FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA PRAVOSUĐA IDUĆEG TJEDNA U POSJETU HAŠKOM SUDU

ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sasuradnicima boravit će 23. i 24 lipnja u službenom posjetu Haškom sudu(ICTY), tijekom kojeg će s njegovim najvišim dužnosnicima razgovaratio ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu, a posjetit će i sve optuženeHrvate u pritvoru ICTY-a, najavio je u srijedu visoki dužnosnikministarstva.
ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sa suradnicima boravit će 23. i 24 lipnja u službenom posjetu Haškom sudu (ICTY), tijekom kojeg će s njegovim najvišim dužnosnicima razgovarati o ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu, a posjetit će i sve optužene Hrvate u pritvoru ICTY-a, najavio je u srijedu visoki dužnosnik ministarstva.

Uz ministricu Škare Ožbolt u posjet ICTY-u otputovat će i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić. Predviđeni su razgovori s predsjednikom suda Theodorom Meronom, glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i tajnikom suda Hansom Holthuisom.

"Povod odlaska je razgovor s dužnosnicima Haškog suda oko završne strategije suda i prepuštanja slučajeva hrvatskom pravosuđu", rekao je u telefonskom razgovoru pomoćnik ministrice Muljačić.

Prema strategiji dovršetka rada ICTY-a, koju je odredilo Vijeće sigurnosti UN-a, Tužiteljstvo ima rok do kraja ove godine za zaključenje istraga i podizanje optužnica, uz uvjet da se radi o najvišim vojnim i političkim dužnosnicima osumnjičenim za ratne zločine, dok se progon ostalih prebacuje na nacionalne sudove.

Del Ponte je 2. lipnja tijekom posjeta Zagrebu potvrdila da će predložiti prepuštanje Hrvatskoj prvog takvog predmeta - suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženim za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993. Uz predmete u kojima postoji optužnica najavljeno je i prepuštanje slučajeva u fazi istrage.

Radi preuzimanja dijela haških predmeta u Hrvatskoj su na četiri najveća županijska suda osnovani odjeli za ratne zločine, a u tijeku je i program obuke sudaca, u kojem sudjeluju istaknuti predstavnici hrvatske pravne znanosti i sudstva te stručnjaci ICTY-a.

Na upit o mogućnosti ustupanja suđenja generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču o čemu se, prema napisima u dijelu hrvatskog tiska, navodno pregovara između Den Haaga i Zagreba, Muljačić je kazao da se radi o "špekulacijama" i dodao da je to za sada teško očekivati.

Ministrica Škare Ožbolt posjetit će i optužene Hrvate u pritvoru ICTY-a, s kojima će razgovarati o njihovom zdravstvenom stanju, uvjetima u pritvoru i drugim pitanjima, kazao je Muljačić.

Na upit o mogućnosti da hrvatsko pravosuđe u budućnosti preuzme i neke predmete vezane za Hrvate iz BiH, on je kazao kako je o tome "jako teško govoriti jer to isključivo ovisi o volji Tužiteljstva, no teoretski je za nekoliko godina sve moguće".

U pritvoru ICTY-a trenutno se nalazi 15 Hrvata, među kojima i generali Čermak i Markač iz Hrvatske, te 13 Hrvata iz Bosne i Hercegovine. General Ademi boravi na privremenoj slobodi u Hrvatskoj od 20. veljače 2002. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙