FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: HRVATSKO PRAVOSUĐE MOŽE PREUZETI SUĐENJA OD HAŠKOGA SUDA, NUŽNA OBUKA U PRAVOSUĐU

ZAGREB, 22. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko je pravosuđe spremnopreuzeti "ograničen broj" suđenja za ratne zločine od Haškoga suda isuditi na pošten i nepristran način, ali obuku pravosudnih djelatnikatreba proširiti kako u suđenju haškim optuženicima ne bi bilo razlikeu odnosu na suđenje osobama koje su u Hrvatskoj optužene za ratnezločine, rekao je u utorak šef misije OESS-a u Hrvatskoj.
ZAGREB, 22. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko je pravosuđe spremno preuzeti "ograničen broj" suđenja za ratne zločine od Haškoga suda i suditi na pošten i nepristran način, ali obuku pravosudnih djelatnika treba proširiti kako u suđenju haškim optuženicima ne bi bilo razlike u odnosu na suđenje osobama koje su u Hrvatskoj optužene za ratne zločine, rekao je u utorak šef misije OESS-a u Hrvatskoj.

"S obzirom na uložene napore u obuci pravosudnih djelatnika i vidljivu promjenu ozračja, ne vidimo zašto hrvatsko pravosuđe ne bi moglo preuzeti ograničen broj suđenja za ratne zločine od Haškoga suda", rekao je Peter Semneby, šef OESS-a za Hrvatsku na predstavljanju dvaju izvještaja OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj od 2002. godine.

Svi županijski sudovi u Hrvatskoj sude za ratne zločine, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ali samo se četiri istražna odjela u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku bave ratnim zločinima.

U izvještaju OESS-a, na temelju suđenja na 12 županijskih sudova od 2002. do sredine 2004., a riječ je o oko petsto osoba, kaže se kako je uočen različit pristup sudova s obzirom na nacionalnost optuženika za ratni zločin. "Mnogi takvi slučajevi završe na Vrhovnome sudu koji ih onda preinači, što je dokaz da Vrhovni sud djeluje kao učinkovit pravni lijek, ali i da je potrebno ulaganje dodatnih napora na obuci pravosudnih djelatnika", rekao je Semneby.

"U zadnjih je godinu dana uočen napredak, ali izvještaji pokazuju da su potrebne daljnje mjere kako bi cjelokupno hrvatsko pravosuđe bilo pripremljeno za nepristrano suđenje za ratne zločine", rekao je Semneby.

Prema Semnebyjevim riječima, izvještaj OESS-a spominje i prevelik broj suđenja u odsutnosti koja su gubitak vremena i rasipanje sredstava jer se takva suđenja moraju ponavljati kad optuženik postane dostupan sudu.

U 2003. godini bilo je samo 18 slučajeva suđenja za ratni zločin u odsutnosti i to samo u onim slučajevima kad je sud još ranije donio odluku o takvu suđenju, rekla je ministrica pravosuđa.

Vesna Škare Ožbolt putuje u srijedu u dvodnevni službeni posjet Haškom sudu tijekom kojeg će s njegovim najvišim dužnosnicima razgovarati o ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu.

Prema strategiji dovršetka rada ICTY-a, koju je odredilo Vijeće sigurnosti UN-a, Tužiteljstvo ima rok do kraja ove godine za zaključenje istraga i podizanje optužnica, uz uvjet da se radi o najvišim vojnim i političkim dužnosnicima osumnjičenim za ratne zločine, dok se progon ostalih prebacuje na nacionalne sudove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙