FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR POSKUPIO JEDAN POSTO POSLIJE IZJAVA DUŽNOSNIKA FED-A

LONDON, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima valuta skočio oko jedan posto prema najvažnijim svjetskimvalutama, nakon što su najnovije izjave visokog dužnosnika američkesredišnje banke potaknule očekivanja bržeg i daljnjeg rasta kamatnihstopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.
LONDON, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima valuta skočio oko jedan posto prema najvažnijim svjetskim valutama, nakon što su najnovije izjave visokog dužnosnika američke središnje banke potaknule očekivanja bržeg i daljnjeg rasta kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U takvim se okolnostima dolar nakratko spustio ispod psihološki važne granice od 1,20 dolara za euro, no potom je usporio rast te trenutno iznosi 1,2002 dolara za euro. Ojačao je i prema jenu, i trenutno stoji 110,12 jena. Oko jedan posto skočio je i prema franku, dosegnuvši 1,2581 franak za dolar.

Dužnosnik Feda William Poole u jednom je intervjuu izjavio kako će američka središnja banka morati podići kamatne stope brže nego to tržišta očekuju ako inflacija ubrzava. Dodao je i da odgađanje takvih poteza banke neće pomoći američkom gospodarstvu.

"Poole je vrlo agresivan", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg u ABN Amro banci u Londonu. "Komentar o daljnjem i bržem podizanju kamatnih stopa nego je tržište očekivalo u ovome trenutku privlači pozornost ljudi".

Njegovi komentari dali su poticaj dolaru, koji je već profitirao ovoga tjedna od izjava niza dužnosnika središnje banke, počevši s njezinim čelnikom Alanom Greenspanom koji je kazao u utorak da će banka poduzeti što je potrebno kako bi zadržala inflaciju pod kontrolom. Stoga će tržišta pozorno pratiti što će kazati još neki dužnosnici Feda tijekom današnjeg dana.

Trgovci kažu da je trgovina slabog obujma budući je današnji dan proglašen praznikom u SAD-u radi pogreba bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Obzirom da će brzina zaoštravanja monetarne politike Feda ovisiti o kretanju stope inflacije, mnogi na tržištu s nestrpljenjem iščekuju objavu novih gospodarskih pokazatelja u idućem tjednu, i to posebice indeksa potrošačkih i proizvođačkih cijena.

Britanska funta je izgubila danas oko jedan posto prema dolaru, koji trenutno stoji 1,8220 dolara za funtu, ali je zabilježila najvišu razinu u zadnjih osam tjedana prema euru. Bank of England podigla je ovoga mjeseca ključnu kamatnu stopu po drugi put u dva mjeseca, tako da ona sada iznosi 4,5 posto, 0,25 postotnih bodova više.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙