FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLUČAJ "HERCEGOVAČKA BANKA": JELAVIĆ I OSTALI SE IZJASNILI DA NISU KRIVI, SUDAC OPOMENUO OBRANU

SARAJEVO,10. lipnja(Hina) - Sudac Bernard Boland koji vodi postupakprotiv bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavićate još četvorice bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zloporabupoložaja i fondova "Hercegovačke banke" ustvrdio je u četvrtak kako suse optuženi izjasili da nisu krivi po sve 34 točke optužnice što jeprotiv njih podignuta u svibnju.
SARAJEVO,10. lipnja(Hina) - Sudac Bernard Boland koji vodi postupak protiv bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića te još četvorice bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zloporabu položaja i fondova "Hercegovačke banke" ustvrdio je u četvrtak kako su se optuženi izjasili da nisu krivi po sve 34 točke optužnice što je protiv njih podignuta u svibnju.

Boland, kojega je Sud BiH odredio kao suca za prethodno saslušanje u postupku protiv Jelavića i ostalih ovakvu je odluku donio nakon kraće prepirke s odvjetnicima optuženih koji su kazali kako se njihovi klijenti neće izjasniti o optužnici sve dok im sud u pismenom obliku ne dostavi odgovore na sve njihove ranije prizive.

Jelavić te bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, bivši direktor "Hercegovina osiguranja" Miroslav Rupčić, bivši direktor "Hercegovačke banke" Ivica Karlović i nekadašnji član njezina upravnog odbora Ivan Ševo trebali su se pred sucem Bolandom u četvrtak u Sarajevu izjasniti o tome osjećaju li se krivim po optužnici što ju je podigao tužitelj John McNair iz posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu BiH.

Sva petorica su se i pojavili na zakazanom ročištu pred Sudom BiH no Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović je odmah tražio pismeni odgovor na ranije zahtjeve obrane, uključujući i one o izuzeću suca Bolanda.

"Nevjerojatno je da obrana nije dobila pisanu odluku o odbijanju tog zahtjeva", kazao je Muselimović potuživši se kako o odlukama Suda BiH zapravo doznaje iz novina.

Sud BiH je početkom tjedna razmatrao zahtjev za izuzećem suca Bolanda i odbacio ga kao neutemeljen.

Obrana je smatrala kako je Boland nepodoban biti sucem u tzv. prethodnom saslušanju jer je on i potvrdio optužnicu tijekom prethodnog postupka.

Drugi odvjetnik u ovom postupku Žarko Bulić ponovio je u četvrtak ranije tvrdnje obrane kako Sud BiH uopće nije nadležan za vođenje postupka protiv Jelavića i ostalih.

Sudac Boland se međutim nije dao smesti ovim primjedbama optužvši odmah odvjetnike da svojim zahtjevima zapravo pokušavaju omesti vođenje sudskog postupka.

"To što vi radite je ometanje postupka. Ili će se optuženi izjasniti o krivnji ili ću ja odrediti da se u zapisnik unese kako su se izjasnili da nisu krivi", kazao je Boland ocijenivši pri tom kako se obrana u ovom slučaju ponaša krajnje neprofesionalno.

Sudac Boland je također odredio da Jelavić, Prce i Rupčić ostaju u pritvoru u kojemu se nalaze od kraja siječnja.Preostala dvojica optuženih Ivica Karlović i Ivan Ševo nastavit će se braniti sa slobode. Datum početka suđenja za sada nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙