FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIS: GLOBALNI OPORAVAK SNAŽAN, NO NE BEZ OPASNOSTI

BASEL, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Globalni gospodarski oporavaksnažno se učvrstio, no i dalje mu prijete potencijalne opasnosti kojebi ga mogle usporiti ili umanjiti, objavljeno je danas iz Banke zameđunarodna plaćanja (BIS).
BASEL, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Globalni gospodarski oporavak snažno se učvrstio, no i dalje mu prijete potencijalne opasnosti koje bi ga mogle usporiti ili umanjiti, objavljeno je danas iz Banke za međunarodna plaćanja (BIS).

Očekuje se da će svjetska inflacija u 2004. ostati umjerena, čak i uz godišnji rast bruto domaćeg proizvoda na 4,5 posto, predvođen Sjedinjenim Državama i Azijom, objavljeno je iz BIS-a, središnje banke svjetskih središnjih banaka.

"Očekuje se kontinuiran rast, u osnovi ne praćen inflacijom, no i dalje podložan rastu geopolitičkih nesigurnosti", navodi se u godišnjem izvješću BIS-a, koje odražava stajalište središnjih banaka vodećih industrijskih zemalja svijeta prema svjetskom gospodarstvu.

BIS kao moguće opasnosti za rast navodi inflaciju, mjehuriće cijena imovine, zaduženost domaćinstava, fiskalne neravnoteže, te teškoće s kojima se središnje banke suočavaju u mijenjaju smjera svojih na rast usmjerenih monetarnih politika od protekle tri godine, započetih snižavanjem kamatnih stopa na najniže razine u generacijama.

"Prvi izazov za vrlo popustljive monetarne i fiskalne politike industrijaliziranih zemalja mora biti povratak na normalnije uvjete, ali na način koji ne bi djelovao kao katalizator za nesigurnost uslijed neravnoteža", navodi se u tome izvješću.

Što se tiče najvećih svjetskih gospodarstava, BIS smatra kako je prijetnja skorog rasta inflacije za Sjedinjene Države vrlo mala. Japan bi pak, ističe nadalje u svojem izvješću, nakon snažnog početka godine trebao premašiti većinu prognoza rasta u 2004, dok u Kini "pretjerana ulaganja, slabost bankarskog sektora i viša inflacija predstavljaju izvor za brigu".

U svojem izvješću BIS dalje ističe da kontinentalna Europa zaostaje za ostatkom industrijaliziranog svijeta uslijed nastavka slabe domaće potražnje, ističući kako bi strukturalne reforme mogle rezultirati velikim koristima. "Uvjeti još nisu pravilno raspoređeni u eurozoni, za koju se očekuje da nastavi zaostajati za svjetskim oporavkom", ističe BIS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙