FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC TRAŽI OD OSTALIH PROIZVOĐAČA DA POVEĆAJU PROIZVODNJU

JAKARTA, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemaljaizvoznica nafte (OPEC) tražit će pomoć od proizvođača koji nisunjezini članovi da povećaju svoje isporuke nafte na svjetsko tržište ismire visoke cijene, koje se nepopustljivo drže iznad 35 dolara zabarel, kazao je danas predsjednik toga kartela.
JAKARTA, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) tražit će pomoć od proizvođača koji nisu njezini članovi da povećaju svoje isporuke nafte na svjetsko tržište i smire visoke cijene, koje se nepopustljivo drže iznad 35 dolara za barel, kazao je danas predsjednik toga kartela.

Predsjednik OPEC-a, Purnomo Yusgiantoro, ujedno indonezijski ministar za naftu, izjavio je da će uputiti pisma Rusiji, Angoli, Meksiku i Omanu i zatražiti da povećaju svoju proizvodnju sirove nafte.

"Oni imaju viškove kapaciteta za povećanje proizvodnje", kazao je Purnomo, ne iznoseći pritom nikakve pojedinosti ni vremenske okvire.

Cijene nafte nakratko su u utorak ponovno porasle nakon sabotaže na dva naftovoda u Iraku, čime je gotovo prekinut izvoz iračke sirove nafte. Nakon vijesti o eksplozijama na američkom su tržištu cijene dosegnule 38,40 dolara. Ta bliskoistočna zemlja, članica OPEC-a, izvozila je u prosjeku između 1,6 i 1,7 milijuna barela dnevno s južnog naftnog terminala u Basri te oko 200 tisuća barela dnevno s naftnih polja Kirkuk na sjeveru zemlje.

Strahovi da bi militanti mogli napasti naftnu infrastrukturu na Bliskom istoku pomagali su ovogodišnjem jačanju cijena. Robustan gospodarski rast i snažna potražnja za naftom, posebice u Sjedinjenim Državama i Kini, ostavile su malo prostora u ponudbenom lancu za ikakve poremećaje isporuka.

OPEC je ranije ovoga mjeseca dogovorio povećanje službene razine proizvodnje od 1. srpnja za dva milijuna barela dnevno, te za dodatnih 500 tisuća na samom početku kolovoza.

Analitičari i industrijski izvori procjenjuju da će proizvodnja u vodećim proizvođačima nafte koji nisu članovi kartela do kraja 2004. dosegnuti 9,5 milijuna barela dnevno. Ruski dužnosnici kazali su da je moguće samo umjereno povećanje izvoza u srednjem roku nakon nekoliko godina snažnoga rasta. Meksiko je izjavio kako planira povećati izvoz sirove nafte sa sadašnjih 1,88 milijuna, na 1,95 milijuna barela dnevno do druge polovine ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙