FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: "IRAČKI PROBLEM" MOGAO BI SPRIJEČITI PAD CIJENA NAFTE

DŽAKARTA, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - "Irački problem" mogao bidugoročno spriječiti spuštanje svjetskih cijena nafte s tekućihvisokih razina, kazao je predsjednik Organizacije zemalja izvoznicanafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro.
DŽAKARTA, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - "Irački problem" mogao bi dugoročno spriječiti spuštanje svjetskih cijena nafte s tekućih visokih razina, kazao je predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro.

"U 2005. se očekuje slabljenje cijena nafte jer za to postoje indicije. No, zbog iračkog problema također postoje i indicije da će one rasti", kazao je on.

Nakon vijesti o novim krvavim napadima u Iraku, sabotaža na ključni naftovod na jugu te zemlje i odrubljivanju glave otetom Amerikancu u Saudijskoj Arabiji, cijena sirove nafte na američkom je tržištu prošli tjedan porasla.

Yusgiantoro je istakao kako većina članica OPEC-a proizvodi s punim kapacitetima, ali da cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje ostaju visoke i to, kako je rekao, većinom zbog netemeljnih čimbenika.

"Očito je da je OPEC-ova proizvodnja trenutno na maksimumu: samo jedna ili dvije zemlje na Bliskom istoku imaju nešto slobodnih kapaciteta", kazao je on.

OPEC je i od nečlanica zatražio povećanje proizvodnje kako bi se izazvao pad cijena, no Yusgiantoro kaže kako "do sada nisu od njih dobili nikakav znak".

OPEC je najavio povećanje svoje proizvodnje za 2,5 milijuna barela nafte dnevno do 1. kolovoza. Zemlje ne-članice toga kartela zaslužne su za oko 60 posto ukupne svjetske proizvodnje sirove nafte.

Zbog netemeljnih čimbenika, kazao je Yusgiantoro, koji je ujedno i indonezijski ministar za energetiku, teško je predvidjeti cijene nafte tijekom ljeta.

Prema riječima direktora Southern Oil Company Jabbara al-Louaibija, Irak je danas počeo s izvozom spremljenih rezervi, dok tehnički timovi pokušavaju popraviti dva naftovoda razorena prošlotjednim sabotažama. No, kako je rekao, za sada nema planova o ponovnom pokretanju punog izvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙