FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG BUSHA PARALIZIRAN PROMET U ANKARI I ISTANBULU

ANKARA, 26. lipnja 2004. (Hina) - Dolazak američkog predsjednikaGeorgea W. Busha u prvi službeni posjet Turskoj prate dosadnezabilježene mjere sigurnosti pa će tako u subotu od 18 sati bitizatvorene sve glavne prometnice koje u dužini od 45 kilometara vode odzračne luke Esenboga do ankarske predsjedničke palače.
ANKARA, 26. lipnja 2004. (Hina) - Dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha u prvi službeni posjet Turskoj prate dosad nezabilježene mjere sigurnosti pa će tako u subotu od 18 sati biti zatvorene sve glavne prometnice koje u dužini od 45 kilometara vode od zračne luke Esenboga do ankarske predsjedničke palače.

Naročite mjere sigurnosti poduzete su oko hotela Hilton gdje će Bush odsjesti ispred kojega su u četvrtak eksplodirale dvije podmetnute bombe, a tri su osobe ranjene.

U Istanbulu će biti zatvorene 184 prometnice u najužem gradskom središtu. No, unatoč tome predviđa se da će 15 milijunskom gradu na Bosporu NATO-ov summit donijeti zaradu od približno 15 milijuna dolara.

Ankarske ulice, trgovi i parkovi bit će pusti i u nedjelju od 7 sati ujutro do 14 sati. Tada će Bush posjetiti Ataturkov mauzolej, nakon čega će voditi odvojene razgovore s domaćinom Ahmetom Necdetom Sezerom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Unatoč angažiranju tisuća pripadnika snaga sigurnosti i žandarmerije, izraelska nacionalna zrakoplovna kompanija EL AL privremeno je ukinula sve redovne i izvanredne letove za Istanbul i Ankaru. Taj potez je, kako se saznaje, uslijedio na preporuku nacionalne obavještajne službe Shin Beta.

Inače, očekuje se da će glavna tema tursko-američkih razgovora biti nastojanje službene Ankare da uz aktivnu potporu Washingtona za ulazak u članstvo u EU. U Turskoj se pretpostavlja da je Bush takvu potporu već dao na sastanku s irskim premijerom čija zemlja presjeda EU.

Turska je iznimno zainteresirana za američku potporu u borbi protiv separatista zabranjene Kurdske radničke stranke PKK-a, ali i prestanak međunarodne izolacije tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar. U sklopu međunarodnih tema bit će i situacija u Iraku, Afganistanu, te napori usredotočeni na demokratizaciju zemalja Srednjeg istoka.

Američki predsjednik, u čijoj su pratnji i državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice, u nedjelju iz Ankare putuje za Istanbul gdje će 28. i 29. lipnja sudjelovati na summitu NATO pakta.

Pripreme istanbulskog susreta na vrhu Sjeveroatlanskog vojnog saveza, na kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Stipe Mesić i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, pratio je i manji potres. Riječ je o pomicanju tla, čija je snaga u epicentru iznosila 3,2 stupnja Richterove ljestvice.

Summit Sjeveroatlanskog vojnog saveza, kako se očekuje, naročitu pozornost usmjerit će na jačanje mjera sigurnosti u borbi protiv međunarodnog terorizma. S tim u vezi, bit će pročitana i posebna izjava.

Jedna od prvih mjera poduzetih nakon terorističkih zračnih udara na New York i Washington 11. rujna 2001., obuhvatila je uključivanje NATO-ovih postrojba u Operaciji aktivnog nadziranja i patroliranja Mediteranom. Zemlje članice Partnerstva za mir počele su od ožujka sudjelovati u toj akciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙