FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA PRAVOSUĐA 23. I 24. LIPNJA U POSJETU HAŠKOM SUDU

ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt boravit će 23. i 24. lipnja u radnom posjetu Haškom sudu(ICTY), s čijim će najvišim dužnosnicima razgovarati o prepuštanjudijela haških predmeta hrvatskom pravosuđu, najavljeno je uponedjeljak iz Ministarstva pravosuđa.
ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt boravit će 23. i 24. lipnja u radnom posjetu Haškom sudu (ICTY), s čijim će najvišim dužnosnicima razgovarati o prepuštanju dijela haških predmeta hrvatskom pravosuđu, najavljeno je u ponedjeljak iz Ministarstva pravosuđa.

Za vrijeme posjeta, ministrica Škare Ožbolt odvojeno će se sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom i tajnikom Suda Hansom Holthuisom. Glavna tema razgovora bit će ustupanje hrvatskim sudovima dijela predmeta ICTY-a vezanih za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Drugog dana posjeta, ministrica pravosuđa posjetit će Hrvate u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

Uz ministricu, kojoj je to drugi posjet Haškom sudu u posljednja tri mjeseca, u izaslanstvu će se nalaziti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice zadužen za odnose s ICTY-em Jakša Muljačić.

Povod posjetu je razgovor s dužnosnicima ICTY-a o strategiji dovršetka rada suda i prepuštanja slučajeva hrvatskom pravosuđu, izjavio je ranije Muljačić.

Prema strategiji dovršetka rada ICTY-a, koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, Tužiteljstvu je dan rok do kraja ove godine za zaključenje istraga i podizanje optužnica, uz uvjet da se radi o najvišim vojnim i političkim dužnosnicima osumnjičenim za ratne zločine, dok bi se se progon nižerangiranih optuženika i osumnjičenih prebacio na nacionalne sudove.

Del Ponte je 2. lipnja, tijekom posjeta Zagrebu, potvrdila da će sucima predložiti prepuštanje prvog takvog predmeta Hrvatskoj - suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženim za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993.

Škare Ožbolt je tih dana izjavila kako će to biti prvi test hrvatskog pravosuđa te da se početak suđenja može očekivati do kraja ove godine.

Uz predmete u kojima postoji optužnica, najavljeno je i prepuštanje slučajeva u fazi istrage.

Radi preuzimanja haških predmeta u Hrvatskoj su na četiri najveća županijska suda osnovani odjeli za ratne zločine u a tijeku je i program obuke sudaca, u kojem sudjeluju istaknuti predstavnici hrvatske pravne znanosti i sudstva, te stručnjaci ICTY-a.

Ministrica Škare Ožbolt posjetit će i sve optužene Hrvate u pritvoru ICTY-a, s kojima će razgovarati o njihovom zdravstvenom stanju, uvjetima u pritvoru i drugim pitanjima, kazao je Muljačić.

U pritvoru ICTY-a trenutačno se nalazi 15 Hrvata, među kojima generali Ivan Čermak i Mladen Markač iz Hrvatske, te 13 Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙