FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 28. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 28. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

MAMAIA

Zasjedanjem posvećenom ulozi regionalne politike na zapadnom Balkanu, uz sudjelovanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, počeo je u petak u rumunjskom gradu Mamai završni dan summita srednjoeuropskog summita. U sklopu rasprave o europskoj regionalnoj politici austrijski predsjednik Thomas Klestil je čvrsto podržao početak otvaranja pregovora o pristupu između Hrvatske i EU. Austrijski predsjednik rekao je u svom govoru na zasjedanju da je zapadni Balkan najvažniji prioritet austrijske vanjske politike.

MAMAIA

Budućnost zapadnog Balkana, kao i svih drugih država srednje i jugoistočne Europe moguća je samo u ujedinjenoj Europi, ocijenio je u petak na Srednjoeuropskom summitu u Mamai u Rumunjskoj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Drugog i završnog dana ovog sastanka na vrhu Mesić je govorio na zasjedanju čija je tema "Zapadni Balkan, pojačana stabilnost i doprinos zajedničkih europskih politika. Uloga regionalne suradnje".

"Duboko sam uvjeren da će proces europskog ujedinjavanja biti završen, da će prava ujedinjena Europa, Europa bez podjela i 'crnih rupa', po prvi puta Europa u cjelovitim političkim i ekonomskim granicama biti ostvarena onda kada i njen jugoistočni dio prihvati i provede europske standarde", rekao je hrvatski predsjednik.

BANJA LUKA

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ustvrdio je u interviewu današnjim Nezavisnim novinama da Europska unija potpuno podržava sankcije koje provodi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddyn Ashdown protiv ključnih osoba i institucija u RS koje su odgovorne za nesuradnju tog entiteta sa Haaškim tribunalom.

"Žalosna je činjenica da su osam godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, građani BiH i dalje taoci političkih snaga, posebno u RS koja nije uspjela ispuniti ključne obveze mirovnog sporazuma, a to je suradnja sa Den Haagom", izjavio je Solana za banjolučki dnevnik.

On je dodao kako je EU već uspostavila popis osoba kojima je zabranjeno izdavanje viza, a na temelju sumnje da pomažu optuženima za ratne zločine. Solana je upozorio da taj popis "vrlo lako može biti proširen".

WASHINGTON

Sjedinjene Države imaju u zatvorima rekordan broj od preko dva milijuna ljudi, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo je objavilo da je u američkim zatvorima sredinom 2003. bilo nešto preko 2.078.000 ljudi što je povećanje od skoro 41.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni državni odvjetnik John Ashcroft rekao je u priopćenju kako podaci pokazuju da SAD uspijeva u borbi protiv kriminala.

U proteklih 25 godina u kojima Sjedinjene Države primjenjuju oštrije mjere prema kriminalu zatvorski sustav se uvećao za četiri puta.

Kritičari, međutim, ukazuju da broj zatvorenika raste dok u posljednjih desetak godina opada kriminal.

ZAGREB/RIM

Predsjednik FIAT-a Umberto Agnelli umro je u petak, potvrdila je talijanska policija.

Agnellli (69) je preuzeo predsjedavanje FIAT-om prošle godine nakon smrti brata Giannia. Umberto Agnelli bolovao je od raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙