FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK, 29. LIPNJA

ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje zautorak, 29. lipnja.
ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za utorak, 29. lipnja.

ISTANBUL - Predsjednik Mesić govorit će na drugom danu summita NATO-a

u Istanbulu. U okviru Američko-jadranske povelje susrest će se s

predsjednicima Albanije i Makedonije te raspraviti perspektive daljnje suradnje i reforme na putu prema članstvu u Savezu, a u skladu s tim predviđen je i susret s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

NEW YORK - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Carla

del Ponte trebala bi se zajedno s predsjednikom Suda Theodorom Meronom obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) izreći će presudu bivšem političkom čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Babiću za zločine počinjene nad hrvatskim civilima 1991. i 1992. Na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, Babić je u siječnju ove godine priznao krivnju za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti, zbog etničkog čišćenja Hrvata na teritoriju tzv. SAO Krajine, a tužitelji su odustali od pet drugih

točaka optužnice, podignute 17. studenoga 2003. Uz priznanje krivnje, Babić je izrazio i kajanje zbog počinjenih zločina, što će mu biti uračunato među olakotne okolnosti.

BEOGRAD - Pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine nastavlja se suđenje šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 hrvatskih ratnih zarobljenika 1991. godine. Specijalno tužiteljstvo bi u nastavku suđenja, prema ranijoj najavi glasnogovornika Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine Brune Vekarića, trebalo podići optužnicu protiv još 14 osoba za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika, te bi taj postupak trebao biti spojen s već započetim postupkom suđenja šestorici prvotno optuženih za taj zločin, čime bi se na optuženičkoj klupi trebalo naći ukupno 20 optuženih.

LJUBLJANA - Drugi dan foruma slavenskih kultura na kojem sudjeluju ministri kulture desetak slavenskih zemalja, potpisnica Odluke o osnivanju "Međunarodne zaklade - Foruma slavenskih kultura". Na forumu će biti i hrvatski ministar Božo Biškupić.

BEČ - Ministrica pravosuđa RH Vesna Škare-Ožbolt sudjeluje u Beču na prvoj provedbenoj konferenciji država članica UN-ove konvencije protiv organiziranog transnacionalnog (prekograničnog) kriminala a očekuje se i susret ministrice Škare-Ožbolt s novom austrijskom ministricom pravosuđa Karin Miklautsch.

BRUXELLES - Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso trebao bi u utorak navečer na izvanrednom summitu EU-a u Bruxellesu biti imenovan za novog predsjednika Europske komisije. U brojnim telefonskim konzultacijama posljednjih nekoliko dana između irskog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Bertiea Aherna i ostalih čelnika europskih zemalja, postignut je konsenzus oko imena 48-godišnjeg portugalskog premijera i predsjednika Socijaldemokratske stranke (desni centar), koja je najjača u vladajućoj koaliciji.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Darko Vlahović

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Duška gerić Koren

Večer: Slavko Vukadin

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙