FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ĆE PREDLOŽITI PREKID IZOLACIJE SJEVERNOG CIPRA

BRUXELLES, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija predložitće ponovno otvaranje luka u turskom dijelu Cipra koje su zameđunarodnu trgovinu zatvorene već 30 godina kada idućeg tjedna objaviplanove o okončanju njegove izolacije, rekao je u četvrtak jedandužnosnik Europske komisije.
BRUXELLES, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija predložit će ponovno otvaranje luka u turskom dijelu Cipra koje su za međunarodnu trgovinu zatvorene već 30 godina kada idućeg tjedna objavi planove o okončanju njegove izolacije, rekao je u četvrtak jedan dužnosnik Europske komisije.

Nije sigurno, međutim, hoće li vlada grčkog dijela otoka, koja predstavlja Cipar u Europskoj uniji, planove odobriti.

Cipar je podijeljen na grčki i turski dio od turske invazije 1974. godine, izazvane državnim udarom ciparskih Grka koji su otok željeli pripojiti Grčkoj.

Nakon neuspješnog pokušaja ujedinjenja otoka prije ulaska u EU 1. svibnja, Europska komisija obećala je da će predložiti mjere za gospodarski razvoj znatno siromašnijeg sjevera.

Mjere će biti objavljene u srijedu, potvrdio je neimenovani dužnosnik Europske komisije.

Sadržavat će četiri glavna prijedloga:

- paket mjera o raspodjeli 259 milijuna eura pomoći za gospodarski razvoj sjevera otoka.

- mjere koje bi trebale omogućiti izravnu trgovinu Sjevernog Cipra s ostatkom Europske unije, uključujući otvaranje luka.

- slične mjere koje bi trebale omogućiti izravnu trgovinu preko "zelene linije" koja razdvaja grčku od turske zajednice.

- Trgovačka komora ciparskih Turaka bit će ovlaštena izdavati dokumente za proizvode, u prvom redu poljoprivredne, koji će potvrđivati da potječu sa Sjevernog Cipra.

Prijedloge Europske komisije morat će potvrditi ministri vanjskih poslova EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙