FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DESETA MEĐUNARODNA EKONOMSKA KONFERENCIJA HNB-A U DUBROVNIKU

DUBROVNIK, 24. lipnja 2004. (Hina) - Dvodnevna međunarodna dubrovačkaekonomska konferencija koju Hrvatska narodna banka (HNB) organiziradesetu godinu za redom, a koja je danas započela s radom, okupila je80 uglednih svjetskih ekonomista i stručnjaka iz 20 zemalja kao ipredstavnike najznačajnijih međunarodnih financijski institucija.
DUBROVNIK, 24. lipnja 2004. (Hina) - Dvodnevna međunarodna dubrovačka ekonomska konferencija koju Hrvatska narodna banka (HNB) organizira desetu godinu za redom, a koja je danas započela s radom, okupila je 80 uglednih svjetskih ekonomista i stručnjaka iz 20 zemalja kao i predstavnike najznačajnijih međunarodnih financijski institucija.

Ovogodišnja konferencija bavi se s nekoliko aktualnih tema među kojima su financijska uloga Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u slučaju krize na novonastajućim tržištima, preko iskustava u fiskalnoj politici srednjoeuropskih zemalja, razmatranje troškova te koristi i probleme koji donose pripreme za euro novopridošlim članicama Europske unije (EU) i sl.

Iskustva o toj posljednjoj temi i najzanimljivi su dio konferencije kad su u pitanju sudionici iz Hrvatske, naglasio je zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujičić.

Govoreći što Hrvatsku čeka u tom smislu, Vujčić ističe da će biti potrebno harmonizirati hrvatske propise sa EU, da će se HNB povezati s Europskom središnjom bankom (ECB), a Hrvatska će morati ispuniti kriterije iz Maastrichta, što je i preduvjet za preuzimanje eura. Ti kriteriji u prvom redu se odnose na inflaciju, kamatne stope, budžetski deficit, javni dug i stabilnost tečaja.

Konferencija se održava danas i sutra, a sudionici će uz ostalo raspravljati i o ulozi MMF-a na tržištima kapitala, utjecaju uvođenja eura na tržište rada, fiskalnoj i monetarnoj politici i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙