FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SATI

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 21.00 sati: Vlada je u srijedu donijela odluku o osnivanju Savjeta zapripremu "prijatelja suda" (amici curiae) pred Međunarodnim kaznenimsudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji bi u haškom postupku protivgenerala Ivana Čermaka i Mladena Markača nastupao kao treća strana,zastupajući interes Hrvatske da se pobiju politički neprihvatljivekvalifikacije iz njihove optužnice. Branitelji umirovljenog generala JNA Pavla Strugara usrijedu su pred Haškim sudom nastavili izvoditi svjedoke obrane kojimanastoje odgovornost za granatiranje Dubrovnika 1991. godine pripisatitadašnjem Strugarovu zamjeniku admiralu Miodragu Jokiću. Drugog dana nastavka suđenja 17-orici optuženih za ratni zločinna Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim vijećem za ratne zločinebeogradskog Okružnog suda, svoje obrane su u srijedu iznijela dvojicapripadnika paravojne jedinice "Leva supoderica", devetooptuženiPredrag Milivojević , te 17-optuženi Predrag Draganić, koji suopovrgnuli svoje sudjelovanje u ubijanju najmanje 192 hrvatska ratnazarobljenika. Sjedinjene Države u srijedu su pružile odlučnu potporupotezu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni iHercegovini Paddyja Ashdowna koji je smijenio šezdesetakbosanskosrpskih dužnosnika pod optužbom da su podupirali bivšegpolitičkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića. Odluka o smjenjivanju dužnosnika Republike Srpske (RS),koju je donio V
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 21.00 sati:

ZAGREB

Vlada je u srijedu donijela odluku o osnivanju Savjeta za pripremu "prijatelja suda" (amici curiae) pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji bi u haškom postupku protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača nastupao kao treća strana, zastupajući interes Hrvatske da se pobiju politički neprihvatljive kvalifikacije iz njihove optužnice.

U savjet su, uz stručnjake za međunarodno pravo, imenovani i povjesničari, sociolozi i arhivari, koji bi trebali pridonijeti da se pobiju političke i pravne kvalifikacije u optužnici, kao što je tvrdnja o postojanju udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog državnog vodstva s ciljem etničkog čišćenja krajinskih Srba u operaciji Oluja 1995.

Za članove savjeta imenovani su prof. dr. Miriam Damaška s američkog Sveučilišta Yale, zatim profesori s hrvatskih sveučilišta Davor Krapac, Željko Horvatić, Mirko Valentić, Josip Jurčević, Petar Šarčević i Anđelko Mijatović, te geopolitičar Mladen Klemenčić.

DEN HAAG/ZAGREB

Branitelji umirovljenog generala JNA Pavla Strugara u srijedu su pred Haškim sudom nastavili izvoditi svjedoke obrane kojima nastoje odgovornost za granatiranje Dubrovnika 1991. godine pripisati tadašnjem Strugarovu zamjeniku admiralu Miodragu Jokiću.

Umirovljeni admiral JNA Miodrag Jokić, koji je optužen zajedno sa Strugarom, u kolovozu prošle godine priznao je krivnju za kršenje ratnog prava i običaja pri napadu na Dubrovnik, temeljem čega je u ožujku ove godine osuđen na sedam godina zatvora.

Među 32 svjedoka koja su u 17 tjedana suđenja Strugaru izveli tužitelji, upravo je Jokić dao ključne dokaze Strugarove odgovornosti za ratne zločine iz optužnice.

BEOGRAD

Drugog dana nastavka suđenja 17-orici optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim vijećem za ratne zločine beogradskog Okružnog suda, svoje obrane su u srijedu iznijela dvojica pripadnika paravojne jedinice "Leva supoderica", devetooptuženi Predrag Milivojević , te 17-optuženi Predrag Draganić, koji su opovrgnuli svoje sudjelovanje u ubijanju najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika.

Obojica optuženika su, kao i Milan Lančužanin i Marko Ljuboja, koji su obrane iznijeli u utorak, izjavila da su u studenome 1991. godine bili na Ovčari, ali da nisu sudjelovali u ubijanju. Opisali su traktor i prikolicu sa zarobljenicima, koju su pratili dijelom ceste od hangara na Ovčari prema Grabovu, ali im se automobil, kako su rekli, zaglavio u blatu, pa su se morali vratiti u Vukovar.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, ispitivanjem ostalih optuženika.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u srijedu su pružile odlučnu potporu potezu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddyja Ashdowna koji je smijenio šezdesetak bosanskosrpskih dužnosnika pod optužbom da su podupirali bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića.

"SAD odlučno podupire mjere visokog predstavnika Paddyja Ashdowna od 30. lipnja protiv čelnika Republike srpske i Srpske demokratske stranke", kazao je u priopćenju zamjenik službenog predstavnika State Departmenta Adam Ereli.

Među smijenjenim dužnosnicima su predsjednik parlamenta Republike srpske Dragan Kalinić i ministar unutarnjih poslova Zoran Đerić, ali i čelnici Srpske demokratske stranke (SDS, nacionalisti) koja je na vlasti u Republici srpskoj, entitetu koji s hrvatsko-bošnjačkom Federacijom čini poslijeratnu Bosnu, kao i nekoliko gradonačelnika, među kojima je gradonačelnik Pala, bivšeg Karadžićeva uporišta.

BANJA LUKA

Odluka o smjenjivanju dužnosnika Republike Srpske (RS), koju je donio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, izazvala je u RS brojne negativne reakcije i ogorčenje, i tek po koji znak odobravanja.

Odluka Viskog predstavnika predstavlja "slom demokracije" i međunarodnoj zajednici u BiH daje status "apsolutnog vladara", izjavio je novinarima u srijedu popodne predsjednik RS Dragan Čavić.

On je upozorio da sankcioniranje 59 osoba uvodi RS "u najveću političku krizu od Daytona do danas". Čavić je najavio da će narednih dana odlučiti o mjerama koje treba poduzeti da bi se odgovorilo nastaloj krizi.

Po nekim neslužbenim informacijama, Čavić bi mogao raspustiti Skupštinu i raspisati prijevremene izbore.

BANJA LUKA

Predsjednik Skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić u srijedu je priopćio zastupnicima u Parlamentu da ga je Visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio sa svih dužnosti te mu zabranio bilo kakvo političko djelovanje.

Kalinić je kazao da je sankcioniran jer "nije pristao da Srpska demokratska stranka (SDS) izvrši samoubojstvo i zato što ova stranka nije omogućila uhićenje Radovana Karadžića".

Sada već bivši predsjednik parlamenta RS također je kazao da su "mnogi nemoćni pred činjenicom da Radovana Karadžića vjerovatno čuvaju Bog i anđeli".

Nakon priopćavanje odluke Visokog predstavnika zastupnici SDS napustili su zasjedanje Parlamenta RS uz obrazloženje da "ovakve brutalne smjene ruše demokratske principe te se postavlja pitanje smisla bilo kakvih izbora".

SKOPLJE

Makedonske nade za brzo učlanjenje u NATO i dalje su žive nakon što je u srijedu jedan visoki dužnosnik Saveza pozvao tu zemlju da završi svoje političke, gospodarske i pravosudne reforme do idućega summita NATO-a.

"Realno, Makedonija bi mogla postati članica NATO-a do 2007.", rekao je predsjedatelj NATO-ove parlamentarne skupštine Douglas Bereuter u Skoplju nakon susreta s visokim makedonskim dužnosnicima.

Bereuter je naglasio da vrata NATO-a ostaju otvorena za nove članice i snažno ohrabrio Makedoniju, kao i druge dvije članice Jadranske povelje, Hrvatsku i Albaniju, da nastave s reformama potrebnima za napredovanje prema članstvu.

ZAGREB

Nizozemska će u četvrtak preuzeti rotirajuće predsjedništvo EU-a u sljedećih šest mjeseci, tijekom kojih će daljnje proširenje biti visoko na popisu prioriteta.

Nizozemsko je predsjedništvo zacrtalo pet prioriteta tijekom sljedećih šest mjeseci: proširenje, održivi rast europskog gospodarstva, sigurnost, rad na usuglašavanju višegodišnjeg europskog proračuna za razdoblje od 2007. - 2013., te jaču uloga EU-a u svijetu.

Do kraja godine predviđeno je da se dovrše pristupni pregovori s Rumunjskom, kako bi se omogućilo da 2007. godine ta zemlja, zajedno s Bugarskom koja je već završila pregovore, uđe u EU. Nizozemsko će predsjedništvo također trebati dovršiti pripreme za početak pregovora s Hrvatskom, koji trebaju započeti početkom sljedeće godine. No, najteže pitanje u vezi s proširenjem odnosi se na Tursku.

Europsko vijeće treba na summitu u prosincu odlučiti hoće li i kada započeti pregovore o punopravnom članstvu s Turskom, koja ima status kandidata od 1999.

BRUXELLES

Zakoni EU o pranju novaca mogli bi obuhvatiti i problem financiranja terorizma, predložila je u srijedu Europska komisija.

Novi prijedlog povjerenika za međunarodno tržište Fritsa Bolkesteina bio bi ključni korak u borbi protiv međunarodnih terorističkih skupina poput al Qaede.

Europska komisija predlaže da se postojeća definicija pranja novaca ne odnosi samo na skrivanje zarade stečene kaznenim djelom, nego i na financiranje terorizma i nelegalno i legalno stečenim novcem.

Usto, prema novim prijedlozima, banke i kreditne ustanove morale bi znati i provjeriti identitet svih klijenata, a financijske ustanove, ali i tvrtke, morale bi pet godina čuvati podatke o gotovinskim transakcijama i sve druge dokaze.

RIJAD

Četiri su osobe ubijene u pucnjavi u srijedu poslijepodne između snaga sigurnosti i osoba, najvjerojatnije ekstremista, koje su se vozile u trima vozilima u istočnom dijelu Rijada, prema iskazima svjedoka.

Jedan je policajac na licu mjesta izjavio za AFP da su žrtve bile "dva ekstremista i dva policajca".

Svjedoci tvrde da su petorica osumnjičenih bili u bijegu pred snagama sigurnosti koje su u velikom broju poslane u četvrt Al-Qods, gdje se sukob dogodio.

RIJAD

Jedan od dvojice ekstremista koji su u srijedu ubijeni u sukobu sa snagama sigurnosti u Rijadu "među najopasnijim je osumnjičenicima u kraljevini", čije je ime na popisu ministarstva unutarnjih poslova, izjavio je policajac za AFP.

Prema izjavi tog policajca, "riječ je o Abdallahu Mohammadu Rachidu Al-Rachudu, jednom od najopasnijih ekstremista kojeg smatraju ideologom skupine Al-Qaide u Saudijskoj Arabiji".

Rachudovo ime je na popisu osoba koje se traže zbog povezanosti s terorizmom.

Uz dvojicu ekstremista, ubijen je jedan policajac, a pet osoba, među kojima dva stranca, ranjeno je u sukobi u istočnom dijelu Rijada, prema iskazu policajca na licu mjesta.

WASHINGTON

Američke vlasti možda će premjestiti stotine zatvorenika iz vojne baze Guantanamo na Kubi u zatvore na teritoriju SAD nakon što je Vrhovni sud odlučio kako vojni zatvorenici imaju pristup američkim sudovima, objavio je u srijedu dnevnik Los Angeles Times.

Dužnosnici ministarstava obrane i pravosuđa rekli su kako razmatraju prebacivanje svih zatvorenika iz američke mornaričke baze u zaljevu Guantanamo u SAD, tvrdi američki dnevnik.

Prijenosom svih sudskih postupaka u jedan sud izbjeglo bi se prebacivanje zatvorenika i vladinih pravnika u sudove diljem SAD, kaže se u članku.

WASHINGTON

Američka kopnena vojska priopćila je u srijedu da će mobilizirati 5.600 veterana koje će poslati u Irak i u Afganistan, radi čega će primijeniti ratni program koji rijetko rabi.

Nova mjera govori u kakvim je teškoćama američka vojska koja, unatoč golemoj financijskoj potpori, teško izlazi na kraj sa svim svojim zadaćama.

Vojska je donijela odluku o obveznoj mobilizaciji pošto je prvo pozvala dragovoljce, dodaje se u priopćenju kopnene vojske.

SAD je u zadnja tri mjeseca broj svojih vojnika u Iraku povećao sa 113.000 na 141.000, podsjetio je u nedjelju ministar Donald Rumsfeld u razgovoru za britansku televiziju BBC.

KABUL

Australska novinarka, njezin vodič i vozač nestali su u srijedu u Afganistanu, a 27 ljudi je ranjeno u eksplozijama dviju bombi u gradu Jalalabadu, javio je Reuters.

Jedan pripadnik talibana rekao je, ali je drugi porekao, da u zatočeništvu drže novinarku Carmelu Baranowsku, koja za australsku TV postaju SBS radi dokumentarne filmove.

U eksplozijama u Jalalabadu među 27 ranjenih osam ih je u ozbiljnom stanju, među kojima petero djece i najmanje tri policajca. Prva eksplozija odjeknula je na bazaru u središtu grada, a druga oko 200 metara dalje.

ZAGREB

Ministri vanjskih poslova deset zemalja jugoistočne Azije objavili su u srijedu odlučnu nakanu da se suprostave terorizmu, ali su bili vrlo pomirljivi prema hunti na vlasti u Mianmaru.

Ministri vanjskih poslova jugoistočne Azije ponovno su osudili "sve oblike terorizma" i odlučili su pojačati regionalnu suradnju kako bi to ostvarili.

Nekim zemljama ASEAN-a Džama Islamija (JI), organizacija povezana s Al Qaidom, prijeti atentatima.

Ministri ASEAN-a također su pozvali na mirno rješenje nuklearne krize u Sjevernoj Koreji, na završetak "humanitarne tragedije" u Palestini i na sudjelovanje UN-a u prijenosu vlasti u Iraku.

ASEAN okuplja Mianmar, Brunei, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam, zajednicu od oko 500 milijuna stanovnika.

KARTUM

Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail objavio je u srijedu navečer u nazočnosti američkog kolege Colina Powella niz mjera kojima će pokušati svladati krizu u pokrajini Darfur.

"Poslat ćemo vojno i policijsko pojačanje, ukinut ćemo sva ograničenja za humanitarnu pomoć i ubrzat ćemo političke pregovore", rekao je Ismail na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s Powellom.

Powell je u utorak upoznao sudanskog predsjednika Omara al-Bechira s trima zahtjevima za rješavanje krize u Darfuru (na zapadu Sudana): uspostaviti nadzor nad arapskom provladinom milicijom optuženom za pokolj stanovnika, omogućiti rad humanitarnim organizacijama i početi pregovore s dvama pobunjeničkim pokretima.

Glavni pobunjenički pokret u Darfuru zatražio je u srijedu dolazak međunarodnih snaga i optužio redovnu vojsku i miliciju koja je s njom povezana da nastavljaju napade na puk.

SAD je u srijedu podnio Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije za uvođenje embarga na oružje namijenjeno miliciji koja je opustošila Darfur.

Nacrt kojega je AFP dobio presliku, predviđa i zabranu putovanja za pripadnike milicije, ali ne i sankcije za sudansku vladu.

Nacrt rezolucije je objavljen u času kada su američki državni tajnik Colin Powell i glavni tajnik UN-a Kofi Annan doputovali u Kartum kako bi načinili pritisak na sudansku vladu i posjetili opustošenu pokrajinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙