FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE BEZ VEĆIH PROMJENA, NORVEŠKI ŠTRAJK U SREDIŠTU POZORNOSTI

LONDON, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas nasvjetskim tržištima nisu zabilježile značajnije promjene, no trgovcisu usredotočeni na razvoj situacije u Norveškoj gdje se očekuješirenje štrajka radnika naftne industrije, čime bi mogla bitiprekinuta oko trećina ukupne naftne proizvodnje te zemlje u visini trimilijuna barela dnevno.
LONDON, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas na svjetskim tržištima nisu zabilježile značajnije promjene, no trgovci su usredotočeni na razvoj situacije u Norveškoj gdje se očekuje širenje štrajka radnika naftne industrije, čime bi mogla biti prekinuta oko trećina ukupne naftne proizvodnje te zemlje u visini tri milijuna barela dnevno.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte spustila se za pet centi, na 38,20 dolara, dok je cijena barela nafte Brent u Londonu pala za jedan cent, na 35,60 dolara.

Najveći norveški sindikat radnika naftne industrije danas planira održati tiskovnu konferenciju na kojoj će iznijeti planove vezane uz proširenje šestodnevnog štrajka, objavio je danas norveški državni radio NRK.

"Mogu potvrditi da ćemo kasnije danas objaviti širenje štrajka", kazao je čelnik sindikata OFS Terje Nustad za tamošnji državni radio.

Norveški ministar rada i socijalnih pitanja Dagfinn Hoybraaten ocijenio je situaciju "zabrinjavajućom", no kazao je da je na sindikatima i poslodavcima da riješe sporove vezane uz pitanja mirovinskih prava i privremenog zapošljavanja.

Pored Norveške, brige trgovcima i nadalje zadaje krhak izvoz sirove nafte iz Iraka, koji je ponovno pokrenut u ograničenim količinama početkom ovoga tjedna nakon šestodnevnog prekida izazvanog sabotažama na naftovode.

Osim toga, pozornost tržišta usmjerena je i objavi novog podatka američke vlade o zalihama nafte i prerađevina, za koji se očekuje da će pokazati blago povećanje zaliha sirove nafte i benzina u tom najvećem svjetskom potrošaču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙