FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 16. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 16.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 16. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.403,28 10.334,73

Tokyo/NIKKEI 11.641,72 11.387,70

London/FTSE-100 4.484,80 4.458,60

Frankfurt/DAX 30 4.010,67 3.987,30

--------------------------------------------------

Umjereni porast inflacije u SAD-u u utorak je ulagačima na američkim burzama pružio olakšanje u pogledu mogućeg agresivnog rasta američkih kamatnih stopa, pa su se odlučili na kupovine dionica.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,7 posto, na 10.403 boda. Tehnološki Nasdaq indeks istodobno je ojačao za 1,7 posto, na 2.004 boda, potaknut skokom cijena dionica softverske kompanije Oraclea u očekivanju da će mu tromjesečno poslovno izvješće biti odlično.

Uoči početka burzovnog poslovanja američka vlada objavila je podatak o porastu inflacije u svibnju za 0,6 posto. Iako je to nešto iznad procjena analitičara, koje su se kretale oko 0,4 posto, osnovna stopa inflacije, koja ne uključuje oscilacijama sklone cijene hrane i energije, porasla je za svega 0,2 posto.

Umjereni skok inflacije bilo je veliko olakšanje za financijska tržišta, zabrinuta da će američka središnja banka biti prisiljena agresivno povećavati kamatne stope kako bi održala inflatorne pritiske pod kontrolom.

"Tržište sada očekuje da Fed poduzme malo povećanje kamatnih stopa, u svakom slučaju ništa drastično", rekao je James Luke, direktor pri BB&T Asset Managementu.

U svom govoru pred senatskim odborom za bankarstvo čelnik Feda Alan Greenspan ponovio je da će rast kamatnih stopa vjerojatno biti postupan. Tržišta očekuju da njihovo povećanje na idućem zasjedanju Feda dosegne četvrtinu postotnog boda.

Među većim dobitnicama bila je dionica zrakoplovnog konzorcija Boeinga, poskupjevši 0,9 posto po objavi da je dobio ugovor vrijedan četiri milijarde dolara od američke mornarice za proizvodnju podmornica. Ojačale su i dionice proizvođača čelika, u prosjeku za 4,7 posto, budući je najveći američki proizvođač, Nucor Corp. podigao svoje procjene poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

I na europskim burzama cijene dionica su jučer ojačale kako se smanjila zabrinutost od mogućeg agresivnog porasta američkih kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima porastao 0,6 posto, na 4.458 bodova. Frankfurtski DAX dobio je gotovo jedan posto na vrijednosti, te iznosi 3.987 bodova.

Ulagači su konačno odahnuli nakon jučerašnje objave podatka o američkoj inflaciji, koji je umanjio njihova strahovanja od agresivnog podizanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu, što je napravilo prostora za današnji rast na europskim tržištima dionica.

S rastom raspoloženja europskih ulagača porasli su i najznačajniji europski burzovni indeksi, i to za 0,59 posto, pri čemu se londonski Ftse popeo na 4.484 boda a frankfurtski DAX na 4.010 bodova.

Raspoloženju na tržištima pridonio je jučerašnji nastavak dobitaka na Wall Streetu nakon što su podatak o umjerenoj inflaciji u Sjedinjenim Državama i komentari čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana ublažili strahovanja da će ta banka biti prisiljena na agresivno podizanje američkih kamatnih stopa.

Greenspan je kazao da "inflatorni pritisci najvjerojatnije neće biti izvor ozbiljne zabrinutosti u nadolazećem razdoblju" te da će se kamatne stope postupno povećavati tijekom nadolazećih tromjesečja.

Analitičari očekuju rast na tržištima u danima prije sastanka Fed-a 29. i 30. lipnja, na kojemu će se odlučivati o kamatnim stopama, ističući da je njihovo povećanje za četvrtinu postotnog boda već uračunato u cijene na tržištima.

"Mislim da bi pred taj sastanak moglo doći do ljetnog rasta na tržištima. No, trenutno smo u limbu, bez nekog određenog smjera", ocjenjuje Tom Hougaard iz City Indexa. "Obujmi su umanjeni i trenutno nema nikakvih pritisaka na kupnju ili prodaju", dodao je.

Među dobitnicima se danas ističu kozmetička grupacija L'Oreal i francuska industrijska grupacija Bouygues. L'Oreal je zabilježio rast cijene svojih dionica za 0,8 posto, nakon najave otkupa svojih dionica u vrijednosti do milijardu eura tijekom idućih 12 mjeseci. Bouygues je objavio da je u prvome tromjesečju ostvario povratak na neto dobit i podigao ciljane godišnje prihode, nakon čega su mu dionice ojačale 1,1 posto.

Na Tokijskoj burzi, Nikkei indeks danas je ojačao 2,23 posto, na 11.641 bod.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2103 1,2168 1,2102

Euro/JPY 132,53 133,22 132,53

USD/JPY 109,48 109,75 109,25

-------------------------------------------------

Dolar se danas na svjetskim tržištima oporavio prema značajnijim svjetskim valutama, budući se tržište smirilo nakon oštrih prodaja zabilježenih po objavi podatka o inflaciji u Sjedinjenim Državama i komentara iz američke središnje banke Fed.

Dolar je tako ojačao 0,7 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2103 dolara. Prema jenu je dobio na vrijednosti oko 0,33 posto, dosegnuvši 109,48 jena, dok je u odnosu na švicarski franak značajnije poskočio, i to nekih jedan posto.

Jučerašnji pad dolara uslijed većih prodaja uslijedio je nakon što se rast potrošačkih cijena u SAD-u pokazao slabijim nego su tržišta očekivala, a čelnik Fed-a Alan Greenspan zvučao mirnije nego ranije glede prijetnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Podatak o inflaciji i Greenspanovi komentari osujetili su špekulacije da bi Fed mogao podići kamatne stope za pola postotna boda krajem lipnja umjesto uvelike očekivanog povećanja za 0,25 postotnih bodova.

"Dolar se jučer uvelike prodavao", kazao je Peter Wuyts, tržišni analitičar pri KBC-u u Bruxellesu. "Njegova korekcija naniže bila je prilično značajna, posebice nakon objave podatka o inflaciji. Situacija s dolarom ostaje neizvjesna i nalazimo se negdje u sredini raspona".

Inflacija se sada s velikom pozornošću prati širom svijeta budući globalni gospodarski oporavak dobiva na snazi, a cijene nafte ostaju visoke, potencijalno vodeći rastu cijena na malo. Ranije ovoga mjeseca dužnosnici Fed-a, uključujući Greenspana, izrazili su zabrinutost glede rastućih inflatornih pritisaka, potičući jačanje dolara. No, Greenspan je jučer pred senatskim odborom za bankarstvo kazao da inflacija najvjerojatnije neće biti izvor ozbiljne zabrinutosti u bliskoj budućnosti te da će kamatne stope vjerojatno postupno rasti.

Današnji podatak Eurostata potvrdio je da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju dosegnula 2,5 posto, nasuprot dva posto u mjesecu ranije. Ona je tako na najvišoj razini od ožujka 2002. i osjetno iznad cilja Europske središnje banke da održi inflaciju ispod ali blizu dva posto. Euro je danas veće gubitke zabilježio i prema jenu, te trenutno vrijedi 132,53 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

15.06. USLIB 1,08 1,25 1,52 1,52

15.06. EULIB 2,06 2,08 2,12 2,21

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙