FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA NAFTE ISPOD 40 DOLARA POTAKNUO KUPOVINE BLUE-CHIP DIONICA

NEW YORK, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte ispod 40dolara po barelu ojačao je u srijedu cijene američkih blue-chipdionica, ublaživši zabrinutosti oko mogućeg usporavanja gospodarskograsta i skoka inflacije u SAD-u, no tehnološke su dionice oslabilezbog razočaravajućih najava iz sektora proizvodnje čipova.
NEW YORK, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte ispod 40 dolara po barelu ojačao je u srijedu cijene američkih blue-chip dionica, ublaživši zabrinutosti oko mogućeg usporavanja gospodarskog rasta i skoka inflacije u SAD-u, no tehnološke su dionice oslabile zbog razočaravajućih najava iz sektora proizvodnje čipova.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je tako 0,6 posto, na 10.262 boda. No, tehnološki Nasdaq spustio se 0,09 posto, na 1.988 bodova.

Cijene nafte na svjetskom tržištu spustile su se jučer ispod 40 dolara po barelu odmah po objavi Ujedinjenih Arapskih Emirata da će ovoga mjeseca povećati svoju proizvodnju za 400.000 barela dnevno, prateći tako najavljeno povećanje proizvodnje Saudijske Arabije za 700.000 barela.

"Nafta je definitivno svima na radaru. Čini se da je to biti glavna stvar na koju su svi usredotočeni. U petak očekujemo izvješće o zaposlenosti, no od primarnog interesa sada su nafta i kamatne stope", ocijenio je raspoloženje na tržištu Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephens Inc.

Američka vlada u petak bi trebala objaviti podatke o zaposlenosti. Ekonomisti očekuju da će pokazati kako je u svibnju kreirano 216.000 novih radnih mjesta, prema u travnju otvorenih 288.000. Analitičari smatraju da bi podatak o zaposlenosti koji bi se kretao u tome rangu potvrdio da tržište rada konačno hvata korak s gospodarskim oporavkom, a to bi moglo upućivati na dizanje američkih kamatnih stopa krajem lipnja.

I dok su blue-chip dionice privukle ulagače na kupovinu, upozorenje analitičara Citigroup Smith Barneya da su cijene dionica proizvođača čipova već vjerojatno na svom vrhuncu potaknulo je prodaje u tehnološkom sektoru. Među najvećim gubitnicama pritom je bila dionica Intela, oslabivši 1,1 posto.

Visoke cijene nafte i dalje zabrinjavaju europske ulagače, iako im je jučer malo olakšanja pružio podatak o skoku prodaje njemačke kemijske kompanije Bayer, što upućuje na to da europske kompanije konačno počinju dobivati vjetar u leđa od ekonomskog oporavka.

Na udaru prodaja, međutim, našla se dionica GlaxoSmithKlinea, oslabivši gotovo tri posto, nakon što je njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer izjavio da će dignuti tužbu protiv te farmaceutske kompanije zbog prijevare vezane za lijek protiv depresije, Paxil. Frankfurtski Dax ojačao je 0,6 posto, na 3.888 bodova. Istodobno, londonski Ftse nije se mijenjao, ostavši na 4.422 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙