FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BEOGRAD

Biračka mjesta u Srbiji, na kojima se između dva kandidata - predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića i zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića - bira budući predsjednik Srbije, zatvorena su u nedjelju u 20 sati. Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), objavljenima u 20 sati, na birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, u nedjelju do 19 sati izašlo je oko 41,5 posto od ukupno 6,5 milijuna birača, što je tek nešto manje od ukupno 47,6 posto birača koji su izašli na birališta u prvom krugu izbora, održanom 13. lipnja. Prema podacima CeSID-a, te privatne agencije "Strateški marketing", procjena je da je na birališta do 20 sati izašlo oko 2,9 milijuna birača. Prema istraživanjima javnog mišljenja, obavljenima prije drugog kruga predsjedničkih izbora, broj birača koji se odazovu na birališta odredit će budućeg predsjednika, pri čemu veća izlaznost - prema tim istraživanjima - pogoduje predsjedniku Demokratske stranke Tadiću, a manji odaziv birača kandidatu radikala Nikoliću.

VILNIUS

Prema istraživanjima provedenima na izlazu s birališta, bivši predsjednik Litve Valdas Adamkus dobio je u nedjelju na prijevremenim izborima 54,7 posto glasova, dok je njegova protukandidatkinja, bivša premijerka Kazimira Prunskiene dobila 33 posto, objavila je baltička agencija BNS. Valdasa Adamkusa (77), bivšeg američkog emigranta koji je bio predsjednik od 1998. do 2003., na prošlim je izborima porazio Rolandas Paksas. Kao pristaša ostanka 120 litavskih vojnika u Iraku i uz potporu desnice, Adamkus je vodio u istraživanjima uoči prijevremenih predsjedničkih izbora. Kazimira Prunskiene (61) bila je prva predsjednica vlade Litve koja je ponovno stekla neovisnost 1991., a podupirala ju je ljevica.

LONDON/DUBLIN

Irski premijer Bertie Ahern rekao je u nedjelju da će na sastanku Europskog vijeća u utorak u Bruxellesu predložiti portugalskog premijera Josea Manuela Duraa Barrosa za novog predsjednika Europske komisije. "Vrlo sam zadovoljan što mogu potvrditi da postoji premoćna potpora za imenovanje portugalskog premijera Barrosa za predsjednika Komisije", navodi se u Ahernovom priopćenju objavljenom na web-stranici irskog predsjedništva Unijom. Portugalski premijer, političar desnog centra, na ponudu mora još odgovoriti, precizira Ahern. Mandat sadašnjem predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju istječe 31. listopada.

REYKJAVIK

Islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson osvojio je treći mandat zaredom na čelu države unatoč rekordno slabom odzivu birača i velikom broju neispunjenih glasačkih listića, jasnom znaku sve većeg nezadovoljstva njegovom vladavinom, prema konačnim rezultatima izbora objavljenim u nedjelju. Na vlasti od 1996., Grimsson je osvojio 85,6 posto glasova, dok je umirovljeni poslovni čovjek Baldur Agustsson osvojio 12,5 posto, a pacifist Thor Magnusson samo 1,9 posto. Premoćnu pobjedu islandskog predsjednika pomućuje ipak rekordno slab odziv birača i vrlo visok postotak neispunjenih glasačkih listića.

BAGDAD

Jedan je Amerikanac poginuo u nedjelju kad su nepoznati napadači otvorili vatru na transportni zrakoplov C-130 Hercules koji je uzlijetao iz zračne luke u Bagdadu, priopćila je američka vojska. "Zrakoplov nije ozbiljnije oštećen ali je morao sletjeti na aerodrom jer je jedna osoba ranjena. Nažalost ta je osoba poslije preminula", izjavio je američki general Mark Kimmit. U siječnju je transportni zrakoplov C-5 galaxy sa 63 putnika i člana posade morao prisilno sletjeti nakon što je pogođen sa zemlje. Prošle je godine pri prilazu aerodromu u Bagdadu raketom pogođen i zrakoplov DHL-a ali tada nije bilo žrtava.

MOSTAR

U Županijskom sudu u Mostaru u ponedjeljak će se nastaviti suđenje sedmorici konjičkih bošnjaka optuženih za ratne zločine počinjene nad Srbima u Konjicu u proljeće 1992. godine. U dosadašnjim saslušanjima ovog suđenja, koje je počelo sredinom svibnja ove godine, svjedoci optužbe i obrane su u mostarskoj sudnici iznosili proturječne iskaze. Svjedoci optužbe su tvrdili da su optuženici kao pripadnici Armije BiH počinili ubojstvo dvoje konjičkih Srba, a nekoliko je svjedoka optužbe u mostarskoj sudnici javno prepoznalo optuženike, tvrdeći da su baš oni počinitelji ubojstva. Međutim, svjedoci obrane su tvrdili da optuženici nisu počinitelji zločina, te da u proljeće 1992. godine, u vrijeme kada su ubijena dva konjička Srbina, uopće nisu bili pripadnici postrojbi Armije BiH.

BAGDAD

Bivši irački predsjednik Sadam Husein bit će početkom srpnja prebačen u irački zatvor koji će čuvati irački čuvari uz ograničenu potporu multinacionalnih snaga, objavio je u nedjelju privremeni irački premijer Iyad Allawi. "Čuvat će ga Iračani (...) Možda ćemo zatražiti sudjelovanje multinacionalnih snaga u njegovoj zaštiti izvan ili u okolici zatvora, no bit će pod iračkom nadležnošću", rekao je Allawi novinarima u Bagdadu. "Pratit ćete njegov transfer i znat ćete gdje se nalazi", dodao je.

BERLIN

Njemački vojnici neće ići u Irak, naglasio je u nedjelju njemački kancelar Gerhard Schroeder neposredno prije odlaska za Tursku, gdje će sudjelovati na summitu NATO-a. "Svi smo se složili da je potreban napor međunarodne zajednice nakon rata, a Njemačka nema razloga smanjivati svoj doprinos tim naporima", rekao je on. "Spremni smo pojačati naše napore i uvježbavati iračke policajce i vojnike, dokle god to Iračani budu od nas tražili. Ali bit će to u Njemačkoj. Njemački vojnici neće, i to naglašavam, biti raspoređivani u Iraku", istaknuo je njemački kancelar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙