FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U OČEKIVANJU SNAŽNOG RASTA KAMATNIH STOPA U SAD-U DOLAR JAČA

LONDON, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimdeviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u zadnja tri tjedna premaeuru i najvišu u tjedan dana prema jenu, budući su komentaridužnosnika američke središnje banke Fed ojačali stajališta o mogućemsnažnom porastu kamatnih stopa ove godine u Sjedinjenim Državama.
LONDON, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u zadnja tri tjedna prema euru i najvišu u tjedan dana prema jenu, budući su komentari dužnosnika američke središnje banke Fed ojačali stajališta o mogućem snažnom porastu kamatnih stopa ove godine u Sjedinjenim Državama.

U takvim je okolnostima dolar nakratko dosegnuo 1,1956 dolara za euro, najvišu razinu od 24. svibnja, no potom je usporio rast, tako da euro iznosi 1,1964 dolara. I prema jenu, nakon što je ojačao na 111,05 jena - najvišu razinu od 4. lipnja, umanjio je dobitke te trenutno stoji 110,89 jena.

Predsjednik Fedove podružnice u američkoj saveznoj državi Minneapolis Gary Stern izjavio je tijekom vikenda da je odgovornost središnje banke da suzbije inflaciju. Tržište sada nestrpljivo iščekuje ključan pokazatelj o inflaciji - indeks potrošačkih cijena za svibanj, čija je objava najavljena za utorak, kako bi dobilo nove smjernice glede jačine porasta kamatnih stopa.

Njegovi komentari posljednji su u nizu izjava koje su posljednjih dana stizale iz Fed-a, i koje su naglasile da središnja banka mora činiti sve što je potrebno kako bi inflaciju držala pod kontrolom. Kamatne stope u najvećem svjetskom gospodarstva trenutno su na najnižim razinama u zadnjih 46 godina, u visini jedan posto, a većina očekuje da će ih Fed podići za 0,25 postotnih bodova krajem lipnja.

"Fed jasno pokazuje tržištima da bi središnja banka mogla biti agresivnija nego ona misle", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg iz banke ABN Amro. "Pokažu li se brojke o inflaciji u SAD-u snažnima, mogla bi porasti vjerojatnost za podizanje kamatnih stopa krajem mjeseca za pola postotna boda, i ulagači su skloniji kupnjama dolara".

Pored dobitaka prema euru i jenu, dolar je danas zabilježio najviše razine u zadnjih više od dva tjedna prema britanskoj funti i švicarskom franku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙