FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SATI

ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) Bivši irački predsjednik Sadam Husein i devet drugih visokihdužnosnika njegovog režima biti će predani iračkoj vlasti nakonprijenosa vlasti 30. lipnja, ali će ih i dalje čuvati američkizatvorski čuvari, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik koalicije. Alžirska je vojska ubila vođu islamističke pobunjeničkeorganizacije povezane s al Qaedom, objavio je u nedjelju državniradio. Dosadašnja filipinska predsjednica Gloria Arroyo proglašena jeu nedjelju pobjednicom predsjedničkih izbora koji su održani 10.svibnja. U nedjelju oko 20 sati po mjesnom vremenu zatvoreni sibirački uredi u bivšoj gruzijskpj pobunjeničkoj republici Adžarijigdje su održani prvi lokalni slobodni izbori, organizirani nakonmirnog svrgavanja Aslana Abašidzea u svibnju. U nedjelju ujutro oko 4,40 sati u naselju Starčevica uBanjoj Luci aktivirana je eksplozivna naprava na kombi-vozilupunionice voćnih sokova "Ex" čiji je vlasnik Tomislav Mišić, otac SašeMišića koji je Haškom sudu učinio dostupnim dokumente koje je tražio. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak stigao je u nedjelju uMuenchen kako bi bio podvrgnut operaciji hernije diska. Predsjednik bitrebao ići na operaciju u ponedjeljak. Putnički zrakoplov Boeing 737 španjolskog avioprijevoznikaAir Europe skliznuo je u nedjelju s mokre piste u travu nakonslijetanja na muenchenski aerodrom, ali policija je priopćila da nitkonije ozlijeđen.
ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina)

Objavljujemo pregled važnijih događaja do 21.00 sati:

BAGDAD

Bivši irački predsjednik Sadam Husein i devet drugih visokih dužnosnika njegovog režima biti će predani iračkoj vlasti nakon prijenosa vlasti 30. lipnja, ali će ih i dalje čuvati američki zatvorski čuvari, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik koalicije.

"Plan je da prebacimo oko 10 visokih dužnosnika bivšeg režima privremenoj iračkoj vladi čim ona to zatraži, što bi moglo biti neposredno nakon 1. srpnja", rekao je, prema AFP-u, neimenovani visoki dužnosnik dodavši da je bivši diktator među tih deset osoba.

ALŽIR

Alžirska je vojska ubila vođu islamističke pobunjeničke organizacije povezane s al Qaedom, objavio je u nedjelju državni radio.

Prema radijskoj vijesti koja prenosi vojno priopćenje, Nabila Sahraouia, vođu Salafističke skupine za molitvu i borbu (GSPC), vojska je ubila zajedno s nekolicinom visokih dužnosnika te organizacije, ali ne kaže se kad se to dogodilo.

GSPC je osnovan 1998., a preuzeo je odgovornost za lanjsku otmicu 32 turista Europljana u Sahari. Ta je organizacija na američkom popisu stranih "terorističkih" organizacija.

MANILLA

Dosadašnja filipinska predsjednica Gloria Arroyo proglašena je u nedjelju pobjednicom predsjedničkih izbora koji su održani 10. svibnja.

Filipinski kongres objavio dugoočekivane rezultate po kojima je Arroyo za nešto više od milijun glasova pretekla svog glavnog suparnika, bivšeg filmskog glumca Fernanda Poea.

Po službenim podacima ona je dobila 12.905.808 glasova a Poe 11.782.232 glasa.

Filipinska oporba osporava njezinu pobjedu i prijeti da će joj otežati vladanje jer je došlo do izborne prevare.

BATUMI

U nedjelju oko 20 sati po mjesnom vremenu zatvoreni si birački uredi u bivšoj gruzijskpj pobunjeničkoj republici Adžariji gdje su održani prvi lokalni slobodni izbori, organizirani nakon mirnog svrgavanja Aslana Abašidzea u svibnju.

Pobornici gruzijskog reformističkog predsjednika Mihaila Sakašvilija trebali bi, prema svim očekivanjima, dobiti većinu glasova, što će smanjiti pritisak središnje vlasti na tu regiju koja se u prošlosti bunila protiv snažne centralističke vlasti Sakašvilijeva prethodnika.

Adžarija ima oko 400.000 stanovnika i njezin život je koncentriran u luci Batumi, gdje se nalazi strateški naftni terminal kojim svake godine prođe 9 milijuna tona nafte na svom putu do svjetskih tržišta.

Uspostavljajući kontrolu nad Adžarijom, Sakašvili također šalje jaki znak dvjema drugim secesionističkim regijama zemlje Južnoj Osetiji i Abahziji, da neće tolerirati dezintegraciju te bivše sovjetske republike.

BANJALUKA

U nedjelju ujutro oko 4,40 sati u naselju Starčevica u Banjoj Luci aktivirana je eksplozivna naprava na kombi-vozilu punionice voćnih sokova "Ex" čiji je vlasnik Tomislav Mišić, otac Saše Mišića koji je Haškom sudu učinio dostupnim dokumente koje je tražio.

Eksplozija koja je postavljena na motor vozila prouzročila je veću materijalnu štetu.

Tomislav Mišić otac je zapovjednika policijske stanice Lazarevo/Budžak koji je zajedno s načelnikom odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala Centra javne sigurnosti Banja Luka Darkom Ćulumom učinio dostupnim ICTY-u 16 kutija arhivskih dokumenata MUP-a Republike Srpske za razdoblje od 1992. do 1998. godine.

MUENCHEN

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak stigao je u nedjelju u Muenchen kako bi bio podvrgnut operaciji hernije diska. Predsjednik bi trebao ići na operaciju u ponedjeljak.

Iako se radi o rutinskoj operaciji, u Egiptu se strahuje za zdravlje 76-ogodišnjeg predsjednika. On je ovoga mjeseca odgodio razgovore s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom i s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem, a u studenom prošle godine nakratko je izgubio svijest tijekom obraćanja parlamentu.

MUENCHEN

Putnički zrakoplov Boeing 737 španjolskog avioprijevoznika Air Europe skliznuo je u nedjelju s mokre piste u travu nakon slijetanja na muenchenski aerodrom, ali policija je priopćila da nitko nije ozlijeđen.

U zrakoplovu je bilo 176 putnika i šestero članova posade, letio je iz odmarališta Mallorce i prvo je sletio u Dresdenu.

Prema raspoloživim podacima, pilot je aktivirao kočnice, ali je zatim u želji da okrene kotače, izgubio nadzor nad letjelicom. Putnici su iz zrakoplova izašli na uobičajene izlaze i autobusom prevezeni u terminal zračne luke. No pista, jedna od dviju na muenchenskome aerodromu, bila je zatvorena nekoliko sati kako bi se avion vratio s travnjaka, što je izazvalo kašnjenja letova dulja od dva sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙