FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 10. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 10. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

AMSTERDAM

Nizozemski i britanski birači započeli su u četvrtak glasovanje za Europski parlament koje se ove godine po prvi puta odvija u 25 zemalja a do nedjelje navečer, svoj glas na izborima može dati sveukupno 340 milijuna građana Europske unije s pravom glasa.

Tijekom naredna četiri dana, birači iz 25 zemalja proširene Unije izabrat će 732 zastupnika skupštine sa sjedištem u Strasbourgu.

Nizozemci će za parlament EU izabrati 27 predstavnika a Britanci 78.

Prvi puta za Europski parlament glasovat će i birači 10 novih članica, uglavnom bivših komunističkih zemalja, koje su se EU pridružile 1. svibnja kako bi se formirao blok od 454 milijuna ljudi.

JERUZALEM

Izrael će se povući iz Pojasa Gaze do 1. listopada 2005., a prema planu i rasporedu vladinog odbora zaduženog za evakuaciju naseljenika i vojnika iz tog područja, objavio je u četvrtak izraelski radio.

Naseljenicima će biti omogućeno da počnu s dobrovoljnim iseljenjem iz Gaze već u kolovozu ove godine, a priliku za to će imati sve do rujna 2005. kada ističe razdoblje tzv. dobrovoljnog iseljenja. Njima će, zato što napuštaju Gazu, biti ponuđena primjerena kompenzacija.

"Poslije 1. rujna pa do 15. rujna u Gazu će ući izraelska vojska i preostale naseljenike evakuirati silom", javlja radio, objašnjavajući da tada završava civilna evakuacija dok će 15 dana poslije biti okončana i vojna evakuacija. Prema radiju, ured premijera Ariela Sharona još uvijek nije odobrio taj plan i raspored.

KARAČI

Naoružane osobe napale su u četvrtak motoriziranu povorku vojnog zapovjednika u Karačiju, ubivši najmanje dvojicu policajaca i jednog civila, objavila je vojska. Prema izjavama očevidaca, prije tog napada je uslijedila eksplozija u dijelu Karačija zvanom Clifton.

Dužnosnik službe sigurnosti, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je napad bio usmjeren na vojnog zapovjednika, no vojska to službeno opovrgava.Lokalni vojni glasnogovornik, pukovnik Idrees Malick je rekao da je zapovjednik korpusa u tom napadu prošao neozlijeđen.

KABUL

Jedanaest kineskih radnika je ubijeno, a petero ranjeno u napadu nepoznate skupine ljudi na njihov kamp na sjeveru Afganistana, objavio je u četvrtak dužnosnik kineskog veleposlanstva u Kabulu.

Napad se dogodio 35 kilometara južno od Kunduza, u području koje se smatralo relativno sigurnim jer je dosad uglavnom bilo pošteđeno talibanskog i islamističkog nasilja.

Novinska agencija Xinhua javila je da je stotinjak kineskih radnika u područje stiglo prije samo dva dana. U okolici Kunduza su radili na projektu obnove kojeg financira Svjetska banka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙