FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten izjavio je u petak u Zagrebu da se Hrvatska, koja bi početkom sljedeće godine trebala početi pregovore o članstvu u EU, ne bi trebala fokusirati na rokove kada će dovršiti pregovore, nego na to da što bolje obavi potrebne poslove. "Ne biste se trebali fokusirati na datume, nego na to da se što bolje obavi posao" koji je pred vama, rekao je Chris Patten, sudjelujući na dijelu sjednice hrvatske Vlade. Patten je izrazio nadu da će Europsko vijeće sljedeći tjedan prihvatiti nacrt zaključaka Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i da započne pregovore o punopravnom članstvu. Patten je rekao da će Komisija sada trebati napraviti predpristupnu strategiju za Hrvatsku, zajedno s financijskim instrumentima. Istaknuo je da je vrlo važno da Hrvatska napravi dobre programe koji će se moći financirati iz europskih sredstava, rekavši da je Komisija spremna pomoći svojim savjetima i prenijeti joj iskustva bivših kandidatkinja, a sada članica EU-a. Patten je dodao da će Hrvatska u pregovore krenuti s "dobre startne pozicije", budući da je u avisu Europske komisije ocijenjena kao funkcionirajuće tržišno gospodarstvo, za razliku od nekih zemalja koje su u pregovore krenule bez takve ocjene.

Premijer Ivo Sanader zahvalio je je povjereniku Pattenu za sve što je Komisija napravila, posebice na avisu, koji je vrlo pozitivno ocijenio hrvatska dostignuća. Hrvatski premijer rekao je da Hrvatska stjecanjem kandidatskog statusa neće zaboraviti na regiju u kojoj se nalazi te da će pomoći Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici u stabilizaciji ovoga područja. Prijedlog COREPER-a o kandidatskom statusu i početku pregovora, Sanader je nazvao "povijesnim danom za Hrvatsku".

ZAGREB

Nadam se da će Europsko vijeće podržati zamolbu Hrvatske za članstvo u EU te da će odrediti datum početka pregovora o članstvu, kazao je u petak u Zagrebu europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. "Nadam se i da će Europsko vijeće dati upute Europskoj komisiji za izradu zajedničkog sporazuma s hrvatskom vladom kako bi joj se pomoglo u sljedećoj fazi priprema za članstvo u EU", rekao je Chris Patten koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Patten je kazao kako već četiri godine posjećuje Hrvatsku i potiče ne samo političke vođe nego i civilnu upravu da nastave pokušavati ostvariti ambiciju i san o približavanju EU.

STUBIČKE TOPLICE

U hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama u petak je počeo drugi dio seminara "Hrvatska i međunarodno kazneno pravo", u sklopu programa obuke hrvatskih sudaca i tužitelja za preuzimanje predmeta Haškog suda, na kojemu stručnjaci ICTY-a te predstavnici hrvatskog sudstva, državnog odvjetništva i pravne znanosti razmatraju pravna pitanja i probleme vezane uz ustupanje predmeta domaćem pravosuđu. Skup je otvorila državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić, ocijenivši da je koncept okupljanja pravnih stručnjaka iz Hrvatske i Haaga na zajedničkom programu rezultirao visokom razinom stručnih predavanja i rasprave, što je pokazao i prvi dio seminara održan u svibnju. Program obuke, koji se odvija u organizaciji Ministarstva pravosuđa i ICTY-a, jamči da će hrvatski suci i tužitelji biti osposobljeni za preuzimanje haških predmeta, dodala je Bagić. Na seminaru sudjeluje tridesetak sudaca i tužitelja s područja Županijskih sudova u Zagrebu i Osijeku, na kojima su osnovani odjeli za ratne zločine, kao i na sudovima u Rijeci i Splitu, čiji će djelatnici kasnije proći istu obuku.

BRUXELLES

Njemačka, Italija, Poljska i Grčka poduzele su zajednički korak kako bi promijenile tekst budućeg europskog Ustava radi smanjenja ovlasti Europske komisije u primjeni Pakta o stabilnosti, priopćeno je u petak iz europskog diplomatskog izvora. Na poticaj Njemačke, sve četiri zemlje uputile su pismo irskom predsjedništvu EU-a kako bi se navedeno pitanje uvrstilo u raspravu Međuvladine konferencije (ICG) koja u ponedjeljak u Luksemburgu okuplja ministre vanjskih poslova EU. Ako se usvoji nacrt Ustava, Europska komisija bi dobila veće ovlasti pa bi mogla uputiti prijedloge nekoj zemlji članici koja prekoračuje dozvoljeni proračunski deficit, a koje bi Vijeće ministara financija moglo odbaciti ili dopuniti samo jednoglasno.

LJUBLJANA

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u petak je iza zatvorenih vrata raspravljao o stajalištima koje će u vezi s Hrvatskom zastupati slovenski predstavnici na sastancima EU-a o hrvatskoj kandidaturi za članstvo idućeg tjedna na skupovima ministara vanjskih poslova i šefova država i vlada EU-a, posebno u vezi s ekološko-ribolovnom zonom. Sjednici je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. "Pozdravljamo postignuti napredak u vezi sa zonom jer se je Hrvatska odlučila da neće realizirati niti jedan aspekt primjene zone za članice EU-a", rekao je Kacin, dodajući kako nacrt teksta koji je u četvrtak pripremio COREPER, odbor stalnih predstavnika EU-a, predviđa da se primjena zone neće izvoditi dok Slovenija, Italija i Hrvatska ne sklope dogovor o tome. Kacin je rekao da se može očekivati da će Hrvatska na summitu EU-a postati kandidatkinja za članstvo. Prema njegovim riječima, vanjskopolitički odbor će se u vezi sa stajalištima koje će zauzeti premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Rupel još sastajati.

VARŠAVA

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski u petak je ponovo mandat za sastav nove vlade uručio bivšem ministru financija Mareku Belki, čiju je prvu nominaciju u svibnju odbacio poljski parlament. Parlament je prvoj predloženoj vladi Mareka Belke izglasao nepovjerenje 14. svibnja, ali se nakon toga tamošnje političke stranke nisu mogle usuglasiti oko novog premijera. Stoga se inicijativa ponovo vratila predsjedniku države, koji je i drugi put izabrao istog mandatara. Drugi pokušaj da dobije povjerenje parlamenta Belka i njegova vlada imat će prije 25. lipnja. Ako ne uspije, Poljsku očekuju prijevremeni parlamentarni izbori u kolovozu.

BERLIN

Terorističke ćelije al Qaide ubacuju se u istočnu Europu nakon širenja Europske unije na istok, izjavio je njemački stručnjak za terorizam Rolf Tophoven za novine Der Tagesspiegel. Vjeruje se da islamski radikali uspostavljaju sjedišta u Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, rekao je Tophoven, direktor Instituta za istraživanje terorizma i sigurnosnu politiku u Berlinu. "Kombinacija islamskih terorističkih ćelija i dobro organiziranih zločinačkih struktura u tim zemljama mogla bi stvoriti eksplozivnu mješavinu", istaknuo je stručnjak koji svoje tvrdnje temelji na izvješćima agenata britanske obavještajne službe MI5.

ISLAMABAD

Tisuće pakistanskih vojnika uz potporu borbenih helikoptera krenule su u petak u ofenzivu protiv militanata al Qaide u udaljenoj regiji na sjeverozapadu zemlje, izjavili su izvori u pakistanskim snagama. Vojska je bombardirala militante na području Shakai u planinskom području koje graniči s Afganistanom gdje su u tri dana sukoba ubijene najmanje 53 osobe. "Vojni helikopteri bombardirali su skrovišta stranih militanata... a pokrenuta je i kopnena ofenziva radi njihova hvatanja", rekao je za France Presse jedan visoki pakistanski vojni dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙