FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BAGDAD

Tri su osobe ranjene u eksploziji bombe kućne izrade na ulasku na jedan most u Bagdadu u nedjelju ujutro, izjavio je za AFP policajac na mjestu događaja. "Riječ je o bombi kućne izrade koja je bila postavljena na ulasku u tunel, nedaleko od mosta Chouhada (Mučenici). Tri su osobe ranjene", kazao je policijski časnik Raed Mohammad. Bomba je savila rešetke na stubama koje vode do tunela i oštetila jedan autobus i minibus. Tragovi sasušene krvi bili su vidljivi na cesti, a promet je prekinut na mostu s metalnom konstrukcijom preko Tigrisa.

CANBERRA

Australija će početkom srpnja potisati protokol o sudjelovanju u američkom projektu proturaketnog štita, priopćio je australski ministar obrane Robert Hill. "Planiramo potpisati protokol", navodi Hill u priopćenju. "To je dugoročna obveza koja će osigurati našu budućnost i ojačati savez", dodao je, istaknuvši da će do potpisivanja doći u prigodi američko-australskih ministarskih konzultacija početkom srpnja u Sjedinjenim Državama. Protokol će postaviti temelje dvadesetpetogodišnje suradnje koja uključuje zajedničko istraživanje i razvoj tehnologije.

BANJA LUKA

Radiotelevizija Republike Srpske objavila je u subotu navečer da su istražitelji banjalučkog ureda Haškog suda danima bezuspješno tragali za 16 kutija policijskog arhiva na pogrešnim adresama na koje ih je upućivao direktor policije RS Radomir Njeguš. Televizija je isto tako objavila da je ključ prostorije u kojoj je čuvan arhiv godinama bio pohranjen kod Njeguša, te da je u tu prostoriju u podrumu policijske stanice Lazarevo/Budžak bio zabranjen pristup svim drugim policajcima. Njeguš je te informacije opovrgao. Ova dokumentacija je, navodno, pronađena 10. lipnja i predana Sudu 16. lipnja, a sadrži arhivu policije RS za razdoblje od 1992. do 1998. godine, te se pretpostavlja da sadrži i dragocjene podatke o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995. kada je u tom gradu i okolnim mjestima pobijeno više tisuća Bošnjaka.

RIJAD

Al-Qaida u Saudijskoj Arabiji potvrdila je u subotu da su njezina čelnika Abdulaziza al-Muqrina i još tri militanta ubile u Rijadu saudijske snage sigurnosti, objavljeno je na internet stranicama te terorističke organizacije. "U petak, naš je vođa Abdulaziz al-Muqurin ubijen s još trojicom suboraca u zasjedi koju su postavili vojnici despota", potvrdila je al-Qaida. "Mudžahedini nastavljaju džihad na kojega su se obvezali Bogu, a ubojstvo naše braće neće nas oslabiti, nego samo ojačati našu predanost i snagu", stoji na internet stranici al-Qaide.

LONDON

Šefovi britanskih sigurnosnih službi izrađuju planove o blokadi velikog dijela središta Londona kako bi spriječili terorističke napade, objavio je u nedjelju list Observer. Strahujući da bi se vladine zgrade i turističke znamenitosti mogle naći pod udarom terorista, ključne prometnice oko ministarstava bit će blokirane, a posebnim mjerama bit će zaštićena zgrada parlamenta, piše list. Neimenovani izvor rekao je da će te mjere biti puno dramatičnije i vidljivije od onih uvedenih u londonskoj financijskoj četvrti na vrhuncu bombaške kampanje Irske republikanske armije.

BUENOS AIRES

Broj poginulih u požaru u argentinskom rudniku porastao je u subotu na 12, nakon što je iz zgarišta izvađeno još pet tijela, objavili su lokalni dužnosnici. Još se dva rudara smatraju nestalima, no šanse da su živi su minimalne, izvjestile su vlasti u provinciji santa Cruz. Požar je izbio u ponedjeljak navečer u rudniku ugljena kod Rio Turbioa u Patagoniji. Nesreću su izbjegla 43 rudara, koja su na vrijeme uspjela izaći na površinu.

SITGES

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu da bi mu bilo teško odbiti mjesto predsjednika Europske komisije kad bi se čelnici EU-a suglasili da je on prava osoba za taj položaj. Čelnici EU-a nisu se u petak uspjeli dogovoriti tko će biti novi predsjednik Komisije pa su odluku, nakon žestoke svađe oko potencijalnih kandidata, odgodili na nekoliko dana. Solana je izjavio da nije kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije, ali je dodao da bi mu bilo teško odbiti tu dužnost kad bi ga itko zamolio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙