FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 8. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9,30 sati
ZAGREB, 8. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

WASHINGTON/NEW YORK

Sjedinjene Države i Velika Britanija podnijele su u ponedjeljak članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda novi nacrt rezolucije o Iraku u kojem se predviđa uska koordinacija između multinacionalnih snaga koje predvodi SAD i privremene iračke vlade. Sjedinjene Države i Britanija žele da Vijeće sigurnosti u utorak glasuje o četvrtoj inačici nacrta rezolucije. Revidirani nacrt rezolucije predviđa "važnost pristanka suverene iračke vlade na nazočnost multinacionalnih snaga i uske koordinacije između multinacionalnih snaga i vlade". Rezolucija treba podržati novu iračku privremenu vladu koja preuzima vlast 30. lipnja i odobriti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku.

U novom tekstu se ne predviđa da iračka vlada može staviti veto na veće operacije multinacionalnih snaga kako to traže Francuska i Njemačka. Nacrt rezolucije kaže da će multinacionalne snage imati ovlasti poduzeti sve neophodne mjere da pridonesu održavanju sigurnosti i stabilnosti u Iraku, ali da će djelovati prema dogovoru izrečenom u pismima novog iračkog premijera Iyada Allawia i američkog državnog tajnika Colina Powella koja su u rezoluciju uključena kao aneksi.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a postiglo je u ponedjeljak dogovor o novoj rezoluciji o Iraku, a glasovanje bi se trebalo održati u utorak poslijepodne, kazali su diplomati. Rezolucija treba podržati novu iračku privremenu vladu koja preuzima vlast 30. lipnja i odobriti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku. "Dajemo je na glasovanje u utorak poslijepodne", rekao je američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte. Francuski veleposlanik Jean-Marc de la Sabliere rekao je da se "tekst kreće u pravom smjeru" i da čeka konačne upute svoje vlade. Francuska je, uz potporu Njemačke, predlagala kontroverzni amandman koji bi Iraku dao pravo veta na veće operacije multinacionalnih snaga. Sjedinjene Države na to nisu pristale, no nacrt rezolucije održava američko-irački dogovor o suradnji u sigurnosnim pitanjima, uključujući "osjetljive ofenzivne operacije". Njemački veleposlanik pri UN-u Gunter Pleuger rekao je da je Njemačka pristala na kompromis. Kineski šef diplomacije Li Zhaoxing kazao je također da je konsenzus blizu.

BAGDAD

Najmanje četvero Iračana ubijeno je, a 11 ranjeno u utorak u eksploziji automobila bombe ispred američke vojne baze u Baqubi, objavila je iračka policija. Radilo se o samoubilačkom napadu, a za volanom automobila koji je pokušao prodrijeti u američku bazu viđen je muškarac u tradicionalnoj arapskoj odjeći. Ostale pojedinosti zasad nisu poznate. Američka vojska potvrdila je napad, ali nije objavila nikakve informacije o žrtvama. Očevici tvrde da i među vojnicima ima ranjenika. Područje Baqube, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, jedno je od najžešćih uporišta iračkih gerilaca koji se bore protiv američke okupacije.

MOSUL

Četiri osobe su ubijene u utorak, a dvadesetak je ozlijeđeno u eksploziji automobila bombe u gradu Mosulu na sjeveru Iraka, priopćila je policija. "Najmanje četiri osobe su ubijene u utorak ujutro u eksploziji automobila bombe i jedne mine postavljene na cesti kojom je prolazio konvoj u središtu grada", rekao je policijski general Adnane Jassem al-Obeidi, dodavši da je među ranjenima i general Sami al-Hajj Issa, inače šef sigurnosti u Mosulu, koji je bio u konvoju. Cilj atentata je bio gradonačelnik Mosula, ustvrdila je policija. U međuvremenu je priopćeno da je u ranijem napadu automobilom bombom u Baqubi pored četvero iračkih civila ubijen i jedan američki vojnik.

DŽAKARTA

Oko 20.000 ljudi evakuirano je iz brojnih sela u podnožju vulkana Awu na indonezijskom otoku Sangihe koji je zaprijetio erupcijom, objavili su u utorak lokalni dužnosnici. Awu je prošloga tjedna počeo izbacivati pepeo, a evakuacija stanovništva počela je u ponedjeljak. "Vulkan se dimi i postoje sve indikacije da će biti erupcije", rekao je indonezijski vulkanolog Samuel Dalompha. Awu, visok 1320 metara, jedan je od najaktivnijih indonezijskih vulkana. Godine 1812. godine u erupciji je živote izgubilo 3.000 ljudi, a posljednja fatalna dogodila se 1966. kada je smrtno stradalo 40 osoba. Vulkan se nalazi na otoku Sangihe, u blizini Filipina, 2250 kilometara sjeveroistočno od Džakarte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙