FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAST CIJENA AMERIČKIH DIONICA OGRANIČILE NEIZVJESNOSTI OKO PLANOVA FED-A

NEW YORK, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su porasle nakon objave podatka o rastu povjerenja potrošača uSAD-u na najviše razine u zadnje dvije godine, no njihove su dobitkeograničile neizvjesnosti glede planova američke središnje banke Fedoko kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.
NEW YORK, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su porasle nakon objave podatka o rastu povjerenja potrošača u SAD-u na najviše razine u zadnje dvije godine, no njihove su dobitke ograničile neizvjesnosti glede planova američke središnje banke Fed oko kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je tako za 0,54 posto, na 10.413 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je na vrijednosti 0,75 posto, dosegnuvši 2.034 bodova, što je njegova najviša razina pri zatvaranju u zadnja dva mjeseca.

Poticaj rastu cijena dionica dao je podatak o jačanju povjerenja američkih potrošača, koje je u lipnju dosegnulo najvišu razinu u zadnje dvije godine. Značajnije dobitke zabilježile su pritom dionice vezane uz farmaceutsku industriju, predvođene dionicama Pfizera i Johnson&Johnsona, koje su ojačale 0,8 i 1,4 posto.

U tehnološkom sektoru po dobitcima se isticao proizvođač čipova za mobilne telefone Qualcomm, čije su dionice ojačale četiri posto na najviše razine u posljednje tri godine, te je ujedno bio najzaslužniji za rast indeksa Nasdaq na najviše razine pri zatvaranju u protekla dva mjeseca.

No, dobitci su bili ograničeni zbog neizvjesnosti oko Fed-ovih planova za kamatne stope u nadolazećim mjesecima. Iako se uvelike očekuje njihovo podizanje za četvrtinu postotnog boda na današnjem sastanku, kojim se završava dvodnevno zasjedanje američke središnje banke, najveću će pozornost ulagači posvetiti tome što će ona reći glede vremenskih rokova i visine njihova daljnjeg rasta.

"Mislim da su pripremili tržište na povećanje za 0,25 postotnih bodova, te će tako i učiniti", kazao je Henry Herrmann, direktor ulaganja iz Waddelll&Reeda. "Zanimljivo će biti ono što će reći u svojem priopćenju glede onog najvažnijeg - inflacije".

Na europskim je burzama prevladavao oprez ulagača koji strahuju da će rast američkih kamatnih stopa oslabiti poslovanje kompanija. Tako je londonski Ftse indeks završio na 4.512 boda, oslabivši za 0,14 posto, dok se frankfurtski DAX gotovo nije promijenio, ostavši na 4.069 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙