FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine SulejmanTihić izjavio je kako neće putovati na svečanost inauguracije BorisaTadića za novog predsjednika Srbije a dio bosanskohercegovačkih medijaocijenio je skandaloznim to što je ta ceremonija zakazana za 11.srpnja jer je to dan kada se obilježava godišnjica masakra uSrebrenici. Sinoćnja odluka slovenskog parlamenta da na prijedlogpremijera Antona Ropa smijeni dugogodišnjeg ministra vanjskih poslovaDimitrija Rupela unosi nove kombinacije na slovenskoj političkoj scenitri mjeseca pred redovne parlamentarne izbore i postavlja pitanjedopuštenih normi u političkom djelovanju, ocjena je koju u današnjimizdanjima iznosi slovenski tisak. Predstavnici kosovskih Srba izjavili su da je plan VladeSrbije o kantonizaciji Kosova, koji podrazumijeva podjelu premaetničkim načelima, najbolje rješenje za srpsku zajednicu na Kosovu,prenosi danas kosovski tisak. Časnik izraelske vojske i četiri Palestinca ubijeni su upucnjavi u utorak prije zore pokraj izbjegličkog kampa Ain Beit Ilma uNablusu, na sjeveru Zapadne obale, saznaje se iz izraelskih ipalestinskih sigurnosnih izvora. Izraelski premijer Ariel Sharon je danas, uoči posjetaglavnog direktora Međunarodne agencijje za atomsku energiju MohamedaElBaradeija, ostao neodređen glede priznavanja da Izrael ima nuklearnooružje.
ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je kako neće putovati na svečanost inauguracije Borisa Tadića za novog predsjednika Srbije a dio bosanskohercegovačkih medija ocijenio je skandaloznim to što je ta ceremonija zakazana za 11. srpnja jer je to dan kada se obilježava godišnjica masakra u Srebrenici.

"Svakako neću ići (u Beograd) 11. srpnja a uopće nisam siguran da bi itko od nas iz Predsjedništva trebao ići na inauguracije koje su ispod razine predsjednika države", kazao je Tihić u intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

On je pojasnio kako u svakom slučaju prednost daje nazočnosti na komemoraciji u Srebrenici na kojoj će ove godine biti pokopani i posmrtni ostaci oko tri stotine identificiranih žrtava masakra iz srpnja 1995. godine.

LJUBLJANA

Sinoćnja odluka slovenskog parlamenta da na prijedlog premijera Antona Ropa smijeni dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela unosi nove kombinacije na slovenskoj političkoj sceni tri mjeseca pred redovne parlamentarne izbore i postavlja pitanje dopuštenih normi u političkom djelovanju, ocjena je koju u današnjim izdanjima iznosi slovenski tisak.

Rupelovu smjenu Rop je predložio zbog neslaganja s Rupelom koji je kritizirao vladu i najveću stranku u njoj, liberalne demokrate, zbog navodnog približavanja ljevici i napuštanja političkog centra. Rupel je nakon smjene najavio odlazak iz stranke i djelovanje u parlamentu s pozicije nezavisnog političara iako mu pripisuju bliskost Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše koja ga je u parlamentu najviše branila.

PRIŠTINA

Predstavnici kosovskih Srba izjavili su da je plan Vlade Srbije o kantonizaciji Kosova, koji podrazumijeva podjelu prema etničkim načelima, najbolje rješenje za srpsku zajednicu na Kosovu, prenosi danas kosovski tisak.

Na sastanku u Kosovskoj Mitrovici srpski su predstavnici odbacili plan koji je predložio predsjednik Skupštine Kosova Nexat Daci, kojim se predviđa stvaranje većeg broja općina na Kosovu, ali prema teritorijalnom načelu.

Daci je svoj plan je predao i predstavnicima srpske koalicije "Povratak", koji imaju 22 zastupnika u Skupštini Kosova. Zastupnici koalicije od nemira u ožujku bojkotiraju rad kosovskog parlamenta i ostalih institucija,

NABLUS

Časnik izraelske vojske i četiri Palestinca ubijeni su u pucnjavi u utorak prije zore pokraj izbjegličkog kampa Ain Beit Ilma u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, saznaje se iz izraelskih i palestinskih sigurnosnih izvora.

Do sukoba je došlo u operaciji čiji je cilj bio uhićenje palestinskih aktivista koje se tražilo u izbjegličkom logoru Ain Beit Ilma, objavila je izraelska vojska u kratkom priopćenju. Tri su vojnika ranjena u toj operaciji, među kojima jedan teško. Operaciju je izvršio odred marinaca, elitna postrojba izraelske vojske, navodi izraelski vojni radio. Dvojica od četiri ubijena Palestinca bila su naoružana, a druga dvojica civili, objavili su palestinski izvori.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon je danas, uoči posjeta glavnog direktora Međunarodne agencijje za atomsku energiju Mohameda ElBaradeija, ostao neodređen glede priznavanja da Izrael ima nuklearno oružje.

"Ne znam što dolazi vidjeti. Izrael je primoran držati u vlastitim rukama sve sastavnice snaga potrebnih za svoju obranu", kazao je Sharon na vojnom radiju.

"Politika 'neodređenosti' o nuklearnoj energiji, kakva je naša, dokazala se i nastavit ćemo s njom", dodao je Sharon ne navodeći više detalja u kratkoj izjavi. Izrael, čiji nuklearni arsenal se procjenjuje na 200 bojevih glava, odbija potvrditi ili opovrgnuti da posjeduje atomsko oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙