FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REKORDNE CIJENE NAFTE PRITIŠĆU DOLAR

LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimvalutnim tržištima spustio blizu najniže razine u zadnja dva mjesecaprema euru, te najniže u zadnja tri mjeseca prema švicarskom franku,budući su zabrinutosti glede visokih cijena nafte koje bi mogleusporiti rast američkog gospodarstva nadjačale najnoviji snažanpodatak o aktivnostima u američkom sektoru proizvodnje.
LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim valutnim tržištima spustio blizu najniže razine u zadnja dva mjeseca prema euru, te najniže u zadnja tri mjeseca prema švicarskom franku, budući su zabrinutosti glede visokih cijena nafte koje bi mogle usporiti rast američkog gospodarstva nadjačale najnoviji snažan podatak o aktivnostima u američkom sektoru proizvodnje.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio 0,27 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2267 dolara. Približno toliko spustio se i prema švicarskom franku, dok je ponešto oslabio u odnosu na jen, te trenutno stoji 110,59 jena.

Trgovci kažu da se veći interes iskazivao za europskim valutama kako su cijene nafte dosegnule nove rekordne razine u zadnjih 21 godinu zbog straha od potencijalnih prekida isporuka nafte iz Saudijske Arabije nakon prošlotjednih napada islamskih militanata, u kojima su poginule 22 osobe.

Tržišta su ostala pesimistično raspoložena prema američkoj valuti, zabrinuta da bi visoke cijene nafte mogle usporiti očekivano povećanje američkih kamatnih stopa, iako je jučer objavljeno izvješće Instituta za upravljanje nabavom pokazalo nastavak rasta proizvođačkih aktivnosti po robusnim stopama.

"Teško je reći koja je valuta osjetljivija na rast cijena nafte - dolar ili jen", kazao je Koji Fukaya, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Pobjednice su europske valute. A gledamo li tečaj dolara prema jenu, dolar je nešto jači zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima", dodao je.

Trgovci kažu da će pozorno pratiti sastanak ministara nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak, na kojem se očekuje da će kartel razmotriti povećanje proizvodnih kvota koje bi moglo smanjiti rastuće cijene. Tržišta čekaju i najnoviji podatak s američkog tržišta rada, najavljen za kraj ovoga tjedna, koji bi mogao odrediti kratkoročne izglede za američke kamatne stope.

Euro je danas ojačao i prema jenu, dosegnuvši 135,68 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙