FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BAGDAD

Irački pobunjenici izvršili su u četvrtak koordinirane napade na lokalne snage sigurnosti u nekoliko gradova u kojima je život izgubilo najmanje 67 osoba, uključujući tri američka vojnika. Napadi izvršeni istodobno u Baqubi, Falluji, Ramadiju i Mosulu posljednja su epizoda krvave kampanje pobunjenika koji žele sabotirati formalnu predaju vlasti iračkoj prijelaznoj vladi za šest dana. U Mosulu, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, bilo je više eksplozija automobila bombi ispred policijskih zgrada u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi, a ranjeno je 60, priopćila je policija. Najmanje sedam snažnih eksplozija je pogodilo taj grad i lokalna je televizija pozvala stanovništvo da ne izlazi iz svojih domova. Policija je blokirala sve glavne ceste i uvela je policijski sat od sutona do zore. Američka vojska je priopćila da je jedan američki vojnik poginuo, te da su tri ranjena u eksplozijama. Najmanje četiri pripadnika iračke nacionalne garde su ubijena, a dva su civila ranjena u eksploziji automobila bombe u južnom Bagdadu, rekao je časnik paravojnih snaga. Prema bolničkim izvorima, pet je ljudi poginulo u eksploziji.

TEHERAN

Osmorica britanskih vojnika, koje su u ponedjeljak uhitili iranski vojnici nakon što su greškom upali na iranski teritorij, oslobođeni su u četvrtak i prebačeni zrakoplovom prema Teheranu, javlja agencija France Presse pozivajući se na diplomatske izvore u glavnom iranskom gradu. Ranije je iranski televizijski kanal Al Alam, pozivajući se na vojni izvor blizak pregovorima o puštanju vojnika, objavio da su britanski vojnici prebačeni u Teheran zrakoplovom kako bi ih se predalo britanskim diplomatima i kako bi se vratili u domovinu ili otišli u neku treću zemlju. Osam je vojnika oslobođeno i predano britanskim diplomatima, objavio je pak Foreign Office u Londonu. Do oslobađanja britanskih vojnika došlo je nakon višesatnog pregovaranja koje su vodili britanski diplomati i iranska vojska u blizini Abadana gdje su vojnici bili zatvoreni.

ANKARA

Dvije osobe ozlijeđene su u srijedu u eksploziji bombe kod hotela Hilton u Ankari u kojemu će u subotu navečer odsjesti američki predsjednik George W. Bush, objavila je turska televizijska postaja NTV. Bomba je bila skrivena u paketu ostavljenom na ulazu u parkiralište hotela. Policajac koji je paket odgurnuo ostao je bez noge, doznaje se iz službe hitne pomoći. Drugi policajac zadobio je teške ozljede lica, javila je agencija Anadolija. Bush bi u hotelu Hilton trebao odsjesti u subotu navečer. U nedjelju bi se trebao sastati s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

GAZA

Izraelski vojnici ubili su tri Palestinca u pojasu Gaze tijekom noći sa srijede na četvrtak, objavili su izraelski mediji u četvrtak. Dva Palestinca su ubijena dok su pokušavala ući na područje izraelske vojne baze, a treći je ubijen prilikom pokušaja ubacivanja u jedno naselje. Palestinski vojni izvori su izjavili da je sukob izbio u izraelskoj bazi nedaleko od židovskog naselja Dougit na sjeveru pojasa Gaze i da su tamo poginuli Mo'men Al-Malfouh (20) i Hosni Al-Hessi (19). Palestinski medicinski izvori u gradu Khan Younisu na jugu pojasa Gaze izjavili su u četvrtak da je izraelska vojska ubila jednog Palestinca. Izraelski vojnici u židovskom naselju Moraj, zapadno od Khan Younisa, otvorili su vatru i ubili zasad neidentificiranog Palestinca.

BRUXELLES

Čelnici Europske unije koji se ovoga vikenda u Irskoj sastaju s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom moraju prekinuti "neugodnu tišinu" koja okružuje američka kršenja temeljnih ljudskih prava i humanitarnog prava u Iraku, upozorava u četvrtak Amnesty International (AI). U otvorenom pismu irskom predsjedništvu EU-a, Amnesty poručuje da Bush ne bi smio napustiti Irsku bez jasne poruke Europske unije da se "mučenja i zlostavljanja nikada ne smiju ohrabrivati, opraštati ili ignorirati". EU mora kazati da bi Washington "trebao poštivati apsolutnu zabranu mučenja koju propisuje međunarodno pravo", ističe ta organizacija za zaštitu ljudskih prava. Transatlantski summit u Irskoj 26. lipnja "bit će prvi veliki test Unijine predanosti načelima iz njezinog tek usvojenog ustava", ocjenjuje AI.

MOSTAR

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić izjavio je kako će inzistirati da i BiH uvede istu mjeru na svim svojim međudržavnim graničnim prijelazima kao što to čini Republika Hrvatska čiji carinici mogu tražiti od stranaca na uvid 100 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj. "Ovih dana institucije koje provode Zakon o ulazu, azilu i boravku stranaca u BiH pripremaju i s naše strane odluku o količini novca koja će se tražiti pri ulasku u našu zemlju", rekao je Ivanić u izjavi koju u četvrtak prenosi bosanskohercegovačko izdanje "Slobodne Dalmacije".

VLADIVOSTOK

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak, nakon pobunjeničkog napada izvedenog u utorak u Ingušetiji, u kojem je poginulo 95 osoba, najavio kako će ruska vojna nazočnost na Kavkazu biti pojačana. "Povećat ćemo naše napore u sjevernom Kavkazu dok ne dosegnemo potrebnu kvantitetu i posebno ćemo pojačati našu vojnu nazočnost", kazao je Putin koji se nalazi u posjetu Ribačiji, podmorničkoj bazi na Kamčatki. "Odluka je donesena da se u Ingušetiji rasporedi regimenta koja ovisi o ministarstvu unutarnjih poslova i da posebno pojačamo jedinice ministarstva obrane", dodao je ruski predsjednik ne dajući dodatna pojašnjenja.

BEOGRAD

U Srbiji u četvrtak u ponoć počinje dvodnevna izborna šutnja, pred drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju. Oko 6,5 milijuna birača u Srbiji i tzv. dijaspore u 17 zemalja svijeta birat će predsjednika između zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića. Prema istraživačima javnog mišljenja, predsjednika će odrediti broj birača izašlih na biralište, jer manji odaziv - oko dva milijuna onih koji su sigurni da će glasati - pogoduje radikalu Nikoliću, dok veći odaziv najvjerojatnije znači pobjedu Borisa Tadića.

BUDIMPEŠTA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prvi put Atlas dječjeg zdravlja i životne sredine, koji je u četvrtak predstavljen na četvrtoj Ministarskoj konferenciji o zdravlju i okolišu koja se održava u Budimpešti, u organizaciji WHO-a i mađarske vlade. Atlas jasno opisuje opasnosti s kojima su suočena djeca - od opasnog utjecaja zagađenog okoliša, nedostaka pitke vode ili konzumiranja zaražene vode, do siromaštva i ostaloga - ali i ukazuje na potrebu da se vlade svih zemalja najozbiljnije uključe u rješavanje toga problema. Predstavljajući atlas, generalni direktor WHO-a Jong Wook Lee, upozorio je kako je "najšokantniji podatak u atlasu da zbog svih tih zagađenja okoliša u svijetu godišnje umire tri milijuna djece mlađe od pet godina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙