FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OČEKIVANJA DOBRIH KORPORATIVNIH ZARADA POTAKNULA KUPOVINE DIONICA

NEW YORK, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Pred novu sezonu objavetromjesečnih poslovnih izvješća korporacija, ulagači na američkimtržištima dionica zaboravili su nakratko na skorašnje povećanjekamatnih stopa i jačanje inflatornih pritisaka, te su u četvrtakponovno svojim kupovinama podigli cijene dionica.
NEW YORK, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Pred novu sezonu objave tromjesečnih poslovnih izvješća korporacija, ulagači na američkim tržištima dionica zaboravili su nakratko na skorašnje povećanje kamatnih stopa i jačanje inflatornih pritisaka, te su u četvrtak ponovno svojim kupovinama podigli cijene dionica.

Njujorški Dow Jones indeks tako je završio ovaj skraćeni radni tjedan na 10.410 bodova, ojačavši 0,4 posto u odnosu na dan ranije. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,999 bodova. Na tjednoj razini, Dow Jones ojačao je 1,6 posto, a Nasdaq 1,2 posto.

Obujam trgovanja bio je slab, kao uostalom i cijeloga tjedna, budući je mnogo ulagača bilo odsutno zbog skraćenog radnog tjedna. Danas, naime, burze ne rade zbog pogreba bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

"Imali smo snažan uzlet cijena koji nitko nije posebno zamijetio jer je obujam trgovanja bio slab", ocijenio je raspoloženje na tržištu Jay Suskind, trgovac pri Ryan Beck&Co. "Mislim da je makroekonomska situacija dobra, dok je geopolitička situacija zadnjih dana bila mirna, a cijene naftu su se stabilizirale".

Trgovanje je obilježila dionica FedEx-a, vodećeg svjetskog distributera pošiljki, koja je ojačala 1,2 posto. budući je kompanija povisila svoje procjene poslovanja zbog snažne potražnje. Ojačala je značajnije i dionica Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, budući je ta kompanija predvidjela pozitivnu stopu rasta prodaje čipova ove godine.

Dionice proizvođača vozila potaknule su rast vrijednosti europskih burzovnih indeksa u četvrtak na najvišu razinu u zadnjih pet tjedana. Tako je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 4.021 bod. No, londonski Ftse završio je poslovanje s minusom u visini 0,08 posto, na 4.486 bodova, kako je podizanje britanskih kamatnih stopa već drugi puta u zadnjih dva mjeseca obeshrabrilo kupovine na tom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙