FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: TODORIĆ BI VLADI FBIH TREBAO ISPLATITI DIO DUGOVA HERCEGOVAČKE BANKE

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Kupac Hercegovačke banke preuzimaobavezu isplate većine njezinih dugova, objasnio je u utorak zamjenikvisokog predstavnika Donalda Heysa na pitanje sarajevskog"Oslobođenja" o sudbini vladinih 30 milijuna konvertibilnih marakakoji su odlukom bivše privremene upraviteljice banke Toby Robinsonblokirani na računu Hercegovačke banke.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Kupac Hercegovačke banke preuzima obavezu isplate većine njezinih dugova, objasnio je u utorak zamjenik visokog predstavnika Donalda Heysa na pitanje sarajevskog "Oslobođenja" o sudbini vladinih 30 milijuna konvertibilnih maraka koji su odlukom bivše privremene upraviteljice banke Toby Robinson blokirani na računu Hercegovačke banke.

Javnost je obaviještena da je konzorcij sedam tvrtki iz Republike Hrvatske na čelu s Ivicom Todorićem, vlasnikom Agrokora i Leda, već odabran za kupca Hercegovačke banke, podsjeća sarajevski list.

U međuvremenu je bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson imenovana upraviteljicom Privredne banke srpsko Sarajevo iako prethodno nije deblokirala spomenuti novac vlade FBiH, "koji je, mimo svog mandata, držala zamrznutim od travnja 2002.", napominje list podsjećajući na odredbu o maksimalnom trajanju blokade od godinu dana.

Premijer Vlade FBiH Ahmet Hadžipašić zatražio je nedavno od visokog predstavnika Paddyja Ashdowna da ga obavijesti o sudbini blokiranog vladinog novca koji je prije uvođenja prinudne uprave položen na račune Hercegovačke banke, piše list i dodaje da nije poznato je li vlada dobila odgovor na taj zahtjev a ni Toby Robinson nije ponudila listu nikakvo objašnjenje.

"Bankarski zakoni ove zemlje utvrdili su uvjete koje treba ispoštovati pri isplati vjerovnika banke. Oni nalažu da se prvo isplate male štediše, a onda veliki vjerovnici”, izjavljuje Hays za list, objašnjavajući da je u Hercegovačkoj banci blokirano zapravo 29 milijuna konvertibilnih maraka na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona na koje pravo polaže federalna vlada.

Neimenovani službenik federalne vlade rekao je za "Oslobođenje" da "nikome u državi nisu poznata čak ni osnovna načela prodaje Hercegovačke banke, no ukoliko kupci banke zaista preuzmu obavezu isplate vjerovnika, vlada FBiH može se nadati svom novcu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙