FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRAH OD SMANJENJA ISPORUKA ZBOG NASILJA U IRAKU PODIŽE CIJENE NAFTE

LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima nastavile jačati, zbog očekivanja da se nakonnedavnih sabotaži na iračke naftovode izvoz sirove nafte prekoterminala u Perzijskom zaljevu neće nastaviti prije idućeg tjedna.
LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima nastavile jačati, zbog očekivanja da se nakon nedavnih sabotaži na iračke naftovode izvoz sirove nafte preko terminala u Perzijskom zaljevu neće nastaviti prije idućeg tjedna.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte porasla je za 43 centi, na 37,75 dolara.Barel nafte Brent u Londonu poskupio je za 50 centi ili 1,4 posto, na 35,70 dolara.

Napadi na iračke naftovode u ponedjeljak i utorak zaustavili su isporuke sirove nafte na terminale u Basri i Khor al-Amayi, što je po drugi put u manje od šest tjedana da su uslijed nasilja prekinute isporuke prema tim terminalima. Izvoz preko tih terminala doseže oko 1,6 milijuna barela nafte dnevno.

"Kako se približava rok za prijenos vlasti svi se stalno pitaju kako će sve to funkcionirati", kazao je William Buchanan, trgovac u Standard Bank u Londonu. "Situacija se čini vrlo teškom i bio bi iznenađen da napadi samo prestanu".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podmirit će svaki manjak u ponudi izazvan prekidima izvoza iračke nafte preko terminala u Perzijskom zaljevu, izjavio je glasnogovornik kartela.

"U povremenim krizama poput ove kartel je ovdje da riješi problem", kazao je Omar Farouk Ibrahim u telefonskom razgovoru iz sjedišta kartela u Beču. "Organizacija je odlučna u tome da u svakom trenu brzo djeluje kako bi se riješio problem takve vrste".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙