FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 22. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 22. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

DUBAI

Južnokorejskom taocu u Iraku su njegovi otmičari, pripadnici fundamentalističke skupine Tawid wal jihad (Ujedinjenje i sveti rat) povezane s al-Qaidom, odrubili glavu, objavila je u utorak katarska tv-mreža al-Jazeera. U nedjelju je al-Jazeera objavila video snimku oružane skupine koja je prijetila odrubljivanjem glave južnokorejskom taocu ako Seul ne povuče svoje postrojbe iz Iraka. Južna Koreja je prošlog tjedna odlučila poslati u kolovozu u Irak dodatnih 3.000 vojnika. Tridesettrogodišnji talac je bio zaposlen u južnokorejskom poduzeću koje ispručuje vojnu opremu američkoj vojsci. U Seulu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao da je pronađeno tijelo žrtve.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin otišao je utorak poslijepodne u Ingušetiju najaviti slanje saveznih pojačanja u tu rusku kavkasku republiku koju je u ponedjeljak navečer napala velika skupina pobunjenika, objavila je tv-mreža Rusija. Priznavši da Moskva "nije dosta učinila za sigurnost" u Ingušetiji, Putin je obećao tamo poslati dodatne postrojbe ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Te snage će surađivati sa snagama ministarstva obrane, posebice u jačanju zaštite lokalne zračne luke, precizirao je Putin, koji se u glavnom gradu Magasu susreo s inguškim predsjednikom Muratom Ziazikovim i članovima njegove vlade. Putin je također ocijenio da je napad pokušaj zastrašivanja stanovnika Ingušetije i destabiliziranja juga Rusije.

ZAGREB

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader susreo se danas u Lisabonu, u sklopu dvodnevnog službenog posjeta Portugalu, s predsjednikom Parlamenta Portugalske Republike Joaom Boscom Motom Amaralom i predsjednicima klubova portugalskih stranaka, priopćeno je iz vladinog reda za odnose s javnošću. Tijekom razgovora istaknut je obostrani interes za poboljšanje gospodarske suradnje, koja u ovom trenutku iznosi samo 20 milijuna američkih dolara na godinu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks razgovarao je u utorak s predsjednicima odbora za vanjsku politiku i europska pitanja u Gornjem domu britanskoga parlamenta o potrebi da Britanija ratificira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te o mijenjanju viznoga režima, rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu predstojnik Ureda predsjednika Sabora Boris Abramović. "Cilj je bio da se putem aktivnoga lobiranja u parlamentarnoj diplomaciji pokuša postići da britanska strana završi proces ratifikacije SSP-a Hrvatske i EUropske unije", rekao je Abramović. Druga tema razgovora bilo je iniciranje promjena viznoga režima, rekao je Abramović, jer hrvatskim građanima koji putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo sada treba viza.

ARLON

Belgijski djecoubojica Marc Dutroux u utorak je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a njegova bivša žena Michhelle Martin na 30 godina, javile su svjetske agencije. Poslije suđenja koje je trajalo tri mjeseca, Dutroux (47) prošlog je četvrtka proglašen krivim za umorstva An Marchal (17), Eefje Lambrecks (19) i jednog suučesnika, Bernarda Weinsteina. Dutroux i Martin proglašeni su krivima i za zatočenje koje je kao posljedicu imalo smrt dvije osmogodišnje djevojčice, Julie Lejeune i Melisse Russo, dok je druge dvije uspjela spasiti policija. Treći suoptuženi, Michel Lelievre dobio je 25 godina zatvora za pomaganje Dutrouxu u otmicama. Michel Nihoul, već osuđivan za pronevjere, koji je djelovao kao veza između Dutrouxa i šireg pedofilskog lanca, osuđen je na pet godina zatvora za ilegalnu trgovinu ljudima.

ANKARA

Turski parlament je u utorak jednoglasno usvojio deklaraciju kojom se daje potpora ulasku Hrvatske u NATO a incijativu za to dao je predsjednik tursko-hrvatskog društva prijateljstva u turskom parlamentu Suleyman Gunduz. Na zasjedanje najvišeg turskog predstavničkog tijela, koji broji 550 zastupnika, bio je pozvan i hrvatski veleposlanik u Ankari Amir Muharemi. Dokumet turske potpore, kojim je obuhvaćena i Albanija i Makedonija, bit će predočen sudionicima predstojećeg summita Sjevernoatlantskog saveza koji će se 28. i 29. lipnja održati u Istanbulu.

SARAJEVO

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, koji je u utorak doputovao u nenajavljeni dvodnevni posjet BiH, izjavio je kako se nada da će do okončanja prvostupanjskih postupaka pred ovim sudom najtraženiji optuženici za ratne zločine Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina biti uhićeni i prebačeni u Den Haag. Meron je u kratkom razgovoru za BH TV 1 je potvrdio kako se do 2008. godine planira okončanje svih prvostupanjskih postupaka u Den Haagu. "Svakako se nadam da će Karadžić, Mladić i Gotovina do tada biti izručeni", kazao je Meron.

DEN HAAG

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pred kojim se odvija suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru zbog granatiranja Dubrovnika 1991., odbacilo je zahtjev obrane da se Strugara oslobodi od svih šest točaka optužnice zbog nedostatka dokaza. Strugar (71) je optužen za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno topničkim napadom na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika 6. prosinca 1991. s položaja II. operativne skupine JNA kojom je zapovijedao. Izvođenje dokaza optužbe trajalo je od početka suđenja 16. prosinca 2003. do 18. svibnja ove godine, nakon čega je obrana podnijela zahtjev za oslobađanje od optužbi koje tužitelji nisu dokazali, u skladu sa Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.

ZAGREB

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Alvaro Gil Robles u utorak je tijekom razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini VE izrazio zadovoljstvo prošlotjednim posjetom Hrvatskoj i vrlo otvorenim i sadržajnim razgovorima s predstavnicima Vlade RH, državnim odvjetnikom, te predstavnicima NGO-a, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću. Izaslanstvu na čelu s voditeljem Franom Matušićem Gil Robles je rekao kako je tijekom tih susreta dobio detaljan uvid u sve probleme na području ljudskih prava s kojima se Hrvatska suočava i osobito naglasio potrebu reforme pravosuđa s primarnim ciljem da ono bude efikasnije i da se smanji velik broj (1,5 milijuna) neriješenih predmeta.

BRUXELLES

Irsko predsjedništvo EU-a demantiralo je u utorak da je premijer Bertie Ahern pronašao nasljednika Romana Prodija na čelu Europske komisije, što je ranije ustvrdio britanski ministar za Europu Denis MacShane. Izvor blizak irskom predsjedništvu pripisao je MacShaneovu izjavu "konfuziji". "Zasad nema napretka" u tom pogledu, rekao je taj izvor. MacShane je izjavio za radio RTL u utorak ujutro da je Ahern nakon konzultacija s europskim partnerima "pronašao nekoga tko može zadovoljiti, ne samo London i Pariz, nego i ostale 23 europske prijestolnice". MacShane pri tom nije naveo nijedno ime.

MOSTAR

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u BiH pozvao je u utorak vlasti BiH, Hrvatske te Srbije i Crne Gore na čvršću suradnju radi bržeg pronalaženja osoba nestalih u ratu. U priopćenju za javnost se ističe kako je nužno učinkovitije dostavljati informacije o nestalim osobama te bolje surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa. Također se navodi i izjava voditelja izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa u BiH Wernera Kaspara u kojoj on potiče "regionalni proces u traženju nestalih".

STRASBOURG

Laburistički zastupnik u britanskom parlamentu Terry Davis izabran je za novog glavnog tajnika Vijeća Europe u mandatu od pet godina. Davis (66) je izabran već u prvom krugu glasovanja Parlamentarne skupštine VE nakon što je 157 zastupnika, što je apsolutna većina, glasovalo za njega, dok je 91 poklonio povjerenje dosadašnjem glavnom tajniku Walteru Schwimmeru i 51 Kristini Olujand.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac uputio je pismo iračkom predsjedniku Ghaziju al-Yaouaru u kojem je naglasio podršku i solidarnost Francuske oko ponovne izgradnje Iraka. Chirac je nakratko susreo iračkog predsjednika u okviru summita G8 na Sea Islandu (od 8. do 10. lipnja), u SAD-u, gdje je ovaj napravio prve korake na međunarodnoj sceni. U svojoj poruci on mu ponavlja svoje "vrlo tople želje za uspjehom" tjedan dana prije prijenosa vlasti s koalicije na Iračane.

RIM

Na kraju zasjedanja Zastupničkog doma talijanskog parlamenta u utorak, najavljen je dnevni red za sjednicu od 29. lipnja, kada će se nastaviti rasprava o brojnim zakonima među kojima i o reformi sudstva, ali nije predviđena rasprava o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije koji Italija treba ratificirati. Ovaj tjedan se, dakle, više neće sastajati Zastupnički dom, pa je prema tome i ratifikacija sporazuma s Hrvatskom odgođena za sljedeći tjedan. Najvjerojatnije ratifikacija neće biti na dnevnom redu 29. lipnja, ali predsjednik doma može tu točku uvrstiti u dnevni red s obzirom na tijek zasjedanja. Pošto se, uz ostalo, raspravlja o sudskom sustavu, dijelovi kojeg su na snazi još od Kraljevine Italije, vjerojatno će ratifikacija SSP-a biti na kasnijim zasjedanjima.

TEHERAN

Iran još nije odlučio o sudbini osam uhićenih britanskih vojnika, izjavio je u utorak iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi nekoliko sati nakon vijesti da će biti izvedeni pred sud. "Odluku ćemo donijeti nakon što ih ispitamo i budemo sigurni u to što se dogodilo", rekao je Harazi tijekom telefonskog razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, kako navode iranski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙