FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OLUJIĆ: NALOG HAŠKOG SUDA U "SLUČAJU NORAC" LOŠ JE ZNAK

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Branitelj generala Mirka Norca predHaškim sudom (ICTY) odvjetnik Željko Olujić izjavio je danas da jenalog za izručenjem Norca Haškom sud loš znak, no kako to ne znači daće mu se i suditi na tom sudu.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Branitelj generala Mirka Norca pred Haškim sudom (ICTY) odvjetnik Željko Olujić izjavio je danas da je nalog za izručenjem Norca Haškom sud loš znak, no kako to ne znači da će mu se i suditi na tom sudu.

Haški sud je danas objavio da će se Norac 8. srpnja u 16 sati u Haagu izjasniti o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene u akciji Medački džep 1993. za koje je optužen u svibnju ove godine.

"To je loš znak, no ja ne mislim da bi odlazak Norca u Den Haag značio da će mu se tamo i suditi, odnosno da se predmet neće prepustiti hrvatsklom pravosuđu", kazao je Olujić Hini, dodavši da prije izručenja predstoji postupak predviđen Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom.

Olujić je rekao da prije dogovora s Norcem ne može govoriti o strategiji koju će obrana zauzeti u tom postupku. Najavio je da će sutra posjetiti Norca koji je trenutačno u riječkom zatvoru, nakon što je pravomoćno osuđen za zločine počinjene nad civilima, uglavnom srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991.

Olujić je izrazio nadu da će se njegovom branjeniku ipak suditi u Hrvatskoj i podsjetio da je i glavna haška tužiteljica ranije najavila da će Haškom sudu predložiti objedinjavanje optužnica protiv Norca i generala Rahima Ademija i prepuštanje tog predmeta hrvatskom pravosuđu.

Napomenuvši kako će konačnu odluku donosi sudsko vijeće Haškog suda, Olujić smatra da je suđenje Norcu pred hrvatskim sudom "apsolutnom u interesu Norca, ali i Hrvatske".

"Za to postoji mnogo argumenata, među ostalim, hrvatske pravosudne institucije bolje su upoznate sa događajima u Medačkom džepu, a smatram da bi domaći sudovi mogli objektivnije procijeniti okolnosti i vrijeme u kojemu se dogodio zločin za koji se tereti Norac", kazao je Olujić.

Prošlog je tjedna haški slučaj protiv Norca dodijeljen istom sudskom vijeću zaduženom za generala Ademija, protiv kojega je optužnica za zločine u Medačkom džepu podignuta 2001. U odluci sudskog vijeća o datumu Norčeva izjašnjavanja o krivnji od Hrvatske se traži da osigura da se optuženi general prebaci 8. srpnja u Nizozemsku i preda nizozemskim vlastima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙