FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 26. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat
ZAGREB, 26. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova sastao se u subotu u Crans Montani s dvadesetak predstavnika svjetskih i europskih tvrtki zainteresiranih za poslovanje s Hrvatskom.

Na sastanku, koji je održan pod pokroviteljstvom međunarodne korporacije Rothschild, ministar Miomir Žužul odgovarao je na pitanja predstavnika svjetskih tvrtki o mogućnostima ulaganja u Hrvatskoj, o poslovanju s Hrvatskom, o razvitku te o perspektivama zajedničkoga poslovanja.

Na 15. Crans Montana Forumu, koji je počeo u četvrtak 24. lipnja, sudjelovalo je približno 500 istaknutih političara, predsjednika država, diplomata, gospodarstvenika i predstavnika svjetskih tvrtki.

Forum završava u nedjelju 27. lipnja.

CLEVELAND

Predstavnici hrvatske Vlade informirali su u subotu u Clevelandu summit hrvatskih gospodarstvenika iz cijeloga svijeta o mogućim područjima za njihova ulaganja i reformama koje hrvatska namjerava poduzeti kako bi ih olakšala.

Summit najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika iz iseljeništva koji se održava od 25. do 27. lipnja završit će službenim formiranjem Grupe 100, skupine iseljenika zainteresiranih za ulaganje u RH i poslovanje s hrvatskim tvrtkama.

Hrvatski iseljenici govorili su nazočnim brojnim predstavnicima hrvatske Vlade o preprekama za ulaganje i poslovanje u RH navodeći korupciju, birokraciju, skupu radnu snagu i neuređenost zemljišnih knjiga.

ENNIS

Sjedinjene Države i Europska unija pružile su u zajedničkoj deklaraciji na sastanku održanom u subotu u dvorcu Dromoland za zapadu Irske, "potpunu i trajnu podršku" iračkoj vladi.

Europljani i Amerikanci zatražili su "trajan i produžen angažman UN-a u Iraku" nakon prijenosa vlasti koji je predviđen za srijedu. Usto su poduprli i smanjivanje iračkoga duga te pomoć iračkim snagama sigurnosti.

SAD i EU složili su se da će od Irana zatražiti da ne nastavlja aktivnosti povezane s osjetljivim pitanjem obogaćivanja urana, napominjući kako ih je "uznemirila nedavna najava Teherana da će ponovno pokrenuti proizvodnju i sastavljanje centrifuga" za obogaćivanje urana.

EU i SAD poduprli su i demokratizaciju Bliskog Istoka te potvrdili da se ona ne može nametnuti izvana. Amerikanci i Europljani spremni su podržati napore vlada te regije u "modernizaciji" njihovih zemalja, napredovanju političkih, gospodarskih i socijalnih reformi, gradnji demokracije i promicanju ljudskih prava", ističe se u zajedničkom tekstu objavljenom u Ennisu.

ZAGREB/BRUXELES

Vijeće NATO-a odlučilo je u subotu da će NATO pomoći privremenoj iračkoj vladi u obuci iračkih snaga sigurnosti, u skladu s UN-ovom rezolucijom 1546, priopćeno je iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Odluku Vijeća NATO-a (veleposlanici) o pozitivnom odgovoru na zahtjev privremene iračke vlade trebali bi na summitu u Istanbulu (28. i 29. lipnja) potvrditi šefovi država i vlada članica Saveza.

U objašnjenju odluke, u priopćenju se ističe da su Saveznici ujedinjeni u punoj potpori neovisnosti, suverenosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Iraka te jačanju slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava i sigurnosti za sve Iračane.

Dogovor je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

PRAG

Češki premijer Vladimir Špidla podnio je u subotu ostavku na mjesto predsjednika vlade i predsjednika Socijaldemokratske stranke (CSSD) unatoč tijesnoj pobjedi na stranačkom glasovanju o njegovoj smjeni.

Objašnjavajući ostavku, Špidla je kazao kako je povjerenje javnosti u vladajuću socijal-liberalnu koaliciju "poljuljano" nakon slabih rezultata koje je CSSD postigao na nedavnim izborima za Europski parlament. Češki premijer ostavku je podnio nedugo nakon što je na glasovanju izvršnog odbora stranke dobio tijesnu većinu od samo šest glasova. Mnogi analitičari očekivali su da će se zbog tako male podrške u stranci povući. Velike izglede za njegova nasljednika na čelu češke vlade ima ministar unutarnjih poslova Stanislav Gross.

KAIRO

Egipatskom predsjedniku Hosniju Moubaraku operirana je subotu ujutro u Muenchenu hernija diska i on se osjeća dobro, rekao je ministar zdravstva Awad Tag Eddine.

"Predsjedniku Moubaraku operirana je hernija diska između četvrtog i petog kralješka, probudio se iz anestezije i razgovarao", dodao je ministar u izjavi satelitski prenesenoj iz Muenchena.

Sedamdesetšestogodišnji Moubarak liječi se u privatnoj ortopedskoj klinici u Muenchenu od 21. lipnja.

DUBAI

Militanti Abua Musaba al-Zarqawija oteli su u Iraku trojicu Turaka i prijete da će im odrubiti glave ako turske tvrtke i radnici ne napuste zemlju u roku 72 sata, objavila je u subotu Al Jazeera.

Rok istječe prije kraja dvodnevnog summita NATO-a u Istanbulu koji će u ponedjeljak i utorak razmatrati svoju ulogu u Iraku.

Al Jazeera je objavila da je primila priopćenje i video snimku iste one skupine koja je prošlog tjedna preuzela odgovornost za ubojstvo južnokorejskog taoca. Turska nije dio multinacionalnih okupacijskih snaga u Iraku, no mnogi njezini državljani rade za tvrtke koje opskrbljuju i pružaju potporu snagama predvođenim Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙