FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLABLJENJE JAPANSKIH DIONICA SRUŠILO JEN

LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas značajnijeoslabio prema dolaru na svjetskim deviznim tržištima, nakon gotovo2-postotnog pada cijena dionica na Tokijskoj burzi, dok su se drugevalute držale stabilno, nervozno iščekujući hoće li Organizacijazemalja izvoznica nafte (OPEC) moći smiriti rastuće cijene nafte.
LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas značajnije oslabio prema dolaru na svjetskim deviznim tržištima, nakon gotovo 2-postotnog pada cijena dionica na Tokijskoj burzi, dok su se druge valute držale stabilno, nervozno iščekujući hoće li Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) moći smiriti rastuće cijene nafte.

Jen, najveći današnji gubitnik, potonuo je nekih jedan posto prema dolaru, koji trenutno iznosi 110,77 jena. Na vrijednosti je izgubio i prema euru, koji trenutno stoji 135,22 jena.

Za lošu izvedbu jena najzaslužniji je današnji pad vrijednosti službenog indeksa Tokijske burze Nikkeija od gotovo dva posto, a i cijene nafte su ponovno premašile 40 dolara po barelu nakon što je Iran predložio manje od očekivanja povećanje isporuka sirove nafte.

OPEC na svojem današnjem sastanku u Bejrutu raspravlja o povećanju proizvodnih kvota zemalja članica kako bi se snizile rastuće cijene. Zbog visokih cijena nafte pod pritiskom su dolar i jen te valute zemalja s višim kamatnim stopama poput australskog dolara.

"Jen je danas glavni pokretač zbivanja na deviznim tržištima zbog pada Nikkeija, jer više cijene nafte znače usporavanje američkog gospodarstva i manji izvoz u SAD. Tu se radi o dionicama, no i nafta sudjeluje u tome", kazao je Mark McFarland, valutni strateg u UBS-u.

Dolar se nalazi pod pritiskom zbog jačanja zabrinutosti da će američkoj središnjoj banci Fed-u možda trebati više vremena nego se ranije mislilo, obzirom na potencijalno štetne učinke visokih cijena nafte na povjerenje potrošača.

"Visoke cijene nafte automatski pritišću dolar prema euru, no mogu se smatrati lošima i za jen jer Japan uvozi većinu svoje nafte", kazao je Hideaki Furumaya, menadžer financijskih tržišta u Trust and Custody Services Bank. "No, za razliku od slučaja s europskim valutama, ne postoji utvrđen smjer tečaja dolara prema jenu kada je riječ o nafti. Kada dolar jača, tržište to povezuje s padom cijena nafte, a ako slabi, povezivat će to s rastućim cijenama".

Nakon što je jučer zabilježio najvišu razinu u zadnja dva mjeseca, euro je danas oslabio prema dolaru i trenutno stoji 1,2207 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙