FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAPOČELO RAZDOBLJE ZAOŠTRAVANJA MONETARNIH POLITIKA

LONDON, 13. lipnja 2004. (Hina) - Očekivanja agresivnog podizanjaameričkih kamatnih stopa podigla su prošloga tjedna tečaj dolara premaeuru na najvišu razinu u zadnjih dva i pol tjedna, dok tečaj jena jačana krilima snažnih gospodarskih pokazatelja.
LONDON, 13. lipnja 2004. (Hina) - Očekivanja agresivnog podizanja američkih kamatnih stopa podigla su prošloga tjedna tečaj dolara prema euru na najvišu razinu u zadnjih dva i pol tjedna, dok tečaj jena jača na krilima snažnih gospodarskih pokazatelja.

Dolar je tako na tjednoj razini dobio 2,2 posto na vrijednosti prema euru, koji stoji 1,20 dolara. Japanski jen, pak, ostvario je najvišu razinu u zadnjih mjesec dana i prema dolaru i euru. Ojačao je u tom razdoblju 3,2 posto prema euru, koji stoji 132,1 jen. Dobio je i oko jedan posto u odnosu na dolar, koji stoji 110 jena.

Poticaj jačanju dolara prema drugim značajnijim stranim valutama dao je čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan, koji je najavio da će Banka poduzeti sve što bude potrebno kako bi držala inflaciju pod kontrolom. Ulagači su njegove izjave protumačili kao znak da bi Fed mogao krenuti agresivnije u podizanje kamatnih stopa nego se u početku mislilo. Kamatne su stope trenutno na najnižoj razini u zadnjih 46 godina, u visini jedan posto, a uvelike se očekuje da će ih Fed krajem lipnja podići za pola postotnog boda. Obzirom da će brzina zaoštravanja monetarne politike Feda ovisiti o kretanju stope inflacije, mnogi na tržištu s nestrpljenjem iščekuju objavu novih gospodarskih pokazatelja u idućem tjednu, i to posebice indeksa potrošačkih i proizvođačkih cijena.

Revidirani podatak o rastu japanskog bruto domaćeg proizvoda u prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje njegovo realno povećanje za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, iznad ranijih procjena u visini 1,4 posto. Na godišnjoj razini doseže tako 6,1 posto, nasuprot američkog 4,4 posto u istome razdoblju. "Jačanje jena odraz je rastućeg optimizma glede stanja japanskog gospodarstva", kazao je Adam Cole, valutni strateg u Royal Bank of Canada Capital Marketsu. Jačanju jena pomaže i dalje rast cijena dionica na Tokijskoj burzi, čiji je službeni indeks Nikkei samo u ponedjeljak skočio snažnih tri posto, dok je na tjednoj razini dobio 3,5 posto na vrijednosti.

Odluka britanske središnje banke da podigne prošloga tjedna kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, što je 4. dizanje kamatnih stopa u zadnjih osam mjeseci, povećala je troškove kreditiranja u tom gospodarstvu na 4,5 posto. Ta je odluka, međutim, potaknula dobitonosne prodaje funte. "Tržišna očekivanja su ispunjena. Ulagači, koji su kupovali funtu u očekivanju rasta kamatnih stopa, sada su se odlučili na logičan potez - njezinu prodaju za eure", kazao je Tim Fox, strateg u National Australia Bank. Euro tako stoji 0,6598 funti, dok je tečaj funte prema dolaru dosegnuo 1,819 dolara.

Kamatne stope u tome je razdoblju podigla i novozelandska središnja banka, također za četvrtinu postotnog boda, na 5,75 posto, te najavila novo zaoštravanje monetarne politike u predstojećim mjesecima. I dok oštrija monetarna politika u Britaniji i na Novom zelandu nije iznenađenje, u Švicarskoj bi takva odluka definitivno bila neočekivana. A upravo uslijed takvih očekivanja švicarski je franak protekloga tjedna ojačao na najvišu razinu prema euru u zadnjih 13 mjeseci - 1,505 franaka za euro, a dobio je na vrijednosti i prema dolaru, dosegnuvši 1,2435 franaka za dolar. Ekonomisti očekuju da švicarska središnja banka već idućeg tjedna povisi kamatne stope za četvrtinu, a možda i pola postotnog boda. Kako je globalni gospodarski oporavak ojačao, čini se da je započeo je ciklus zaoštravanja monetarnih politika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙