FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB/BAGDAD

Američki vojni sudac u ponedjeljak je u Bagdadu izjavio da će obrana jednoga od američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zarobljenika u zatvoru Abu Ghraib, moći ispitati zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Richarda Sancheza. Vojni sudac James Pohl odobrio je odvjetnicima Javala Davisa (26) da ispitaju Sancheza i druge visoke dužnosnike, javlja agencija France Presse. No, kako prenosi Reuters, Davisov odvjetnik izjavio je da će tražiti svjedočenje američkog predsjednika Georga W. Busha i ministra obrane Donalda Rumsfelda. Bush i Rumsfeld ignorirali su Ženevsku konvenciju u vlastitom ratu protiv terorizma, izjavio je odvjetnik Paul Bergrin. Njegov klijent Davis svakodnevno je dobivao upute da iz iračkih zarobljenika izvlači obavještajne informacije, kazao je Bergrin.

BAGDAD

Irak je u ponedjeljak nastavio izvoziti naftu s dva južna terminala u količini od milijun barela na dan, oko 55 posto od normalne, nakon popravka dva naftovoda oštećena u sabotaži, izjavili su dužnosnici. Izvoz nafte bitan je za Irak jer njime financira programe za obnovu i izdvaja za dijelove zemlje koji su bili zanemareni u vrijeme bivšeg režima. Iračko ministarstvo za naftu nije objavilo vijest o popravku naftovoda zbog mogućih novih sabotaža.

SEUL

Militanti u Iraku osim južnokorejskoga taoca drže još desetak stranaca, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik tvrtke u kojoj je Južnokoreanac zaposlen. Zaposlenik tvrtke koji je poslan u Fallujah radi pregovora s otmičarima vidio je desetak stranaca uključujući najmanje jednoga europskog novinara i nekoliko inženjera, rekao je predsjednik tvrtke Gana General Trading. Te su osobe zarobljene nakon posjeta američkoj vojnoj bazi u blizini Fallujaha. Militanti su zaprijetili da će smaknuti Kim Sun-ila, južnokorejskoga prevoditelja s arapskog, ne razmotri li Seul ponovno svoju odluku o slanju 3000 vojnika u Irak. Seul je u međuvremenu u ponedjeljak potvrdio da neće odustati od slanja vojnika u Irak.

PRIŠTINA

Kosovski mediji na albanskom jeziku pridaju u ponedjeljak veliku važnost dobivanju statusa kandidata za članstvo Hrvatske u EU, a najutjecajniji dnevni list "Koha Ditore" ističe da je "hrvatski bijeg s Balkana, dobra vijest i za Balkan". Dnevnik navodi da bi EU, u slučaju da Hrvatskoj nije dodijelila status kandidata, poslala zabrinjavajući signal zemljama Balkana da one ne mogu ni sanjati otvaranje perspektive ulaska u EU. Stoga je i 'otcjepljenje' Hrvatske iz skupine "zapadnog Balkana" u pregovorima za članstvo "dobra vijest i za Balkan". "Koha Ditore" navodi da je Hrvatska po gospodarskom razvoju ali i po političkoj stabilnosti "daleko od regije". List dodaje da su izgledi da Hrvatska više doprinese nekim rješenjima na Balkanu mali, ističući posebice da će zbog prošlosti Hrvatska biti vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebice kad je riječ o pitanju konačnog statusa Kosova.

PARIZ

Rusija će bez teškoća poštivati protokol iz Kyota, odluči li ratificirati sporazum kojemu je cilj borba protiv klimatskih promjena, ističe se u UN-ovu izvješću objavljenom ovog tjedna. "Premda gotovo sve prognoze upozoravaju na povećanje ruske emisije stakleničkih plinova, ona će ostati znatno ispod razine zadane protokolom iz Kyota za razdoblje između 2008. i 2012.", ističe se u UN-ovu priopćenju. Tijekom tog razdoblja ruska emisija stakleničkih plinova bit će još niža, odnosno između 11 i 28 posto u odnosu na razinu iz 1990., dodaje se u dokumentu. Rusija više od dvije godine drži sve konce u svojim rukama jer provedba protokola iz Kyota ovisi o njezinoj ratifikaciji otkako ga je 2001. odbila Busheva administracija. Prema protokolu razvijene zemlje moraju smanjiti emisiju stakleničkih plinova u prosjeku za 5,2 posto u razdoblju između 2008. i 2012. u odnosu na 1990. Postotak je za svaku zemlju različit.

PEKING

Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina započeli su u ponedjeljak pripremati treći krug pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi. Dužnosnici su izjavili da se može očekivati manji napredak na pregovorima koji počinju u Pekingu u srijedu, a kojemu je cilj okončanje dvadesetomjesečne krize između Washingtona i Pjongjanga zbog sjevernokorejskih nuklearnih ambicija. Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing nada se da će u trećem krugu biti postignut napredak. "Nadamo se da će Korejski poluotok biti bez nuklearnog oružja i da će dobiti mir i stabilnost".

ARLON

Optužba je u ponedjeljak zatražila doživotni zatvor za belgijskog pedofila Marca Dutrouxa, kojega je prizivni sud u Arlonu, na jugoistoku Belgije, proglasio krivim prošlog četvrtka za ubojstva, silovanja i protuzakonito zadržavanje belgijskih djevojaka 1995. i 1996. godine. Tužitelj Michel Bourlet ocijenio je da zločini Marca Dutrouxa "opravdavaju najtežu, doživotnu kaznu", podsjetivši da je Dutroux proglašen krivim za tri ubojstva, otmice i silovanja. Prošloga je četvrtka porota Marca Dutrouxa proglasila krivim za ubojstva dviju flamanskih tinejdžerica An Marchal i Eefje Lambrecks te pomagača Bernarda Weinsteina, te za silovanje i otmicu šest belgijskih djevojčica i djevojaka 1995. i 1996. godine. Izricanje kazne očekuje se u utorak ili srijedu.

MADRID

Španjolska je već izvukla 1.000 tona nafte od ukupno preostalih 13.000 u olupinama potonulog tankera MS Prestige u tehnološkoj operaciji bez presedana, objavio je u ponedjeljak španjolski dnevnik El Mundo. Ostaci tankera u grčkom vlasništvu leže na dubini od gotovo četiri kilometara u Atlantiku. Iz Prestigea se izlilo više od 60.000 tona nafte, što je prouzročilo najgoru ekološku katastrofu u Španjolskoj, a zatim je tanker potonuo s više od 13.000 tona nafte unutar svojih spremnika u studenome 2002. Dosad roboti nikad nisu djelovali dublje od 2,4 kilometra pod vodom, izjavili su španjolski stručnjaci. Operacija vađenja preostale nafte trebala bi završiti u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙