FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OLAKŠANJE ZBOG INFLACIJE POTAKNULO RAST CIJENA EUROPSKIH DIONICA

LONDON, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači su konačno odahnulinakon jučerašnje objave podatka o američkoj inflaciji, koji je umanjionjihova strahovanja od agresivnog podizanja kamatnih stopa u najvećemsvjetskom gospodarstvu, što je napravilo prostora za današnji rast naeuropskim tržištima dionica.
LONDON, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači su konačno odahnuli nakon jučerašnje objave podatka o američkoj inflaciji, koji je umanjio njihova strahovanja od agresivnog podizanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu, što je napravilo prostora za današnji rast na europskim tržištima dionica.

S rastom raspoloženja europskih ulagača porasli su i najznačajniji europski burzovni indeksi, i to za 0,59 posto, pri čemu se londonski Ftse popeo na 4.484 boda a frankfurtski DAX na 4.010 bodova.

Raspoloženju na tržištima pridonio je jučerašnji nastavak dobitaka na Wall Streetu nakon što su podatak o umjerenoj inflaciji u Sjedinjenim Državama i komentari čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana ublažili strahovanja da će ta banka biti prisiljena na agresivno podizanje američkih kamatnih stopa.

Greenspan je kazao da "inflatorni pritisci najvjerojatnije neće biti izvor ozbiljne zabrinutosti u nadolazećem razdoblju" te da će se kamatne stope postupno povećavati tijekom nadolazećih tromjesečja.

Analitičari očekuju rast na tržištima u danima prije sastanka Fed-a 29. i 30. lipnja, na kojemu će se odlučivati o kamatnim stopama, ističući da je njihovo povećanje za četvrtinu postotnog boda već uračunato u cijene na tržištima.

"Mislim da bi pred taj sastanak moglo doći do ljetnog rasta na tržištima. No, trenutno smo u limbu, bez nekog određenog smjera", ocjenjuje Tom Hougaard iz City Indexa. "Obujmi su umanjeni i trenutno nema nikakvih pritisaka na kupnju ili prodaju", dodao je.

Među dobitnicima se danas ističu kozmetička grupacija L'Oreal i francuska industrijska grupacija Bouygues. L'Oreal je zabilježio rast cijene svojih dionica za 0,8 posto, nakon najave otkupa svojih dionica u vrijednosti do milijardu eura tijekom idućih 12 mjeseci. Bouygues je objavio da je u prvome tromjesečju ostvario povratak na neto dobit i podigao ciljane godišnje prihode, nakon čega su mu dionice ojačale 1,1 posto.

Na Tokijskoj burzi, Nikkei indeks danas je ojačao 2,23 posto, na 11.641 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙