FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZABRINUTOSTI ZBOG CIJENA NAFTE I DOBITI TVRTKI SRUŠILE AMERIČKE INDEKSE

NEW YORK, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena nafte naameričkom tržištu na gotovo 40 dolara po barelu i niz upozorenja izkompanija na slabije od očekivanih poslovnih rezultata srušili su uutorak vrijednosti američkih burzovnih indeksa na najniže razine prizatvaranju od početka lipnja.
NEW YORK, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena nafte na američkom tržištu na gotovo 40 dolara po barelu i niz upozorenja iz kompanija na slabije od očekivanih poslovnih rezultata srušili su u utorak vrijednosti američkih burzovnih indeksa na najniže razine pri zatvaranju od početka lipnja.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se stoga za 0,62 posto, na 10.219 bodova - najnižu razinu pri zatvaranju od 3. lipnja. Tehnološki Nasdq indeks pretrpio je značajnije gubitke, i to u visini 2,15 posto, završivši na 1.963 boda, također najnižoj razini od 3. lipnja.

Najveće gubitke zabilježio je tehnološki sektor, koji se našao na udaru niza upozorenja na slabije od očekivane dobiti i negativnih komentara analitičara Wall Streeta. Značajne gubitke zabilježile su pritom dionice proizvođača softvera Veritas Software i proizvođača čipova Conexant, nakon što su obje tvrtke upozorile da će im poslovni rezultati biti znatno lošiji nego se očekuje na Wall Streetu. To je srušilo cijene dionica Veritasa za 36 posto, a Conexanta za 43 posto.

Rastuće cijene nafte, koje podižu energetske troškove i nagrizaju dobiti kompanija, također zadaju glavobolje ulagačima. Cijene nafte jučer su na američkom tržištu dosegnule najviše razine u zadnjih mjesec dana uslijed zabrinutosti trgovaca glede sigurnosti isporuka iz Iraka i Nigerije. Barel nafte na zatvaranju je stajao 39,65 dolara.

"Cijena nafte, koja je izgledala kao da se stabilizira, sada ponovno ide gore, a to brine svakoga", kazao je Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa. "Tržištu su pristigla i brojna upozorenja glede poslovnih rezultata, što potiče strahove ulagača od mogućeg usporavanja rasta zarada tvrtki".

Pale su cijene dionica i tehnološkog predvodnika Intela, nakon što mu je Lehman Brothers snizio procjene dobiti u trećem tromjesečju, potaknuvši slabljenje dionica ostalih proizvođača čipova.

I europske su burze jučer završile s većim gubitcima uslijed slabljenja dionica financijskog i tehnološkog sektora te zabrinutosti zbog skoka cijena nafte. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,74 posto, na 4.370 bodova, što je njegova najniža razina pri zatvaranju od 26. ožujka. Frankfurtski DAX oslabio je još i više, u visini 1,27 posto, završivši na 3.944 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙