FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA PRAVOSUĐA S PREDSJEDNIKOM ICTY-A MERONOM I HRVATSKIM PRITVORENICIMA

DEN HAAG, 24. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđaVesna Škare Ožbolt sastala se u četvrtak s predsjednikom Haškog suda(ICTY) Theodorom Meronom, kojeg je izvijestila o koracima koji supoduzeti u prilagodbi hrvatskog zakonodavstva i stvaranjuorganizacijskih uvjeta za preuzimanje predmeta ICTY-a, te o izvješćuOESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj.
DEN HAAG, 24. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sastala se u četvrtak s predsjednikom Haškog suda (ICTY) Theodorom Meronom, kojeg je izvijestila o koracima koji su poduzeti u prilagodbi hrvatskog zakonodavstva i stvaranju organizacijskih uvjeta za preuzimanje predmeta ICTY-a, te o izvješću OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Upoznala sam predsjednika suda sa svim aktivnostima koje su poduzete na prilagodbi zakonodavstva, sa stručnim seminarima koje smo počeli provoditi i s najnovijim izviješćem OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj, koje je potvrdilo našu spremnost za preuzimanje predmeta ICTY-a", kazala je ministrica Škare Ožbolt nakon sastanka s Meronom u sjedištu Haškog suda.

Ocijenivši sastanak korisnim, ona je naglasila kako Pravilnik o postupku i dokazima ICTY-a predviđa da Tužiteljstvo podnese zahtjev za prebacivanje predmeta, no da "konačnu odluku donosi sud".

Tužiteljstvo ICTY-a je 27. svibnja podnijelo zahtjev za objedinjavanje optužnica protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep, naznačivši namjeru da, nakon odluke o objedinjavanju, predloži sudu prepuštanje tog predmeta Hrvatskoj.

Hrvatska ministrica je kazala da na sastanku s Meronom nije bilo riječi o tom ili drugim konkretnim predmetima koji bi, u skladu sa strategijom dovršetka rada ICTY-a, mogli biti prepušteni hrvatskim sudovima.

Ministrica Škare Ožbolt u četvrtak se sastala i s tajnikom ICTY-a Hansom Holthuisom, a dan ranije i s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte s kojima je također razgovarala o prepuštanju dijela predmeta ICTY-a hrvatskim sudovima i drugim segmentima suradnje Hrvatske i Haškog suda. U hrvatskom izaslanstvo koje je danas završilo radni posjet Haškom sudu, bili su i pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je s dužnosnicima Tužiteljstva razgovarao o mjerama koje se poduzimaju na rješavanju slučaja generala Ante Gotovine, koji je u bijegu gotovo tri godine, o razmjeni dokumenata i drugim pitanjima.

Ministrica Škare Ožbolt danas prijepodne je posjetila pritvor ICTY-a u Scheveningenu, gdje je razgovarala s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, koji su opovrgli pisanje hrvatskog tiska o njihovoj navodnoj svađi, a sastala se i s generalom Tihomirom Blaškićem i šestoricom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koji su se u travnju dobrovoljno predali Haškom sudu

"Mogu reći da ne odgovaraju istini napisi o Čermaku i Markaču. Oni se nisu svađali i jako ih je naljutilo što se piše o nečemu što se nije dogodilo. Na razgovor su došli zajedno i bili su dobro raspoloženi", rekla je Škare Ožbolt.

Prema pisanju tjednika Globus, Čermak je inicirao svađu ogorčen zbog načina na koji je Markač iznio svoju obranu u nedavnom razgovoru s istražiteljima i optuživši ga da im je predao dokumente koji otežavaju njegovu obranu.

Za generala Blaškića, ministrica je kazala kako se u razgovoru s njim uvjerila da je dobro, a šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Čorić, Berislav Pušić, te generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, u razgovoru su izrazili želju da se ubrza postupak prema njihovim zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu, za koje je hrvatska Vlada ranije dala pisana jamstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙