FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORAVAK DOLARA PREMA ZNAČAJNIJIM SVJETSKIM VALUTAMA

LONDON, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima oporavio prema značajnijim svjetskim valutama, budući setržište smirilo nakon oštrih prodaja zabilježenih po objavi podatka oinflaciji u Sjedinjenim Državama i komentara iz američke središnjebanke Fed.
LONDON, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima oporavio prema značajnijim svjetskim valutama, budući se tržište smirilo nakon oštrih prodaja zabilježenih po objavi podatka o inflaciji u Sjedinjenim Državama i komentara iz američke središnje banke Fed.

Dolar je tako ojačao 0,7 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2103 dolara. Prema jenu je dobio na vrijednosti oko 0,33 posto, dosegnuvši 109,48 jena, dok je u odnosu na švicarski franak značajnije poskočio, i to nekih jedan posto.

Jučerašnji pad dolara uslijed većih prodaja uslijedio je nakon što se rast potrošačkih cijena u SAD-u pokazao slabijim nego su tržišta očekivala, a čelnik Fed-a Alan Greenspan zvučao mirnije nego ranije glede prijetnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Podatak o inflaciji i Greenspanovi komentari osujetili su špekulacije da bi Fed mogao podići kamatne stope za pola postotna boda krajem lipnja umjesto uvelike očekivanog povećanja za 0,25 postotnih bodova.

"Dolar se jučer uvelike prodavao", kazao je Peter Wuyts, tržišni analitičar pri KBC-u u Bruxellesu. "Njegova korekcija naniže bila je prilično značajna, posebice nakon objave podatka o inflaciji. Situacija s dolarom ostaje neizvjesna i nalazimo se negdje u sredini raspona".

Inflacija se sada s velikom pozornošću prati širom svijeta budući globalni gospodarski oporavak dobiva na snazi, a cijene nafte ostaju visoke, potencijalno vodeći rastu cijena na malo. Ranije ovoga mjeseca dužnosnici Fed-a, uključujući Greenspana, izrazili su zabrinutost glede rastućih inflatornih pritisaka, potičući jačanje dolara. No, Greenspan je jučer pred senatskim odborom za bankarstvo kazao da inflacija najvjerojatnije neće biti izvor ozbiljne zabrinutosti u bliskoj budućnosti te da će kamatne stope vjerojatno postupno rasti.

Današnji podatak Eurostata potvrdio je da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju dosegnula 2,5 posto, nasuprot dva posto u mjesecu ranije. Ona je tako na najvišoj razini od ožujka 2002. i osjetno iznad cilja Europske središnje banke da održi inflaciju ispod ali blizu dva posto. Euro je danas veće gubitke zabilježio i prema jenu, te trenutno vrijedi 132,53 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙