FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: VIJEĆE ODBACILO ZAHTJEV DA SE STRUGARA OSLOBODI OD OPTUŽBI

DEN HAAG, 22. lipnja 2004. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) pred kojim se odvija suđenje umirovljenom generalu JNA PavluStrugaru zbog granatiranja Dubrovnika 1991., odbacilo je zahtjevobrane da se Strugara oslobodi od svih šest točaka optužnice zbognedostatka dokaza.
DEN HAAG, 22. lipnja 2004. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pred kojim se odvija suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru zbog granatiranja Dubrovnika 1991., odbacilo je zahtjev obrane da se Strugara oslobodi od svih šest točaka optužnice zbog nedostatka dokaza.

Strugar (71) je optužen za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno topničkim napadom na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika 6. prosinca 1991. s položaja II. operativne skupine JNA kojom je zapovijedao. Izvođenje dokaza optužbe trajalo je od početka suđenja 16. prosinca 2003. do 18. svibnja ove godine, nakon čega je obrana podnijela zahtjev za oslobađanje od optužbi koje tužitelji nisu dokazali, u skladu sa Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.

U odluci, koju je Haški sud objavio u utorak, vijeće pod predsjedanjem australskog suca Kevina Parkera je utvrdilo da zahtjev branitelja za Strugarevo oslobađanje od optužbi utemeljen samo u segmentu koji se odnosi na Nikolu Jovića kao jednu od tri žrtve ranjavanja u 2. točki optužnice (okrutno postupanje), jer je, kako se navodi, "dokazano da je bio lakše ranjen čime nije ustanovljen element ozbiljne mentalne ili fizičke patnje ili ozljede za zločin okrutnog postupanja."

Strugarovi branitelji Vladimir Petrović i Goran Rodić, u svom su podnesku tvrdili da tužitelji nisu pružili dokaze za oštećenje ili uništenje 361 od 450 zgrada ili objekata u Starom gradu, te da za oštećene nisu dokazali da su oštećenja nastala baš u napadu 6. prosinca a ne u ranijim ili kasnijim napadima.

Vijeće je utvrdilo da kako su se obje strane suglasile da nema dokaza vezanih za 302 od 450 zgrada s popisa, dok za preostalih 148 obrana nije uputila prigovor za njih 89. Za potrebe odluke, vijeće je izradilo poseban aneks u kojem je navelo lokacije tih 89 zgrada i objekata uz još sedam zgrada s popisa onih na koje je obrana prigovorila ili ukupno 96.

U aneks je dodano i 20 oštećenih zgrada iz Starog grada koje nisu bile na popisu 450 iz optužnice.

Sve ostale zahtjeve obrane vijeće je odbacilo, utvrdivši da su tužitelji pružili dovoljno dokaza za svih šest točaka optužnice (ubojstva, okrutno postupanje, napadi na civile, razaranje neopravdano vojnom nuždom, nezakonite napade na civilne objekte, razaranje ili oštećenje vjerskih i obrazovnih objekata, povijesnih spomenika i umjetničkih djela), kao i za kaznenu odgovornost Strugara kao zapovjednika snaga JNA koje su sudjelovale u napadu na Dubrovnik.

Odluka vijeća znači da obrana, u dokaznom postupku koji počinje 28. lipnja, mora pobijati sve točke optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙