FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ĆE SOLANU IMENOVATI MINISTROM VANJSKIH POSLOVA

BRUXELLES, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Čelnici EU-a službeno ćeJaviera Solanu postaviti na mjesto prvog ministra vanjskih poslovaistodobno kada ga budu ponovno imenovali na mjesto visokogpredstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, izvijestio je uutorak neimenovani visoki izvor u EU-u.
BRUXELLES, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Čelnici EU-a službeno će Javiera Solanu postaviti na mjesto prvog ministra vanjskih poslova istodobno kada ga budu ponovno imenovali na mjesto visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, izvijestio je u utorak neimenovani visoki izvor u EU-u.

To znači da će bivši španjolski ministar vanjskih poslova i bivši glavni tajnik NATO-a automatizmom postati zamjenik predsjednika Europske komisije te da će upravljati velikim financijskim sredstvima i velikim brojem osoblja nakon što se ratificira novi ustav EU-a.

Isti je izvor kazao kako je Solanino imenovanje dio sporazuma u skladu s kojim će portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso biti imenovan predsjednikom Europske komisije.

Šezdesetjednogodišnji Solana, postao je 1999. prvi Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, no raspolagao je malim financijskim sredstvima, a djelovao je u suradnji s povjerenikom za vanjske odnose Chrisom Pattenom pod čijom je kontrolom većina zaposlenika i EU-ovih financijskih sredstava. U skladu s novim ustavom te će dvije funkcije biti objedinjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙