FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - objavljujemo pregled važnijih događajado 15.30 sati: Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u ponedjeljak uLisabonu nakon sastanka s njegovim portugalskim kolegom Jose ManuelomDurao Barrosom kako su politički odnosi dviju država odlični, a ovimje sastankom učinjen još jedan bitan korak u njihovom povezivanju. Zastupnički dom talijanskog Parlamenta odgodio je u ponedjeljak,nakon dogovora šefova parlamentarnih skupina, za jedan dan sjednicukoja je bila sazvana za danas, a na kojoj se među ostalim trebala naćii ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)Hrvatske i EU. Hrvatsko-bunjevačko-šokačka stranka ime je nove stranke Hrvatau Srbiji koju je u nedjelju u Subotici, kako se navodi u priopćenju,utemeljilo 111 članova iz svih dijelova Sjeverne Bačke. Britanski veleposlanik u BiH Ian Cliff dao je naslutitimogućnost ukidanja Ureda Visokog međunarodnog predstavnika za BiH(OHR) rekavši kako je "cilj europeizacije stvoriti takvo ozračje daBosni i Hercegovini u dogledno vrijeme ne bude potreban ni Uredvisokog međunarodnog predstavnika, ni mirovne snage". Iranska mornarica u ponedjeljak je presrela tri britanska vojnabroda koja su ušla u njegove teritorijalne vode na granici s Irakom iuhitila svih osam članova posade, objavila je iranska državnatelevizija Al-Alam. Bivši zatvorski čuvar Salih al-Aufi, kojeg saudijske vlasti tražezbog terorističkih napada, imenovan je novim čelnikom ogrank
ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

LISABON

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u ponedjeljak u Lisabonu nakon sastanka s njegovim portugalskim kolegom Jose Manuelom Durao Barrosom kako su politički odnosi dviju država odlični, a ovim je sastankom učinjen još jedan bitan korak u njihovom povezivanju.

Hrvatski premijer stigao je u ponedjeljak u Portugal, svoj prvi posjet nekoj članici Europske unije, nakon što je Hrvatska postala kandidat za punopravno članstvo u EU.

Premijer Portugalske Republike Jose Manuel Durao Barrosa još jednom je ponovio kako će Portugal podržati Hrvatsku u njezinom ulasku u EU i kako je međusoban interes što više produbiti odnose. "Portugal je podržavao otvaranje pregovora s Hrvatskom i dalje će podržavati. To je posebno dobro za cijelu regiju, koja još nije posve stabilizirana," istaknuo je Barrosa.

Hrvatski premijer će večeras prisustvovati utakmici Hrvatske i Engleske, koja odlučuje o putniku u četvrtfinale Europskog prvenstva. "Raduju me rezultati hrvatske reprezentacije i očekujem pobjedu, vjerujem da možemo pobijediti Engleze," kazao je hrvatski premijer, čestitavši svom kolegi na plasmanu reprezentacije Portugala u četvrtfinale Europskog prvenstva.

RIM

Zastupnički dom talijanskog Parlamenta odgodio je u ponedjeljak, nakon dogovora šefova parlamentarnih skupina, za jedan dan sjednicu koja je bila sazvana za danas, a na kojoj se među ostalim trebala naći i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i EU.

S obzirom da su točke dnevnog reda najavljene za sutra, rasprava o računima iz 2003. i proračunu za 2004. godinu, vrlo opsežne, rasprava i ratifikacija SSP-a najvjerojatnije bi mogli doći na red u srijedu.

Iako je gornji dom parlamenta, Senat, prošloga ljeta ratificirao SSP, on će to morati ponovno učiniti nakon ratifikacije u Zastupničkom domu. Riječ je tehničkoj ratifikaciji, jer ako jedan zakon ne prođe u oba doma u jednoj godini, onda se procedura njegova usvajanja mora ponoviti. S obzirom da SSP u 2003. nije bio ratificiran u Zastupničkom domu već samo u Senatu, ove godine će ponovno morati biti ratificiran u oba doma.

Za vrijeme nedavnih razgovora talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom u Rimu spomenuta je i ta parlamentarna procedura dvostruke ratifikacije. Frattini je kazao kako bi ona mogla trajati najviše 15 dana. Ako bi u srijedu, 23. lipnja, Zastupnički dom ratificirao SSP, onda bi to u roku od 15 dana ponovno učinio i talijanski Senat.

SUBOTICA

Hrvatsko-bunjevačko-šokačka stranka ime je nove stranke Hrvata u Srbiji koju je u nedjelju u Subotici, kako se navodi u priopćenju, utemeljilo 111 članova iz svih dijelova Sjeverne Bačke.

Prvi razlog djelovanja stranke je borba za ujedinjenje svih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca na prostorima Vojvodine i Srbije, navodi se u dokumentu "Osnovni ciljevi političkog djelovanja" napisanom na ekavici.

Za predsjednika je izabran Blaško Temunović, koji je zbog neslaganja s aktualnim rukovodstvom nedavno ujedinjenog Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini isključen iz te stranke.

MOSTAR

Britanski veleposlanik u BiH Ian Cliff dao je naslutiti mogućnost ukidanja Ureda Visokog međunarodnog predstavnika za BiH (OHR) rekavši kako je "cilj europeizacije stvoriti takvo ozračje da Bosni i Hercegovini u dogledno vrijeme ne bude potreban ni Ured visokog međunarodnog predstavnika, ni mirovne snage".

"Međutim, želim uvjeriti ljude u BiH da se ukidanje OHR-a neće dogoditi sve dok mi (međunarodna zajednica) ne budemo uvjereni da su institucije BiH u stanju i same voditi ovu zemlju", rekao je Cliff u intervjuu mostarskom "Dnevnom listu" od ponedjeljka.

Ranije su međunarodni dužnosnici izjavljivali da bi sadašnji Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown, koji je na čelu OHR-a, mogao biti posljednji zapadni diplomat na toj dužnosti u BiH. Nedavno je Ashdownu istekao prvobitno planirani dvogodišnji mandat u BiH, ali mu je međunarodna zajednica dužnost Visokog predstavnika u BiH produljila još dvije godine.

TEHERAN

Iranska mornarica u ponedjeljak je presrela tri britanska vojna broda koja su ušla u njegove teritorijalne vode na granici s Irakom i uhitila svih osam članova posade, objavila je iranska državna televizija Al-Alam.

"Iranska mornarica zaplijenila je tri britanska broda koja su ušla u iransketeritorijalne vode i uhitila osam vojnika koji su se nalazili na njima. Zaplijenjeno je oružje i navigacijske karte", rečeno je u vijesti.

Događaj se zbio na Šat el-Arabu (na iranskom Arvand-Roud), ušću koje razdvaja Iran i Irak utječe u Zaljev.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je kako provjerava informacije o događaju.

RIJAD

Bivši zatvorski čuvar Salih al-Aufi, kojeg saudijske vlasti traže zbog terorističkih napada, imenovan je novim čelnikom ogranka al-Qaide u Saudijskoj Arabiji, kaže se u izjavi koja se pripisuje vrhu terorističke mreže objavljenoj na nekolicini islamskih web stranica.

Brat navodnog terorista Ali al-Aufi u dnevniku Okaz u ponedjeljak je pozvao Saliha da se okani terorizma i preda se vlastima u zamjenu za blaže postupanje prema njemu.

Vijest o imenovanju novog čelnika stigla je dva dana nakon što su u petak pripadnici saudijskih snaga sigurnosti ubili Abdulaziza al-Muqrina, za kojega se vjerovalo da vodi saudijsku podružnicu al-Qaide i kojeg se smunjičilo za brojne terorističke akcije, među ostalim i za odrubljivanje glave američkom inženjeru Paulu Johnsonu.

RAMADI

Četiri američka vojnika pronađena su mrtva u Ramadiju zapadno od Bagdada, a očito su ubijena u napadu iračkih pobunjenika, izjavili su u ponedjeljak očevici.

Nije poznato kada su vojnici ubijeni, a američka vojska se još nije oglasila povodom tih smrtnih slučajeva s kojima je broj američkih vojnika ubijenih u akciji otkad je počeo irački rat prošle godine porastao na 619.

RIM

Italija neće uputiti dodatne snage u Irak, rekao je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

On je, međutim, dodao, da je "u okviru kontingenta za zaštitu dužnosnika Ujedinjenih naroda i s različitim mandatom od onoga koji imaju talijanske snage u Iraku, moguće uključivanje specijaliziranog talijanskog kontingenta". Prema riječima talijanskog šefa diplomacije, Italija ne bi sada poslala dodatno pojačanje, već eventualno snage za čuvanje i obranu dužnosnika UN-a kada oni stignu u Irak.

KAIRO

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher trebao bi se sastati u utorak s američkim izaslanikom za Bliski istok Williamom Burnsom u pokušaju da ožive mirovne smjernice bliskoistočnog kvarteta, javila je u ponedjeljak egipatska novinska agencija MENA.

Očekuje se da će šef tajne službe Omar Suleiman razgovarati s čelnicima u Izraelu i na palestinskom teritoriju kao i s predstavnicima kvarteta - UN-a, SAD-a, EU-a i Rusije. Ti bi se razgovori trebali održati u četvrtak u Tabi na Sinajskom poluotoku. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji se trenutno nalazi na liječenju u Muenchenu, planira također, kako javlja agencija, poslati izaslanstvo visokih dužnosnika u Washington kako bi se koordinirali mirovni napori.

LONDON

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u ponedjeljak je rekao da bi idući predsjednik Europske komisije mogao biti iz bilo koje zemlje Europske unije.

Straw je to govorio usprkos izjavama iz Francuske i Njemačke koje su odbile kandidate iz Britanije, Irske Danske, Švedske ili deset novih članica Unije jer su inzistirale da novi predsjednik bude iz zemlje "jezgre" EU-a.

Potraga za nasljednikom Romana Prodija nastavlja se u ponedjeljak. U petak je belgijski premijer Guy Verhofstadt, iza kojega su stajale Francuska i Njemačka, iznenada odustao od utrke jer su se njegovu imenovanju protivile Britanija i Italija. Odmah je i Chris Patten, britanski kandidat, rekao da odustaje od kandidature.

Trenutačno se barata novim imenima: u igri su francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier i portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso, a mogući su kandidati i Pat Cox, irski predsjednik Europskoga parlamenta i Antonio Vitorino, trenutačni portugalski povjerenik EU-a.Još je u natjecanju, iako tvrdi da ne želi tu dužnost, i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.Kalkulira se i imenom irskoga premijera Bertiea Aherna, iako i on kaže da ga ta funkcija ne zanima.

LONDON

Referendum o novom europskom ustavu u Velikoj Britaniji će se održati "prije kraja 2006.", izjavio je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, ali nije precizirao datum.

Premijer Tony Blair obećao je oko tekstva budućeg ustava organizirati referendum, kao što to zahtijeva konzervativna euroskeptična oporba.

Referendum će, prema njegovim riječima, biti organiziran nakon parlamentarnih izbora koji se zakonski moraju održati najkasnije do proljeća 2006., ali ih tisak očekuje već u proljeće 2005.

RIM

Papa Ivan Pavao II. primio je u ponedjeljak španjolskog socijalističkog premijera Luisa Rodrigueza Zapatera kojem je izrazio želju da Španjolska na svome putu prema napretku "vodi računa o etičkim vrijednostima" ukorijenjenim u vjersku i kulturnu tradiciju te zemlje.

Papa je Zapateru naglasio važnost očuvanja određenih vjerskih načela, misleći pritom na zabranu razvoda braka, pobačaja, te očuvanja obitelji kao temeljne jezgre društva. Ivan Pavao Drugi nije danas izravno spominjao probleme kao što su pobačaj i rastava, no to je u petak otvoreno kazao španjolskom veleposlaniku što je i izazvalo određene polemike u Madridu.

Socijalistička vlada premijera Zapatera priprema se odobriti kontroverzne reforme koje bi obuhvatile i istospolne brakove, katoličko obrazovanje i abortus.

Papa je u nedjelju kritizirao činjenicu da novi europski ustav ne spominje europske kršćanske korijene.

QINGDAO

Pakistan i Indija bi, nakon pregovora u subotu i nedjelju o smanjenju opasnosti nuklearnog sukoba, trebali nastaviti razgovore u utorak i to o podjeli tekućih voda u regiji Kašmira, doznaje se s trećeg foruma o Azijskom dijalogu o suradnji.

Pakistansko izaslanstvo očekuje se u u ponedjeljak navečer u New Delhiju zbog pregovora koji bi trebali početi u utorak.

Osim toga, 27. i 28. lipnja bi se najviši dužnosnici vanjskih poslova Indije i Pakistana trebali sastati u glavnom indijskom gradu kako bi razgovarali o Kašmiru, ključnom pitanju i uzroku dva sukoba od proglašenja neovisnosti i podjele 1947. godine.

BATUMI

Politička grupacija koju podupire gruzijski reformatorski predsjednik Mahail Sakašvili odnijela je premoćnu pobjedu na nedjeljnim lokalnim izborima u Adžariji, regiji u kojoj je svojedobno bujao separatizam, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo, navodeći preliminarne rezultate.

Savez Sakašvili-Pobjednička Adžarija vodi s oko 75 posto prikupljenih glasova, dok joj je najbliži suparnik, Republikanska stranka, osvojila 9 posto, a nijedna od preostalih osam izbornih lista ne dobija više od 3 posto glasova, izjavio je tajnik izbornog povjerenstva Gizo Mčedlidze.

Na izborima se bira 30 članova Vrhovnog vijeća, koji će potom izabrati predsjednika na položaj koji je prošlog mjeseca napustio protjerani Aslan Abašidze.

ŽENEVA

Organizacija Liječnici bez granica (MSF) upozorila je u ponedjeljak na katastrofalno stanje u zapadnosudanskoj pokrajini Darfour istaknuvši da u Darfouru tek treba očekivati najgore budući da su zbog manjka humanitarne pomoći glađu ugroženi deseci tisuća života.

Pokrajina Darfour u zapadnom Sudanu tražila je autonomiju i pravo samoodređivanja, zbog čega je središnja vlast u Khartoumu vojno intervenirala. Od izbijanja nasilja početkom 2003. godine u sukobima u Darfouru poginulo je najmanje 10 tisuća ljudi, a procjenjuje se da je oko milijun izbjeglica. U susjedni Čad je izbjeglo nešto više od 200 tisuća ljudi.

Prema MSF-u, "operacije pomoći su daleko ni izbliza ne pokrivaju ogromne potrebe i ne mogu osigurati preživljavanje desetaka tisuća izbjeglica".

"Danas svako peto dijete u izbjegličkom logoru Mornay pati od opasne izgladnjelosti", ističe MSF, dodajući da mjesečno u tom logoru od gladi umire 200 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙