FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LISABON

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u ponedjeljak u Lisabonu nakon sastanka s portugalskim kolegom Jose Manuelom Durao Barrosom kako su politički odnosi dviju država odlični, a ovim je sastankom učinjen još jedan bitan korak u njihovom povezivanju.

Hrvatski premijer stigao je u ponedjeljak u Portugal, svoj prvi posjet nekoj članici Europske unije, nakon što je Hrvatska postala kandidat za punopravno članstvo u EU.

Premijer Portugalske Republike Jose Manuel Durao Barrosa još jednom je ponovio kako će Portugal podržati Hrvatsku u njezinom ulasku u EU i kako je međusoban interes što više produbiti odnose. "Portugal je podržavao otvaranje pregovora s Hrvatskom i dalje će podržavati. To je posebno dobro za cijelu regiju, koja još nije posve stabilizirana," istaknuo je Barrosa.

ZAGREB

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Donjega doma britanskoga parlamenta Michaelom Martinom i s njim razgovarao o suradnji parlamenata te o potpori Hrvatskoj za dobivanje što pozitivnijega mišljenja u završnom dokumentu summita NATO-a u Istanbulu krajem ovoga mjeseca. Vladimir Šeks boravi u dvodnevnom posjetu Engleskoj nakon kojega u srijedu putuje u dvodnevni posjet Škotskoj.

"Razgovarali smo o suradnji, a s obzirom na to da je Viggers važan u parlamentarnoj skupštini NATO-a, i o britanskoj potpori Hrvatskoj za dobivanje što pozitivnijega mišljenja i potpore za ulazak u NATO", rekao je Šeks za Hinu. Dvojica parlamentarnih čelnika razgovarala su i o potrebi da britanski parlament što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. "Izražena je potreba da britanski parlament što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je u djelokrugu posla drugih odbora s kojima se sutra sastajemo, odbora za vanjsku politiku i europska pitanja", rekao je Šeks. On je izrazio uvjerenje da će u srijedu, kad se sastaje s predstavnicima drugih parlamentarnih odbora, dobiti jasniji odgovor na to pitanje, te najavio da će pokrenuti i pitanje potrebe ukidanja vize za hrvatske državljane koji putuju u Veliku Britaniju.

WASHINGTON

Američki državni tajnik Colin Powell i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed El Baradei upozorili su u ponedjeljak Iran da mora poštovati najnoviji rezoluciju IAEA-e i zatražili od Teherana da objavi sve pojedinosti o svojim nuklearnim djelatnostima.

"Nadamo se da će Iranci sljedećih mjeseci i tjedana odgovoriti na sva pitanja međunarodne zajednice", izjavio je Powell nakon susreta s El Baradeijem u Washingtonu.

El Baradei je pak poželio da se iranski slučaj "što prije riješi" i ustvrdio da međunarodna zajednica mora "što prije dobiti potvrdu da iranski program ima samo mirnodopske ciljeve".

AMMAN

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier doputovao je u ponedjeljak navečer u Amman koji je, nakon Kaira, druga postaja na njegovu putovanju po Bliskom istoku.

U utorak će šefa francuske diplomacije primiti u audijenciju kralj Abdulah II. koji će s njim razgovarati o izraelsko-palestinskom sukobu, stanju u Iraku, kao i o inicijativi za takozvani Veliki Bliski istok. "Odlučio sam ovo bliskoistočno putovanje početi s Egiptom i Jordanom jer su to dvije zemlje koje su se prve izmirile s Izraelom", izjavio je u ponedjeljak ministar.

U Kairu je Barnier istaknuo "spremnost" Europljana da podupru egipatsku inicijativu prema kojoj bi se jamčila sigurnost u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja.

MADRID

Španjolska je u ponedjeljak pozdravila oslobađanje stotinu Marokanaca koje je bila zarobila Fronta Polisario koja se bori za neovisnost zapadne Sahare i ocijenila da bi taj potez mogao potaknuti "dijalog i razumijevanje" između oružanog pokreta zapadne Sahare i Maroka. "Španjolska vlada zadovoljna je zbog odluke Fronte Polisario", ističe španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Fronta Polisario je u ponedjeljak izvijestila da je oslobodila stotinu marokanskih ratnih zatvorenika u Tindufu, na jugozapadu Alžira. Prema pokretu za neovisnost zapadne Sahare, riječ je o "humanitarnoj gesti" koja je učinjena na zahtjev Irske koja trenutno predsjeda EU-om te Španjolske. Oslobađanje je na licu mjesta potvrdio irski ministar za razvoj Tom Kitts koji je u ponedjeljak boravio u Tindufu.

MOSKVA - U Dagestanu i u Ingušetiji, dvjema republikama koje graniče s Čečenijom, izbili su sukobi u kojima je poginulo više osoba, izvijestile su u noći s ponedjeljka na utorak ruske novinske agencije pozivajući se na dužnosnike u tim republikama.

"Borci su ušli u Nazran (ingušetijsku prijestolnicu), Karabulak i Sleptovsk", druga dva ingušetijska grada, izjavio je za agenciju Interfax voditelj službenog zastupništva Ingušetije u Moskvi.

"Na lice mjesta poslano je policijsko pojačanje, mobilizirane su sve snage sigurnosti", kazao je za Interfax ravnatelj ureda ingušetijskog predsjednika Murat Ziazikov.

Sukobi su izbili i u Mahačkali, prijestolnici Dagestana, javlja Interfax, pozivajući se na dužnosnike dagestanskog ministarstva unutarnjih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙