FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PORASLE ZBOG ESKALACIJE SITUACIJE U NORVEŠKOJ

LONDON, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima porasle, nakon što su norveški poslodavciizjavili da će od ponedjeljka onemogućiti rad radnicima koji su uštrajku, što prijeti obustavom gotovo kompletne proizvodnje nafte iplina u tom trećem najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte.
LONDON, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima porasle, nakon što su norveški poslodavci izjavili da će od ponedjeljka onemogućiti rad radnicima koji su u štrajku, što prijeti obustavom gotovo kompletne proizvodnje nafte i plina u tom trećem najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte porasla je za pet centi, na 37,62 dolara, dok je cijena barela nafte Brent u Londonu uvećana za 19 centi, dosegnuvši 35,22 dolara.

Analitičari kažu da podrobnijim pogledom na podatke o američkim zalihama sirove nafte, koje su uvećane u prošlome tjednu i izazvale pad cijena na američkom tržištu jučer za dva posto, nisu uočena stvarna poboljšanja u stiješnjenoj ponudi naftnih prerađevina, te navješćuju nastavak jačanja cijena sirove nafte.

U središtu pozornosti tržišta je situacija u Norveškoj, koja je danas eskalirala nakon što su tamošnji poslodavci kazali da će od ponedjeljka onemogućiti rad radnicima na naftnim platformama koji su u štrajku.

"Vlada uviđa da je situacija ozbiljna i da će postati još ozbiljnija zbog mogućnosti potpune obustave proizvodnje", kazao je norveški premijer Kjell Magne Bondevik. "Kontinuirano procjenjujemo situaciju".

Norveška je vlada već i ranije intervenirala kako bi okončala radničke prosvjede kada su oni prijetili ukupnoj proizvodnji te zemlje.

Sindikati prijete da će nastaviti sa štrajkom "što bolje budu mogli", a poslodavcima predbacuju kockanje s uvjerenjem da će norveška vlada desnog centra narediti kraj štrajka radije nego riskirati obustavu ukupne norveške proizvodnje u visini 3 milijuna barela nafte dnevno.

"Nastavit ćemo sa štrajkom što bolje budemo mogli", kazao je čelnik sindikata zaposlenih u naftnoj industriji OFS Terje Nustad. "Moramo nastaviti i pričekati da vidimo što će vlada učiniti, ali ja vjerujem da će intervenirati".

Štrajk već pogađa oko 375 tisuća barela nafte dnevno od ukupne proizvodnje te zemlje u visini 3 milijuna barela nafte dnevno, a sindikati su za nedjelju najavili širenje štrajka na još neka naftna polja, čime će proizvodnja biti umanjena za ukupno 700 tisuća barela nafte dnevno.

Iako bi okončanje štrajka nešto umanjilo strahove od smanjenja naftnih isporuka izazvane štrajkom, analitičari i trgovci kažu da na tržištu nema manjkova sirove nafte, te da temeljni pokretači cijena leže u naftnim proizvodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙