FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ISTANBUL

Dvodnevni summit NATO-a na kojem sudjeluju čelnici 40-ak država počeo je u ponedjeljak ujutro u Istanbulu. Sastanak na vrhu okupio je 26 šefova država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza, te 20-ak partnerskih zemalja među kojima je i Hrvatska. Oko 11 sati očekuje se dolazak hrvatskog izaslanstva u kojem su predsjednik Stjepan Mesić, te ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević. Mesić bi se tijekom dana trebao sastati s kolegama iz Albanije i Makedonije, partnerskih zemalja iz Jadranske povelje i Akcijskog plana za članstvo. Najavljeno je i nekoliko Mesićevih bilateralnih sastanaka, među kojima i onaj s domaćinom summita turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom. Najspornija tema summita američki je zahtjev za aktivnijom ulogom NATO-a u ratom pogođenom Iraku, čemu se najviše protive Njemačka i Francuska.

BAGDAD

Formalna predaja vlasti privremenoj iračkoj vladi održat će se u ponedjeljak, dva dana ranije nego je bilo najavljeno, kako bi se izbjegli mogući teroristički napadi, doznaje se iz službenih izvora u Bagdadu. Prijenos suvereniteta bio je predviđen za 30. lipnja. Koalicijski izvor u Bagdadu rekao je da će se prijenos vlasti obaviti kasnije tijekom dana, a to je potvrdio i diplomatski izvor na summitu NATO-a u Istanbulu kazavši kako bi suverenitet Iračanima mogao biti vraćen "već danas". Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari, koji se nalazi u Istanbulu, potvrdio je da će se datum predaje vlasti pomaknuti naprijed. "Mislim da ćemo se pomicanjem datuma prijenosa vlasti naprijed suprotstaviti tim teroristima, kriminalcima, sadamovcima i antidemokratskim snagama", rekao je Zebari novinarima nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyem Blairom.

BEOGRAD

Rezultat predsjedničkih izbora u Srbiji je znak da postoji "snažan europski put Srbije" i da je Srbiji "dosta političkog nasilja, sukoba i razdora koji su ju obilježavali u prošlih sto godina", izjavio je novinarima u nedjelju novi srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora. Novoizabrani predsjednik Srbije Tadić, spominjući i svog političkog prethodnika, bivšeg predsjednika Demokratske stranke i - ubijenoga u atentatu u ožujku prošle godine - srbijanskog premijera Zorana Đinđića, podsjetio je na važnost ranijih političkih promjena, smjene režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te kazao da nema drugog do europskog puta za Srbiju, što su na ovim izborima, po njegovim riječima, potvrdili i građani Srbije. Tadićev protukandidat Tomislav Nikolić kazao je novinarima, nakon što su objavljeni prvi izborni rezultati u nedjelju navečer, da su Tadiću pobjedu donijeli manjinski glasovi, ali da njegova Srpska radikalna stranka ostaje u političkoj borbi, te će svoje snage odmjeriti na - po Nikoliću skorim - izvanrednim parlamentarnim izborima. Prema još neslužbenim i privremenim podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju, Tadić je dobio 53,7 posto, a Nikolić 45 posto glasova. Na izbore je, prema posljednjim podacima, izašlo 48,7 posto od ukupno upisanih oko 6,5 milijuna srbijanskih birača.

CLEVELAND

Summit hrvatskih gospodarstvenika iz iseljeništva završio je u nedjelju u američkom gradu Clevelandu formiranjem Grupe 100 koja okuplja zainteresirane za ulaganja u Hrvatsku i poslovanje s hrvatskim tvrtkama. Nekoliko stotina uspješnih hrvatskih poslovnih ljudi iz svih dijelova svijeta je od petka do nedjelje na svom prvom summitu razgovaralo o pojačanom investiranju hrvatske dijaspore u hrvatsko gospodarstvo kao i o stvaranju povoljnijih uvjeta za njihova ulaganja. Summit je završio službenim formiranjem Grupe 100 koja za sada okuplja više od 400 uspješnih hrvatskih poslovnih ljudi, među kojima je i više od stotinu dolarskih milijunaša. Izabran je i Izvršni odbor Grupe čija je zadaća da olakšava investiranje članova skupine u Hrvatsku, pojedinačno ili skupno. Grupa 100 će nastaviti učlanjenje i očekuje se da bi mogla okupiti možda i nekoliko tisuća Hrvata iz dijaspore spremnih na poslovanje u Hrvatskoj.

WASHINGTON

Bivši irački predsjednik Sadam Husein uskoro će biti predan iračkoj policiji, objavio je u nedjelju CBS. Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muwafak al-Rubaie rekao je za američku televizijsku postaju da će "vrlo skoro" dvojica američkih vojnika Sadama u lisicama predati četvorici iračkih policajaca. Sadam će tada biti izveden pred suca koji će mu pročitati njegova prava i izdati uhidbeni nalog, rekao je. Nakon toga će biti vraćen natrag u zatvor.

JERUZALEM

Palestinske rakete ispaljene iz pojasa Gaze, koje su u ponedjeljak pale na jedan južni izraelski grad, ubile su najmanje dvoje ljudi, a nekoliko ozlijedile, kazali su izraelski sigurnosni izvori. Napad na grad Sderot izveden je nekoliko sati nakon što su palestinski militanti raznijeli jedan izraelski vojni položaj u pojasu Gaze, ubivši pritom jednog vojnika i ozlijedivši još petoricu.

VILNIUS

Valdas Adamkus, čovjek koji je Litvi otvorio put u Europsku uniju i NATO, pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima porazivši kandidatkinju Seljačke stranke Kazimiru Prunskiene. Adamkus je, nakon prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića, dobio 52 posto glasova i izborno je povjerenstvo u ponedjeljak potvrdilo da je pobijedio u drugom krugu izbora. Njegova protukandidatkinja, Kazimira Prunskiene, osvojila je 48 posto glasova, uglavnom u ruralnim područjima. Adamkus (77) je predsjednik Litve bio od 1998. do 2003. kada ga je pobijedio populist Rolandas Paksas. Paksas je opozvan u travnju zbog povezanosti s ruskom mafijom.

LOS ANGELES

Dokumentarac redatelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11" izbio je na prvo mjesto sjevernoameričke ljestvice najgledanijih filmova ovog vikenda, prema privremenim podacima koje je u nedjelju objavila tvrtka Exhibitor Relations. Film koji žestoko napada politiku predsjednika Georgea W. Busha i način na koji američka vlada vodi rat protiv terorizma, trebao bi ovog vikenda zaraditi 21,8 milijuna dolara. Dokumentarac distribuira neovisni kanadski studio Lions Gate Films, a u SAD-u se prikazuje u 868 kino-dvorana, što je rekord za takvu vrstu filma. Ipak, to je mali broj kino-dvorana za film koji će po svoj prilici biti na vrhu box-officea. Tako se kontroverzni film Mela Gibsona "Pasija" prvog tjedna prikazivao u 4.600 kino-dvorana i zaradio je 20 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙