FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJESTI IZ TVRTKI SRUŠILE CIJENE AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Slabi poslovni rezultatiautomobilskog diva General Motorsa i zabrinutosti glede procjenaprihoda proizvođača čipova Intel izazvali su u četvrtak pad cijenadionica na američkim tržištima.
NEW YORK, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Slabi poslovni rezultati automobilskog diva General Motorsa i zabrinutosti glede procjena prihoda proizvođača čipova Intel izazvali su u četvrtak pad cijena dionica na američkim tržištima.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je stoga za 0,97 posto, na 10.334 bodova. Tehnološki Nasdaq izgubio je na vrijednosti 1,57 posto, spustivši se na 2.015 bodova.

Na većem udaru našle su se dionice General Motorsa (GM), nakon što je najveći svjetski proizvođač automobila objavio da mu je prodaja na američkom tržištu pala za neočekivano snažnih 15,6 posto u lipnju, budući njegovi popusti nisu uspjeli privući nove kupce u njegove prodajne salone. Cijene njegovih dionica pale su za dva posto. Ford Motor, drugi po veličini američki proizvođač automobila, objavio je da je u lipnju njegova prodaja u SAD-u smanjena za osam posto, srušivši mu cijene dionica za četiri posto.

Na strani gubitnika našao se i Intel, čije su dionice oslabile dva posto. U Morgan Stanleyu, naime, vjeruju da bi Intelove procjene prihoda za treće tromjesečje, koje se očekuju sredinom mjeseca, mogle biti slabije od očekivanja analitičara.

Gubitke su zabilježili i Internet portal Yahoo i proizvođač zrakoplova Boeing, nakon što su im analitičari snizili investicijski rejting, što je pridonijelo lošem raspoloženju ulagača. Dionice Yahoo-a oslabile su za šest posto, a Boeinga za dva posto.

Ulagači su svoju pažnju usmjerili i za kraj tjedna najavljenu objavu podatka o zaposlenosti u SAD-u u lipnju. Rast zabrinutost glede tog ključnog podatka s američkog tržišta rada potaknulo je izvješće o neočekivanom porastu broja nezaposlenih koji su po prvi put tražili isplatu naknade, pojašnjavaju trgovci.

"Ulagači su ponešto zabrinuti što će pokazati podatak o zaposlenosti, obzirom da je broj nezaposlenih koji je prvi put podnio zahtjev za isplatu naknade u prošlome tjednu neočekivano porastao", kazao je Jack Caffrey, analitičar pri JP Morgan Private Bank.

Jučerašnji skok cijena nafte na američkom tržištu za više od dolara ojačao je strahove ulagača od slabljenja dobiti kompanija.

Europske su burze također zabilježile pad cijena dionica, pri čemu se londonski Ftse indeks spustio za 0,88 posto, na 4.424 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,44 posto, na 4.035 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙