FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Stjepanom Mesićem sudjelovat će u ponedjeljak i utorak na summitu NATO-a u Istanbulu. Bit će to prvi sastanak na vrhu Sjevernoatlanskog saveza nakon povijesnog proširenja na sedam bivših komunističkih zemalja u ožujku ove godine. Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su i ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević, među četrdesetak je nacionalnih delegacija koje sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a. Premda na istanbulskom summitu neće biti službeno pozvana u NATO, Hrvatska može očekivati snažnu potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlanskog saveza. Hrvatski dužnosnici odlaze u Istanbul očekujući da čelnici NATO-a u završnom dokumentu jasno odrede dinamiku pristupa Hrvatske, odvojeno ili zajedno s Albanijom i Makedonijom, partnerima iz Akcijskog plana za članstvo. Uz desetak bilateralnih susreta s čelnicima zemalja NATO-a, predsjednik Mesić bi se zajedno s makedonskim i albanskim kolegom trebao sastati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

BEOGRAD

U Srbiji se u nedjelju održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će oko 6,5 milijuna srpskih birača za budućeg predsjednika izabrati jednoga od dva kandidata, predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića ili zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Biračka mjesta, ukupno 8538 u Srbiji, od čega 241 na Kosovu, otvorena su u nedjelju u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u 20 sati. Neslužbene i privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju navečer objavit će Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), čiji su članovi promatrači na izborima, a Republička izborna komisija objavit će službene rezultate u roku od 96 sati nakon završetka glasovanja, odnosno najkasnije do 1. srpnja u 20 sati, kad će rezultate objaviti u "Službenom glasniku".

TEHERAN

Iranci će poštovati svoju odluku o prekidu procesa obogaćenja urana, no odbacuju kritike međunarodne zajednice koje se odnose na njihovu odluku o ponovnoj izgradnji centrifuga, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi. "U listopadu smo se obvezali da ćemo prekinuti proces obogaćenja urana i to ćemo obećanje održati", rekao je Assefi. Teheran se u listopadu pred predstavnicima Njemačke, Francuske i Velike Britanije obvezao da će prekinuti proces obogaćenja urana, a u veljači su se Iranci obvezali da će prestati s izgradnjom centrifuga, aparata potrebnih za taj proces. No, nakon procjene da Europljani nisu održali obećanja, Iranci su ih obavijestili da će nastaviti proizvoditi centrifuge. "Naša politika prema Međunarodnoj agenciji za atomsku politiku (IAEA) nije se promijenila, promijenile su se samo naše obveze prema EU-u. Proizvodnja centrifuga odvijat će se vrlo transparentno, pod nadzorom IAEA i na temelju međunarodnih odredbi", kazao je.

NEW DELHI

Visoki pakistanski i indijski dužnosnici počeli su u nedjelju dvodnevni sastanak o regionalnoj sigurnosti i o kompleksnom pitanju Kašmira u indijskom glavnom gradu New Delhiju. Glavne teme razgovora pakistanskog ministra vanjskih poslova Riaza Khokhara i njegovog indijskog kolege Shashanka bit će pitanje mira i sigurnosti u regiji te pitanje izgradnje mjera uzajamnog povjerenja, poput primjerice puštanja zatvorenika. Analitičari pregovore o Kašmiru smatraju ključnima za nastavak procesa dijaloga između dviju strana. Pregovori koji će se u New Delhiju održati danas i sutra dio su bilateralnog dijaloga koji su pokrenuli pakistanski predsjednik Pervez Musharaf i bivši indijski premijer Atal Behari Vajpayee.

LONDON

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u nedjelju je izjavio kako vjeruje da će se čelnici NATO-a na predstojećem summitu u Istanbulu uspjeti složiti u pogledu potrebe da ta organizacija odigra glavnu ulogu u osnivanju iračkih vojnih snaga. "U slučaju Iraka, predviđamo da će se šefovi država na summitu uspjeti dogovoriti da NATO odigra glavnu ulogu u uvježbavanju i osnivanju iračkih snaga sigurnosti", rekao je Rumsfeld koji se nalazi u Istanbulu gdje će u ponedjeljak i utorak sudjelovati u radu NATO-ova summita, za program BBC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙