FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI TOLAR VEZAN UZ EURO

LJUBLJANA,28. lipnja(Hina) - Slovenija je od danas, zajedno s Estonijomi Litvom, vezala tečaj svoje nacionalne valute, slovenskog tolara uzeuro, te tako ušla u europski mehanizam tečajeva ERM-2 koji bi joj,kako se očekuje, trebao omogućiti da početkom 2007. uđe u eurozonu. (Hina) xfl/xgboyvmo
LJUBLJANA,28. lipnja(Hina) - Slovenija je od danas, zajedno s Estonijom i Litvom, vezala tečaj svoje nacionalne valute, slovenskog tolara uz euro, te tako ušla u europski mehanizam tečajeva ERM-2 koji bi joj, kako se očekuje, trebao omogućiti da početkom 2007. uđe u eurozonu.

Guverner slovenske središnje banke Mitja Gaspari kazao je da će službeni tečaj za Sloveniju biti fiksiran na 239,64 tolara za jedan euro. Taj tečaj može oscilirati najviše plus/minus 15 posto.

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je sinoć da je riječ o "prvom velikom koraku" u smjeru preuzimanja eura koji će osigurati ekonomsku stabilnost.

Rop je najavio da će se Slovenija za otprilike dvije godine priključiti zoni jedinstvene europske valute.

"Naši pregovori oko ulaska u eurozonu dobro napreduju. Vrlo smo zadovoljni zbog pridruživanja ERM-2. To će još više ubrzati razvoj našeg gospodarstva", izjavio je Rop.

Slovenija već sada zadovoljava većinu uvjeta za prihvaćanje eura, kao što su npr. visina dugoročnih kamatnih stopa, javni dug i proračunski deficit, ali glavni problem ostaje relativno visoka stopa inflacije.

Naime, godišnja stopa inflacije ne smije biti viša od prosjeka triju članica EU-a s najnižom stopom. Sadašnji je prosjek 2,5 posto, dok Slovenija ima inflaciju od 3,8 posto.

Prema pisanju slovenskog tiska, o vezivanju tolara uz euro moći će se govoriti kao o uspjehu sadašnje vlade samo u slučaju da to ne izazove veću nestabilnost na socijalnom planu i ne dovede do smanjenja konkurentnosti.

U suprotnom, ocjenjuje u komentaru jučerašnje ljubljansko "Delo", ERM-2 kao svojevrsna čekaonica za preuzimanje eura za Sloveniju bi mogla potrajati i duže od planirane dvije i pol godine.

(Hina) xfl/xgbo yvmo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙